Πύρινος όλεθρος στην παλαιά πόλη της Λευκάδας!

Εικόνες σοκ από την τεράστια καταστροφή! Κάηκαν δέκα κτίρια ενώ σώθηκαν η Οικία Σικελιανού και η Βιβλιοθήκη

Τεράστιες καταστροφές άφησε πίσω της η πυρκαγιά που ξέσπασε χθες το μεσημέρι στην παλιά πόλη της Λευκάδας, με τις φλόγες να «καταπίνουν» παραδοσιακά ξύλινα σπίτια, ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής, και τον ιστορικό κινηματογράφο Απόλλων.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Λευκάδας Κωνσταντίνο Δρακονταειδή, 10 κτίρια κάηκαν, ενώ οι πύρινες γλώσσες πλησίασαν απειλητικά το κτίριο της Δημόσιας Βιβλιοθήκης και την ανακαινισμένη Οικία Σικελιανού, που σώθηκαν στο… παρά πέντε.

«Το πλήγμα που υπέστη η παλιά πόλη είναι ανεκτίμητο. Αν δεν ήταν τόσο άμεση η επέμβαση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, των δημοτικών υπαλλήλων και των εθελοντών, θα μπορούσε να έχει καταστραφεί όλος ο οικισμός» ανέφερε ο δήμαρχος Λευκάδας.

Επεκτάθηκε γρήγορα

Η φωτιά άρχισε λίγο πριν από τις 12, από σπίτι κοντά στη Δημόσια Βιβλιοθήκη, και επεκτάθηκε γρήγορα στα διπλανά κτίρια, σπέρνοντας τον πανικό σε κατοίκους και τουρίστες. Τα ξύλινα σπίτια παραδόθηκαν, το ένα μετά το άλλο, στις φλόγες, ενώ πυκνός μαύρος καπνός σκέπασε την περιοχή, δημιουργώντας αποπνικτική ατμόσφαιρα. Στο σημείο έσπευσαν 35 άνδρες της Πυροσβεστικής, με 15 οχήματα και ένα πεζοπόρο τμήμα, ενώ δεκάδες κάτοικοι της παλιάς πόλης της Λευκάδας «όρμησαν» στις φλόγες, προκειμένου να προστατεύσουν τις περιουσίες τους.

Οι τοπικές Αρχές έδωσαν εντολή να εκκενωθεί ο οικισμός, ενώ οι πιστοί απομάκρυναν τις εικόνες και τα ιερά κειμήλια από τον Ιερό Ναό της Παναγίας των Ξένων, που, ευτυχώς, γλίτωσε από τη μανία της φωτιάς. Με τη συμβολή ενός πυροσβεστικού ελικοπτέρου Ericsson S-64, που για αρκετή ώρα πραγματοποιούσε ρίψεις νερού πάνω από τα φλεγόμενα κτίρια, οι πυροσβέστες κατάφεραν τελικά να θέσουν υπό έλεγχο τη φωτιά, λίγο μετά τις 15.00.

Η καταμέτρηση των ζημιών έχει ήδη αρχίσει, ενώ προτεραιότητα του Δήμου Λευκάδας είναι η στήριξη των οικογενειών που είδαν τα σπίτια τους να καταστρέφονται. «Προχωράμε με την καταμέτρηση, ώστε να αποκατασταθεί η κανονικότητα. Ωστόσο, προέχει η παροχή άμεσης βοήθειας στους πληγέντες από την πυρκαγιά. Θα φροντίσουμε άμεσα για τους πολίτες μας» τόνισε ο δήμαρχος Λευκάδας.

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα