Ποια είναι τα 23 σημεία κατάταξης των οπλιτών!

Σε ποιες πόλεις θα παρουσιαστούν οι νεοσύλλεκτοι τον Μάρτιο έπειτα από το κλείσιμο των κέντρων εκπαίδευσηςΑπό τον
Ανδρέα Κούτρα

Οριστικό τέλος για τα Κέντρα Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων του Στρατού Ξηράς. Η «δημοκρατία» αποκαλύπτει σήμερα τα 23 Σημεία Υποδοχής Οπλιτών που θα λειτουργήσουν σε ολόκληρη την Ελλάδα, προκειμένου να υποδεχθούν τους νεοσυλλέκτους από τη σειρά του Μαρτίου (Β’ ΕΣΣΟ 2018) και μετά. Στα ΣΥΠΟ θα παραμείνουν οι στρατιώτες για περίπου δύο τρεις ημέρες, προκειμένου να περάσουν από υγειονομικές εξετάσεις και να λάβουν ιματισμό. Από εκεί θα λάβουν τα φύλλα πορείας για τις μονάδες, όπου θα υπηρετήσουν τη στρατιωτική θητεία τους.

Η «δημοκρατία» ήταν αυτή που είχε αποκαλύψει με πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της στις 19 Ιανουαρίου 2018 ότι κλείνουν τα Κέντρα Εκπαίδευσης και δημιουργείται ο θεσμός των ΣΥΠΟ, που τίθεται σε εφαρμογή από τη σειρά του Μαρτίου. Ηδη έχουν αποσταλεί τα έγγραφα κατάταξης, με τους εξ αναβολής να παρουσιάζονται στις αρχές του μήνα (5 έως 7) και τους οπλίτες κανονικής θητείας στα μέσα Μαρτίου (12 έως 15). Αξίζει να σημειωθεί ότι από τα συνολικά 23 Σημεία Υποδοχής Οπλιτών κανένα δεν βρίσκεται στην Πελοπόννησο, όπου λειτουργούσαν μέχρι πρόσφατα πέντε Κέντρα Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων, ενώ στη συντριπτική πλειονότητά τους βρίσκονται στον Εβρο και στα νησιά.

Ενα άλλο σημαντικό στοιχείο είναι ότι από τα 13 κέντρα εκπαίδευσης που λειτουργούσαν μόνο τέσσερα συμπίπτουν ως ΣΥΠΟ. Πρόκειται για μονάδες σε Θήβα, Ρέθυμνο, Γρεβενά και Λαμία. Σε καμία περίπτωση δεν θα λειτουργούν με την παλαιότερη μορφή τους, για παράδειγμα η Θήβα ως Κέντρο Εκπαίδευσης Πυροβολικού. Σε κάθε ΣΥΠΟ θα παρουσιάζονται νεοσύλλεκτοι από σχεδόν όλα τα Οπλα ή τα Σώματα του Στρατού Ξηράς.

Κλείνει επίσης το Κέντρο Εκπαίδευσης Ειδικών Δυνάμεων στο Μεγάλο Πεύκο, όπως και το Κέντρο Εκπαίδευσης Τεθωρακισμένων στον Αυλώνα, παρά τις αρχικές εκτιμήσεις ότι ίσως και να παρέμεναν ανοιχτά.

Τα Σημεία Υποδοχής Οπλιτών θα είναι μονάδες που θα λειτουργήσουν εν είδει τοπικού κέντρου νεοσυλλέκτων, αλλά σε αυτά θα παραμείνουν οι στρατιώτες για δύο ή τρεις ημέρες, μέχρι να ολοκληρωθεί και επίσημα η κατάταξή τους, να περάσουν δηλαδή από ιατρικές εξετάσεις και να λάβουν τον ιματισμό τους. Αμέσως μετά οι οπλίτες θα μεταφέρονται στις μονάδες τους για να περάσουν τη βασική εκπαίδευση και να ορκιστούν, όπως συνέβαινε έως τώρα στα Κέντρα Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων, και στη συνέχεια να υπηρετήσουν τη στρατιωτική θητεία τους.

Από τα 23 ΣΥΠΟ τα οκτώ βρίσκονται στα νησιά (δύο στη Ρόδο και από ένα σε Ρέθυμνο, Σάμο, Κω, Λήμνο, Χίο και Μυτιλήνη), ενώ από τα υπόλοιπα ορισμένα είναι στην κεντρική Ελλάδα και στον Εβρο. Σημαντικό είναι επίσης ότι υπάρχουν δύο ΣΥΠΟ σε Κομοτηνή και Ξάνθη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από τα Κέντρα Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων που θα κλείσουν ορισμένα θα λειτουργήσουν ως μονάδες και κάποια άλλα θα βάλουν «λουκέτο». Το όλο πρόγραμμα εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο αναδιοργάνωσης των Ενόπλων Δυνάμεων και το ΓΕΣ επιδιώκει να αυξήσει την επάνδρωση των μονάδων στις παραμεθόριες περιοχές, αφού οι στρατιώτες θα βρίσκονται στις μονάδες για 30 έως 40 ημέρες περισσότερο απ’ ό,τι σήμερα. Στις τοπικές κοινωνίες, πάντως, όπου βρίσκονταν Κέντρα Εκπαίδευσης και κλείνουν, υπάρχουν γκρίνια και απογοήτευση με βασικό επιχείρημα ότι θα πληγεί η τοπική οικονομία. Το αντεπιχείρημα είναι ότι θα ενισχυθεί σε κάποιες άλλες περιοχές.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα