«Εφυγε» ο τελευταίος των «μεγάλων» Νίκος Φαρμάκης!

Εφυγε από τη ζωή πριν από λίγες ημέρες, σε ηλικία 88 ετών, και κηδεύεται σήμερα στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών ο πρώην βουλευτής της ΕΡΕ Νίκος Φαρμάκης. Υπήρξε γόνος μεγάλης οικογένειας των Αθηνών και σημαντικός επιχειρηματίας, μεγαλωμένος στα γόνατα του στρατηγού Γεωργίου Κονδύλη και με βιώματα πολλών σημαντικών στιγμών της σύγχρονης Ιστορίας μας.

Εζησε τη φρίκη των Δεκεμβριανών και τον όλεθρο της ανθρωποσφαγής που προκάλεσε η κομμουνιστική ανταρσία, ενώ στα 14 χρόνια του, την περίοδο της Κατοχής, εντάχθηκε στην οργάνωση Χ του Γεωργίου Γρίβα. Ηταν προσωπικός φίλος του βασιλιά Κωνσταντίνου Β΄, όπως και του Γεωργίου Παπαδόπουλου, με τον οποίο γνωρίστηκε όταν ο Φαρμάκης υπηρέτησε τη στρατιωτική θητεία του και τον είχε διοικητή, τότε με τον βαθμό του υπολοχαγού. Οπως είχε αποκαλύψει, ο Παπαδόπουλος του είχε αναθέσει από τον Ιούνιο του 1966 να επιβλέψει ένα σχέδιο για την κατάληψη της πόλεως των Αθηνών. Αργότερα, ο Παπαδόπουλος πρότεινε να γίνει υπουργός.

Η πορεία του

Ο Φαρμάκης, που διετέλεσε επικεφαλής της Οργανώσεως Εθνικής Νεολαίας, η οποία δρούσε παράλληλα με το Σώμα Ελπιδοφόρων Νέων, ακολουθώντας την παράδοση της οικογένειάς του πολιτεύτηκε και εκλέχτηκε βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας υπό τον Κωνσταντίνο Καραμανλή στις εθνικές εκλογές της 29ης Οκτωβρίου 1961, καθώς και στις εθνικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου 1963. Αναφερόμενος στα Δεκεμβριανά, τα οποία χαρακτήρισε «έργο του ΚΚΕ», εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει το απόσπασμα της συνέντευξης που είχε παραχωρήσει στην «κυριακάτικη δημοκρατία» και στον Παναγιώτη Λιάκο τον Δεκέμβριο του 2012: «Οι κομμουνιστές είχαν διαμελίσει έναν αστυφύλακα και πετούσαν δεξιά αριστερά τα κομμάτια του! Τον έσκισαν, κυριολεκτικά. Ο χωροφύλακας τότε μου είπε: “Σε λίγο αυτό θα συμβεί και με εμάς”. Ακολούθως, ένας αγγελιαφόρος του διοικητή ήρθε με εντολή: “Κανείς δεν θα ανοίξει πυρ, παρά μόνο αν πατήσουν τον Αγνωστο Στρατιώτη. Αν γίνει αυτό, τότε πυρ κατά βούλησιν”. Οι περισσότεροι ήταν άοπλοι μεν, αλλά να ξέρετε ότι υπήρχε και οπλισμένος πυρήνας. Οι ΕΑΜίτες είχαν φτάσει στις ράγες του τραμ λίγο πριν από το άγαλμα του Αγνώστου Στρατιώτου. Ο χωροφύλακας μου είπε “Ετοιμάσου!”. Είχα ένα αυτόματο κι ένα πιστόλι. Παρακολουθούσα τον Εβερτ. Ξαφνικά, εκείνος έβγαλε -κατά το αγγλικό σύστημα- ένα μαντίλι από το μανίκι του (οι Αγγλοι αξιωματικοί έχουν ένα καθαρό μαντίλι στο μανίκι). Μόλις το έβγαλε, το κούνησε δεξιά αριστερά. Από το πουθενά εμφανίστηκαν 50-60 υπαρχιφύλακες και υπαστυνόμοι. Οι αναγνώστες σας πρέπει να μάθουν ότι η Αστυνομία είχε διαβρωθεί από το ΕΑΜ. Τα περισσότερα αστυνομικά τμήματα άνοιξαν από μέσα και μπήκαν να τα καταλάβουν οι αριστεροί. Τότε υπήρχαν η Ειδική Ασφάλεια, η Γενική Ασφάλεια, οι Μπουραντάδες και αυτή η ομάδα των 50-60 αστυφυλάκων. Αυτοί, λοιπόν, παρατάχθηκαν μπροστά από το πεζοδρόμιο του Αγνώστου Στρατιώτου. Με την εμφάνιση της ομάδας των αστυφυλάκων, το πλήθος, για μια στιγμή, σταμάτησε. Δεν μιλούσε κανείς. Απόλυτος σιγή. Επειτα από ένα λεπτό ξεκίνησαν να ορμήσουν. Εφοδος κανονική! Τότε άρχισε το πυρ. Η διάρκεια του πυρός ήταν περί τα δύο τρία λεπτά. Βέβαια, όταν χτυπάς ένα πλήθος, περισσότερο τραυματίζεις παρά σκοτώνεις. Οταν έπαυσε το πυρ, εκείνοι σήκωσαν τους τραυματίες τους. Ξανά παύση των επιθετικών ενεργειών. Αλλά μόλις πέρασαν δύο τρία λεπτά ξανάκαναν ντου! Οι αστυνομικοί ξανάνοιξαν πυρ. Αυτό το μακελειό κράτησε περισσότερο. Περίπου πέντε λεπτά».

Η ένταξη στην οργάνωση Χ

Στην ίδια συνέντευξη στην «κυριακάτικη δημοκρατία» αναφέρθηκε και στην οργάνωση Χ. «… Πήγαινα στον Βασιλικό Κήπο… Εκεί έβλεπα τρεις νέους -από 18 έως 20 ετών- που παρακολουθούσαν τις κινήσεις μου. Στην τέταρτη επίσκεψή μου στον Βασιλικό Κήπο έρχεται ένας από αυτούς και μου είπε: “Θέλεις να επιστρέψει ο βασιλεύς Γεώργιος Β΄ στην Ελλάδα;” Του απάντησα: “Βεβαίως”. Με πήγε στο Θησείο, στον λοχαγό Ομηρο Παπαδόπουλο. Εκείνος μου είπε ότι θα γινόμουν αγγελιαφόρος, μια και είχα το ποδήλατο. Βασικός στόχος της Χ ήταν να αποκτήσουμε τέτοια δύναμη ώστε να εμποδίσουμε το ΕΑΜ να καταλάβει την Αρχή μετά την αποχώρηση των Γερμανών. Παρεμπιπτόντως, τώρα βλέπω ότι ο Τσίπρας αντιγράφει μερικά πράγματα που είχα διαβάσει στο καταστατικό του ΕΑΜ. Με εξεπαίδευσαν οι χίτες και τον Φεβρουάριο προήχθην σε στρατιώτη της Χ».

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα