Σε καθεστώς εξαθλίωσης οι δημόσιοι υπάλληλοι!

Ο κύβος για την έναρξη ισχύος του νέου μισθολογίου, που θα οδηγήσει σε οικονομική εξαθλίωση τους δημοσίους υπαλλήλους, ερρίφθη. Λίγο προτού ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος διαβάσει στη Βουλή τις προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης αναρτούσε στη «Διαύγεια» εγκύκλιο για το νέο μισθολόγιο-βαθμολόγιο.

Η εγκύκλιος παρέχει διευκρινίσεις και πίνακες με παραδείγματα για κρίσιμα ζητήματα, όπως τα ακόλουθα: τον βασικό μισθό, τα επιδόματα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας και απομακρυσμένων παραμεθόριων περιοχών, την οικογενειακή παροχή, το επίδομα θέσης ευθύνης, το σύστημα μισθολογικής εξέλιξης, τις συντάξιμες αποδοχές, τον υπολογισμό των ασφαλιστικών εισφορών για την κύρια σύνταξη Δημοσίου, τις κρατήσεις για υγειονομική περίθαλψη, το Κίνητρο Επίτευξης Στόχων και το Κίνητρο Επίτευξης Δημοσιονομικών Στόχων, την υπερωριακή εργασία, τις αμοιβές των συλλογικών οργάνων, την περικοπή αποδοχών λόγω αποχής από τα καθήκοντα ή απεργίας, τις αποδοχές υπαλλήλων που αποσπώνται ή μετακινούνται, την κατάταξη σε μισθολογικά κλιμάκια του υπηρετούντος προσωπικού και τα επιδόματα, τις αμοιβές και τις αποζημιώσεις.

Η εξέλιξη αυτή, όπως έγραψε χθες η «δημοκρατία», δείχνει ότι με την προκαταβολή του πρώτου δεκαπενθημέρου Δεκεμβρίου στα τέλη Νοεμβρίου, αλλά και αναδρομικά για όλο τον προηγούμενο μήνα οι δημόσιοι υπάλληλοι θα υποστούν τις μειώσεις στους μισθούς τους και τα οικονομικά τους δεδομένα θα επιδεινωθούν ακόμη περισσότερο.

Σύμφωνα με τις οδηγίες Σαχινίδη, το νέο μισθολόγιο-βαθμολόγιο επιφέρει μειώσεις στις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων από 7% έως και 60%. Η κατάργηση του συνόλου των ειδικών επιδομάτων, ακόμα και του επιδόματος γάμου που μετονομάζεται σε «οικογενειακή παροχή» και θα αποδίδεται μόνο σε όσους δημοσίους υπαλλήλους έχουν παιδιά, προκαλεί «καθίζηση» στις αποδοχές χιλιάδων εργαζομένων στο Δημόσιο, κυρίως σε όσους ανήκουν στην κατηγορία Δευτεροβάθμιας και Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης και λάμβαναν στο παρελθόν υψηλά επιδόματα.

Στα ΝΠΙΔ, στις δημοτικές επιχειρήσεις και στις Α.Ε. του Δημοσίου οι εργαζόμενοι θα υποστούν μειώσεις στις αποδοχές τους, αφού θα υπολογίζονται οι μισθοί τους μαζί με τα επιδόματα με βάση τον μέσο όρο των 1.900 ευρώ ως ανώτατο πλαφόν. Στις εισηγμένες ΔΕΚΟ και στις θυγατρικές τους θα επιβληθούν μειώσεις της τάξης του 35% σε σχέση με τις αποδοχές του 2009.

Από τα επιδόματα παραμένουν μόνο αυτά που αφορούν την επικίνδυνη και ανθυγιεινή εργασία (150 ευρώ) των απομακρυσμένων, παραμεθόριων καθώς και προβληματικών περιοχών (100 ευρώ) για όσους υπαλλήλους ισχύουν σήμερα, μέχρι να καθοριστούν τα όρια των περιοχών από νέα υπουργική απόφαση. Επίσης, περιλαμβάνεται το επίδομα θέσης για τους γενικούς διευθυντές (900 ευρώ), τους διευθυντές (450 ευρώ) και τους προϊσταμένους τμημάτων (250 ευρώ). Παραμένουν τα επιδόματα αδείας και εορτών (1.000 ευρώ συνολικά). Η οικογενειακή παροχή αναλογεί σε 50 ευρώ για ένα παιδί, 70 ευρώ για 2 παιδιά, 120 ευρώ για 3 παιδιά, 170 ευρώ για τέσσερα παιδιά και θα αυξάνεται κατά 70 ευρώ για κάθε επιπλέον παιδί.

Μακάριος Β. Λαζαρίδης

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα