«Δεν πληρώνω» και από το δημόσιο έως την 6η δόση!

Ενα παρανοϊκό σκηνικό στήνεται σταδιακά γύρω από το ελληνικό κράτος, που έχει αποφασίσει να παγώσει τελείως τις πληρωμές του, εκτός μισθών και συντάξεων. Η σχετική ντιρεκτίβα έχει διαβιβαστεί αρμοδίως από το υπουργείο Οικονομικών και τον επικεφαλής Βαγγέλη Βενιζέλο προς όλους τους κρατικούς φορείς. Ως ορόσημο για την επανέναρξη των πληρωμών προβάλλεται η χορήγηση της 6ης δόσης, η οποία όμως έχει ως προαπαιτούμενο τις δεσμεύσεις των πολιτικών αρχηγών και δη εκείνη της μείζονος αντιπολίτευσης και του αρχηγού της Αντώνη Σαμαρά.

Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση αποφασίζει σχεδόν επίσημα να διατάξει την εσωτερική στάση πληρωμών, διάφοροι φορείς του Δημοσίου, όπως ασφαλιστικά ταμεία, νοσοκομεία, ΔΕΚΟ κ.λπ., οφείλουν στο κράτος περισσότερα από 7 δισ. ευρώ, τα οποία αδυνατούν να πληρώσουν.

Το κλίμα γίνεται βαρύτερο, όταν φορείς είτε του κράτους είτε του ιδιωτικού τομέα αδυνατούν να δανειστούν από μόνοι τους ακόμα και μικροποσά και ζητούν απεγνωσμένα εγγύηση του Δημοσίου. Πρόσφατα ήταν τα Ναυπηγεία Ελευσίνας, που εξασφάλισαν εγγύηση του Δημοσίου για δανεισμό 10.000.000 ευρώ με στόχο να καλύψουν λειτουργικές ανάγκες τους.

Στάση πληρωμών σημαίνει ότι όσοι έχουν λαμβάνειν από το Δημόσιο για οποιουδήποτε είδους προμήθειες, έργα, επιχορηγήσεις φορέων ή παροχή υπηρεσιών θα περιμένουν μέχρι να ευδοκήσει το κράτος να καλύψει και τις άλλες ανάγκες του, πλην εκείνων που αφορούν τους μισθούς και τις συντάξεις.

Αποκαρδιωτική είναι η εικόνα και στην πραγματική οικονομία, καθώς η έλλειψη ρευστότητας πνίγει τα πάντα. Οι εμπορικές τράπεζες, που πρόσφατα ενισχύθηκαν με κεφάλαια από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, απειλούνται με πνιγμό και περιμένουν εναγωνίως την 6η δόση.

Αντιμετωπίζοντας όμως και τα ίδια τα πιστωτικά ιδρύματα αδυναμία προσφυγής σε αυτόνομο δανεισμό, βρίσκονται σφιχταγκαλιασμένα με το κράτος, το οποίο τους χορηγεί εγγυήσεις για να μπορέσουν κατόπιν αυτά να τα δώσουν ενέχυρο στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ώστε να πάρουν το 50% της αξίας των τίτλων.

Η έλλειψη πόρων έχει παγώσει τελείως και τα συγχρηματοδοτούμενα έργα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), του μοναδικού αναπτυξιακού βραχίονα της χώρας, που δεν προχωρούν λόγω έλλειψης της εθνικής συμμετοχής.

Αξιοσημείωτο είναι ότι έως τον περασμένο Σεπτέμβριο οι δαπάνες του ΠΔΕ ανήλθαν σε 3,5 δισ. ευρώ, ενώ για το σύνολο του 2011 το ποσό πρέπει να διαμορφωθεί στα 7,55 δισ. ευρώ.

Με βάση εκείνα τα στοιχεία θα έπρεπε μέσα σε τρεις μήνες να δοθούν από κοινοτικούς και εθνικούς πόρους 4 δισ. ευρώ, γεγονός που είναι σχεδόν αδύνατο για τον ανύπαρκτο ελληνικό Προϋπολογισμό.

Η τόνωση της ρευστότητας της οικονομίας αποτελεί προτεραιότητα για το υπουργείο Οικονομικών. Συνεργάτες του Ευάγγελου Βενιζέλου αναφέρουν ότι η χώρα, αν δεν πάρει εγκαίρως την 6η δόση, θα λιώσει κυριολεκτικά στα πόδια της. Υπό την έννοια αυτή θα γίνει προσπάθεια στη Βουλή, στη διάρκεια των προγραμματικών δηλώσεων, να παρουσιαστούν βιώσιμες και υλοποιήσιμες προτάσεις τόνωσης της ρευστότητας.

Εξυπακούεται ότι κάθε τέτοια προσπάθεια πρέπει να συνδυαστεί με μέτρα ανάπτυξης της οικονομίας, καθώς και με πολιτικές που θα ελαττώσουν την ανασφάλεια που αισθάνονται σήμερα όλοι στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα να έχει παγώσει η κατανάλωση.

Αντικίνητρο σε κάθε προσπάθεια ανάκαμψης είναι η εκτίναξη της ανεργίας που αγγίζει το 1.000.000 άτομα και η οποία δεν αντιμετωπίζεται με ευχολόγια ούτε με τους λιβανωτούς των δημοσιογράφων της «ισχυρής οικονομίας», που με περισσή ευκολία αγιογραφούν σήμερα τον Λ. Παπαδήμο, όπως χθες τον Κώστα Σημίτη ή άλλους πρωθυπουργούς.

Δ. Γ. Παπαδοκωστόπουλος


Ο «Μπένι» τώρα τρέχει να προλάβει

Στις 11 Σεπτεμβρίου ο κ. Βενιζέλος δήλωνε ότι πρέπει να έχει ψηφιστεί έως το τέλος Οκτώβρη. Σήμερα είναι 15 Νοέμβρη και ο Προϋπολογισμός όχι μόνο δεν έχει ψηφιστεί, αλλά ούτε καν κατατεθεί στη Βουλή. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, τρέχει τώρα ο κ. Βενιζέλος να προλάβει την προθεσμία που δίνει ο Κανονισμός της Βουλής, με βάση την οποία ο Προϋπολογισμός πρέπει να κατατίθεται τουλάχιστον 40 ημέρες πριν από την έναρξη του οικονομικού έτους…


Πρέπει να εισπράττουν 303.000.000 € τη μέρα για να πιάσουν τον στόχο… των εσόδων!

Το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 303.000.000 ευρώ θα πρέπει να εισπράττει από σήμερα και κάθε μέρα το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να πιάσει τον στόχο του προϋπολογισμού για τα έσοδα. Πρόκειται όχι απλώς για έναν νέο άθλο του Ηρακλή αλλά για τη μεγαλύτερη δημοσιονομική έκπληξη όλων των εποχών, λένε χαρακτηριστικά στο υπουργείο Οικονομικών.

Χθες πραγματοποιήθηκε σειρά συσκέψεων στο υπουργείο μεταξύ του υπουργού Ευάγγελου Βενιζέλου και του οικονομικού επιτελείου, όπου έπεσαν στο τραπέζι όλα τα τρέχοντα θέματα, με το βασικότερο από αυτά να είναι το θέμα της υστέρησης των φορολογικών εσόδων. Με βάση την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού η μαύρη τρύπα στο σκέλος των εσόδων ανέρχεται στα 4,5 δισ. ευρώ. Προκειμένου να καλυφθεί η υστέρηση και να επιτευχθούν οι στόχοι του προϋπολογισμού, οι οποίοι μάλιστα έχουν αναθεωρηθεί προς τα κάτω, θα πρέπει έως το τέλος του έτους να εισρεύσει στο δημόσιο ταμείο το ποσό των 10 δισ. ευρώ! Με δεδομένο ότι έως το τέλος του έτους παραμένουν 31 εργάσιμες ημέρες, γίνεται αντιληπτό ότι θα πρέπει κάθε ημέρα να εισπράττονται 303.000.000 ευρώ. Να σημειωθεί επίσης ότι με τον ρυθμό που πηγαίνουν σήμερα οι φορολογικές εισπράξεις του Δημοσίου δεν ξεπερνούν τα 170.000.000 ευρώ. Στις χθεσινές συσκέψεις, σύμφωνα με πληροφορίες, το κλίμα ήταν εξαιρετικά βαρύ λόγω της κατάστασης στην οποία βρίσκεται το δημόσιο ταμείο. Από την πλευρά της ηγεσίας του υπουργείου δόθηκαν εντολές για εντατικοποίηση των προσπαθειών για είσπραξη όλων των χαρατσιών που έχουν θεσπιστεί αλλά και για την εξασφάλιση εσόδων από τους οφειλέτες του Δημοσίου.

Στο πλαίσιο αυτό το υπουργείο ελπίζει σε θεματική αύξηση των φορολογικών εσόδων τις επόμενες εβδομάδες έως το τέλος του έτους μέσω της είσπραξης:

1. Του τέλους ακινήτων μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Εχει ήδη ξεκινήσει η αποστολή των πρώτων λογαριασμών με το τέλος. Ωστόσο χιλιάδες λογαριασμοί παρουσιάζουν λάθη, ενώ πολλοί φορολογούμενοι δεν πληρώνουν το τέλος δηλώνοντας οικονομική αδυναμία.

2. Της εισφοράς αλληλεγγύης, του τέλους επιτηδεύματος και του φόρου επί των στοιχείων πολυτελούς διαβίωσης.

3. Των τελών κυκλοφορίας οχημάτων τα οποία σε σχέση με πέρυσι είναι αυξημένα κατά μέσον όρο 10%.

4. Των τελευταίων δόσεων του φόρου εισοδήματος για το εισόδημα που απέκτησαν οι φορολογούμενοι το 2010.

5. Των τελών για την τακτοποίηση των ημιυπαίθριων χώρων και των αυθαίρετων κτισμάτων. Η σχετική προθεσμία εκπνέει στις 30 Νοεμβρίου.


Τελευταία ευκαιρία (πριν από τη διαπόμπευση στο Internet) για 14.700 μεγαλοοφειλέτες

Με τη δημοσιοποίηση των ονομάτων τους στο Διαδίκτυο απειλεί 14.700 μεγαλοοφειλέτες του Δημοσίου η κυβέρνηση, εάν στο επόμενο δεκαήμερο δεν προσέλθουν για να τακτοποιήσουν αυτά τα χρέη. Πρόκειται για νέα καθυστέρηση στη δημοσιοποίηση των ονομάτων των οφειλετών. Η διορία που τους έδωσε χθες ο Ευάγγελος Βενιζέλος εκπνέει στις 24 Νοεμβρίου. Τούτο τους δίνει ένα νέο περιθώριο χρόνου, προκειμένου να αποφασίσουν για το τι σκοπεύουν να πράξουν με τα χρέη τους.

Οσοι, πάντως, δεν προσέλθουν στις εφορίες για να τακτοποιήσουν αυτές τις οφειλές, οι οποίες υπερβαίνουν τα 150.000 ευρώ, θα βρεθούν μέσα στη λίστα που αναμένεται να δώσει στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών.

Σημειώνεται ότι η Αρχή Προστασίας έχει ήδη ανάψει το πράσινο φως για τη δημοσιοποίηση αυτής της λίστας, εφόσον πρόκειται για φορολογικές οφειλές οι οποίες είναι εισπράξιμες.

Στη λίστα δεν θα συμπεριληφθούν ονόματα θανόντων, κληρονόμων και όσων έχουν πτωχεύσει ή βρίσκονται στα δικαστήρια. Επίσης, σύμφωνα με την Αρχή Προστασίας, θα πρέπει να υπάρξει ατομική ειδοποίηση με χρονικό περιθώριο 15 ημερών, ώστε οι οφειλέτες να μπορούν να προβάλουν τυχόν αντιρρήσεις.

Της δημοσιοποίησης, θα ακολουθήσει η ενεργοποίηση των μέτρων που προβλέπει η φορολογική νομοθεσία, μεταξύ των οποίων είναι και το αυτόφωρο. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, στη λίστα με τα χρέη περιλαμβάνονται 14.700 οφειλέτες, οι οποίοι χρωστούν συνολικά 37 δισ. ευρώ στο Δημόσιο. Από αυτούς οι 6.500 είναι φυσικά και οι 8.200 νομικά πρόσωπα. Αποτελούν το 1,6% των φοροφυγάδων και οι οφειλές τους είναι από 150.000 ευρώ και άνω. Συνολικά, τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο ανέρχονται σε 41 δισ. ευρώ, με την τάση αυτών των οφειλών να παραμένει αυξητική – δείγμα της δεινής οικονομικής κατάστασης στην οποία έχουν περιέλθει τα ελληνικά νοικοκυριά. Προσώρας, το «φέσι» των 41 δισ. ευρώ προέρχεται από 900.000 φυσικά πρόσωπα, εκ των οποίων οι 892.000 οφείλουν ποσά μέχρι 150.000 ευρώ, ενώ 716.000 φορολογούμενοι έχουν οφειλές έως 3.000 ευρώ. Η πίεση της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών προς τους οφειλέτες του Δημοσίου γίνεται σε μια στιγμή όπου οι ανάγκες του Προϋπολογισμού σε έσοδα είναι ιδιαίτερα αυξημένες. Για να εκπληρωθεί ο στόχος που έχει τεθεί φέτος για τα έσοδα (54 δισ. ευρώ), θα πρέπει μέσα στο επόμενο δίμηνο να έρθουν στα κρατικά ταμεία έσοδα ύψους 10-12 δισ. ευρώ. Μόνον έτσι θα μπορέσει η κυβέρνηση να καλύψει την υστέρηση που σημειώνουν οι φορολογικές εισπράξεις.

Μ. Χριστοδούλου

{{-PCOUNT-}}32{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα