Ανδρος: Εικαστικοί ύμνοι για τη φύση

14 καλλιτέχνες εκθέτουν τα έργα τους στο Ιδρυμα Π. &Μ. Κυδωνιέως 

Από τη
Γιώτα Βαζούρα

Οι «Επικράτειες του Νότου» βρίσκονται στο Ιδρυμα Π. & Μ. Κυδωνιέως της Ανδρου. Μια ενδιαφέρουσα έκθεση, η οποία διερευνά τη σχέση μας με τη φύση και το περιβάλλον που μας πλαισιώνει, φιλοξενείται την περίοδο αυτή (έως τις 3 Οκτωβρίου) στο αγαπημένο πολιτιστικό στέκι του νησιού. Πρόκειται για μια παρουσίαση που εντάσσεται στο πλαίσιο του καθιερωμένου πλέον εικαστικού θεσμού (γίνεται τα τελευταία 22 χρόνια) «ΠΛΟΕΣ», ο οποίος αποτελεί το δεύτερο μέρος μιας τετραλογίας γύρω από τη φύση. Η έναρξη έγινε πέρυσι με την έκθεση «Νηπενθή και εωθινά».

Εργα ζωγραφικής, γλυπτά αλλά και φωτογραφίες περιλαμβάνονται ανάμεσα στα εκθέματα, που έχουν φιλοτεχνήσει συνολικά 14 καλλιτέχνες. Οι Δάφνη Αγγελίδου, Νίκος Βανδώρος, Μάρκος Βενιός, Λεωνίδας Γιαννακόπουλος, Γιώργος Γιώτσας, Αννα Γρηγόρα, Νίκος Καλαφάτης, Γιάννης Κουτσούρης, Πάνος Μπαλωμένος, Ιόλη Ξιφαρά, Τιτίκα Σάλλα, Γιάννης Τζένος, Δέσποινα Τσάκνη αλλά και ο Γιώργος Χαδούλης δείχνουν στο κοινό της Ανδρου τις δημιουργίες τους, που κινούνται σε όλο το φάσμα των εικαστικών τεχνών.

«Η φύση δεν είναι απλώς ό,τι μας πλαισιώνει, το οποίο ασύστολα καταστρέφουμε, έχοντας φτάσει σε επικίνδυνο βαθμό τις αντοχές της και τις δυνατότητες ανάκαμψής της» αναφέρει στο προλογικό σημείωμά του ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Ιδρύματος Π. & Μ. Κυδωνιέως Νίκος Σιγάλας. «Περιλαμβάνει τη βαθύτερή μας αλήθεια και, εκτός αυτού, γεφυρώνει λαούς, πολιτισμούς, ηλικίες, κοινωνικές τάξεις και επαγγέλματα. Επομένως, διαμορφώνει μια σύγχρονη και διεθνή γλώσσα επικοινωνίας, που εκφράζει τις ανάγκες επιβίωσης και ευημερίας μας, καθώς και την ανάπτυξη του πολιτισμού μας. Η παρουσιαζόμενη μάλιστα έκθεση εστιάζεται στα ιδιοσυγκρασιακά μας γνωρίσματα, αφ’ ης της στιγμής ανήκουμε στις “Επικράτειες του Νότου” και στη λεκάνη της Μεσογείου» συνεχίζει ο ίδιος.

Μάλιστα, στην έκθεση τα έργα των καλλιτεχνών που παρουσιάζονται είναι διαρθρωμένα κατά τέτοιον τρόπο στους χώρους του Ιδρύματος Π. & Μ. Κυδωνιέως, ώστε να αναπτύσσουν έναν εποικοδομητικό διάλογο τόσο μεταξύ τους όσο και με τον θεατή.
Χαρακτηριστικό είναι, δε, πως οι ενότητες στις οποίες είναι χωρισμένη η έκθεση είναι τρεις: Στην πρώτη επιχειρείται, μέσα από χαρακτηριστικά έργα, να αναδειχθούν τα ιδιοσυγκρασιακά γνωρίσματα του Νότου, ενώ στη δεύτερη ενότητα αντλούνται στοιχεία από το παρελθόν, προκειμένου να διερευνηθεί η σχέση του δημόσιου με το ιδιωτικό.
Στην τρίτη και τελευταία ενότητα οι δημιουργίες με θέμα τη φύση προσπαθούν να διατυπώσουν μια οικολογική διαμαρτυρία.

Να σημειωθεί πως την επιμέλεια της παρουσίασης έχει κάνει η ιστορικός τέχνης Αθηνά Σχινά.

* Info: Η έκθεση με τίτλο «Επικράτειες του Νότου», που φιλοξενείται στο Ιδρυμα Π. & Μ. Κυδωνιέως της Ανδρου, θα διαρκέσει έως τις 31 Οκτωβρίου.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα