Ασυλο στο ΡΚΚ για 60 Τούρκους στρατιωτικούς

Και τρεις ταξίαρχοι αναμέσά τους, σύμφωνα με δημοσιεύματα και πληροφορίες μυστικών υπηρεσιών

Αυτό δεν μπορούσε να το σκεφτεί ούτε ο πιο ευφάνταστος νους! Ηταν γνωστό ότι ορισμένοι από τους 307 λιποτάκτες στρατιωτικούς των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων κατέφυγαν στη Συρία και στους Κούρδους. Τώρα έρχονται στο φως της δημοσιότητας ποιοτικά και ποσοτικά στοιχεία για το θέμα. Σύμφωνα με δημοσιεύματα τουρκικών ΜΜΕ, μέχρι στιγμής έχουν καταφύγει και έχουν ζητήσει άσυλο από το ΡΚΚ 60 Τούρκοι στρατιωτικοί, από τους οποίους οι τρεις είναι ανώτατοι.

Ειδικότερα, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Sözcü», μετά την αποτυχία του πραξικοπήματος τρεις ταξίαρχοι και 57 αξιωματικοί και μόνιμοι υπαξιωματικοί μεταφέρθηκαν με ελικόπτερα Sikorsky στην πόλη Σιλώπη, που βρίσκεται κοντά στα σύνορα του Ιράκ, και από κει πέρασαν σε περιοχές που ελέγχονται από το ΡΚΚ, στα στελέχη του οποίου παραδόθηκαν και ζήτησαν άσυλο. Τους 60 στρατιωτικούς βοήθησαν να περάσουν στο έδαφος του βόρειου Ιράκ στελέχη των ειδικών δυνάμεων που υπάγονται στην 1η ταξιαρχία της διοίκησης ειδικών δυνάμεων του τουρκικού γενικού επιτελείου στρατού, που έχει προσωρινή έδρα τη Σιλώπη. Διοικητής της ταξιαρχίας αυτής ήταν ο ταξίαρχος Σεμίχ Τερζί, ο οποίος εκτελέστηκε το βράδυ του πραξικοπήματος από μόνιμο υπαξιωματικό, στη διάρκεια των συμπλοκών για τον έλεγχο του διοικητηρίου των ειδικών δυνάμεων, στην Αγκυρα.

Με βάση το ίδιο δημοσίευμα, το τουρκικό γενικό επιτελείο στρατού έχει διασταυρωμένες πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες οι παραδοθέντες πραξικοπηματίες μεταφέρθηκαν πρώτα σε στρατόπεδο του ΡΚΚ στην περιοχή Ζάχο και από κει στο κεντρικό στρατόπεδο του ΡΚΚ, στο όρος Καντιλί! Οι υπηρεσίες πληροφοριών της Τουρκίας έχουν στα χέρια τους καταστάσεις με τα ονόματα των τριών ταξιάρχων και των άλλων ανώτερων αξιωματικών που έχουν καταφύγει στο ΡΚΚ.

Επιτελικοί

Μάλιστα ανάμεσα στους ανώτερους αξιωματικούς βρίσκονται και επιτελικοί αξιωματικοί. Κατά πληροφορίες, οι αξιωματικοί που κατέφυγαν στο ΡΚΚ ζητούν από την οργάνωση να τους βοηθήσουν να περάσουν στην Ευρώπη με πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα.

Ολα αυτά συμβαίνουν στην Τουρκία την ώρα που ο Ερντογάν συνεχίζει το… σαφάρι κατά των αντιφρονούντων. Χθες ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Νουμάν Κουρτουλμούς δήλωσε ότι ακόμη διαφεύγουν 216 άτομα που είναι ύποπτοι για συμμετοχή στο αποτυχημένο πραξικόπημα. Πρόκειται για 186 στρατιωτικούς και 30 χωροφύλακες, ενώ ανάμεσά τους είναι και εννέα στρατηγοί. Ο ίδιος δήλωσε επίσης πως 10 ξένοι υπήκοοι αντιμετωπίζουν ποινικές διώξεις και οι τέσσερις εξ αυτών έχουν συλληφθεί, αλλά δεν έκανε γνωστές τις εθνικότητές τους.

Εκβιασμοί για το Προσφυγικό

«Χωρίς την κατάργηση της βίζας δεν θα τηρηθεί η συμφωνία Βρυξελλών – Αγκυρας για το Μεταναστευτικό» διεμήνυσε προς την Ε.Ε. ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Σε χθεσινή συνέντευξή του στη «Le Monde» ο Τούρκος πρόεδρος προειδοποίησε: «Αν τα αιτήματά μας δεν ικανοποιηθούν, οι επανεισδοχές προσφύγων – μεταναστών στην Τουρκία δεν θα είναι πλέον δυνατές».

Απαντώντας ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, δήλωσε αυστηρά πως η Ε.Ε. δεν θα προβεί σε παραχωρήσεις, καθώς «η Τουρκία πρέπει να εκπληρώσει το σύνολο των 72 προϋποθέσεων για να καταργηθεί η βίζα» και αυτό «δεν είναι εκβιασμός». «Η πραγματικότητα», κατέληξε, «απαιτεί τη συνεργασία με τους γείτονές μας όχι επειδή μας αρέσουν οι κυβερνήσεις τους, αλλά επειδή είμαστε υποχρεωμένοι να βοηθήσουμε αυτούς που υποφέρουν». Οπως άλλωστε διευκρίνισε και ο επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος, «δεν ποντάρουμε μόνο στην Τουρκία». (…) Η Ε.Ε. έχει ολοκληρωμένο σχέδιο».
Εν τω μεταξύ, δημοσκόπηση της «Bild» δείχνει ότι το 52% των Γερμανών ζητά να καταγγελθεί η συμφωνία με την Τουρκία για το Προσφυγικό, το 66% τάσσεται υπέρ της διακοπής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, ενώ το 69% ζητεί τον τερματισμό της χρηματοδότησης της Τουρκίας.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα