Νέα Υόρκη: Στο πόδι για τη Μακεδονία η ομογένεια!

Σε μια συγκέντρωση με παλμό και ενθουσιασμό διαδήλωσαν έξω από τα Ηνωμένα ΕθνηΑπό τον
Νίκο Σταματάκη*

Στην πρώτη δημόσια διαμαρτυρία του Ελληνισμού της Αμερικής ύστερα από 25 χρόνια, αρκετές χιλιάδες ομογενείς, αψηφώντας το τσουχτερό κρύο παρά τον ανοιξιάτικο «ήλιο με δόντια», διαδήλωσαν έξω από τα Ηνωμένα Εθνη για το θέμα του ονόματος της Μακεδονίας. Το συλλαλητήριο διοργάνωσαν η Παμμακεδονική Ενωση Αμερικής, σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Ν. Υόρκης και το Ελληνοαμερικανικό Κογκρέσο, μια νεοσυσταθείσα τριτοβάθμια οργάνωση.

Η διαδήλωση είχε παλμό και ενθουσιασμό, και το κοινό συχνά διέκοπτε τους ομιλητές με τα συνθήματα «Ελλάς, Ελλάς, Μακεδονία» και «Η Μακεδονία είναι ελληνική». Πλήθος ομιλητών χαιρέτισαν τη συγκέντρωση. Ξεχώρισαν η ομοσπονδιακή βουλευτής Κάρολιν Μαλόνι, ο πολιτειακός γερουσιαστής Μιχάλης Γιάνναρης, η Νικόλ Μαλλιωτάκη, που ήταν πέρυσι υποψήφια δήμαρχος της Ν. Υόρκης, και εκπρόσωποι ομοσπονδιών από όλη την Αμερική.

Την παράσταση έκλεψε ο Kρητικός που είχε διακριθεί και στα ελληνικά συλλαλητήρια Βαγγέλης Γραμματικάκης, με την ευστοχία των λόγων, τον πατριωτισμό του και τη λεβεντιά του. Τη σύντομη ομιλία του, τη γεμάτη εθνική φλόγα και πατριωτική συνείδηση συνόδευσε μια ιδιαίτερα πετυχημένη μαντινάδα: «Αν αγαπάς τη λευτεριά, σε ξένους μην ελπίζεις, κατάκτησέ τη μοναχός, αλλιώς δεν την αξίζεις»… Ατυχώς για τη διαδήλωση, οι διοργανωτές παρέβησαν τη δική τους διακήρυξη για μη ανάμειξη Ελλήνων πολιτικών και κατεχόντων δημόσια θέση, και έδωσαν το βήμα στον κ. Πατούλη, συχνό επισκέπτη στις εκδηλώσεις της Ν. Υόρκης, η ομιλία και η παρουσία του οποίου μύριζαν οπορτουνισμό και πολιτικαντισμό. Για την παρουσία του εδώ ευθύνεται ο αντιδημοκρατικά εκλεγμένος και υπόδικος για απάτη πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ν. Υόρκης Π. Γαλάτουλας.

Τη συγκέντρωση έκλεισε ομιλία του καταγόμενου από τη Μακεδονία Αρχιεπισκόπου Δημητρίου, ο οποίος αναφέρθηκε στις συνεχείς συναντήσεις του με τους προέδρους των ΗΠΑ για το Σκοπιανό και τα λοιπά εθνικά θέματα, που δυστυχώς αποδείχτηκαν ατελέσφορες. Παρόμοια συνάντηση πρόκειται να γίνει στον Λευκό Οίκο, σε λίγες μέρες με την ευκαιρία τους εορτασμού της εθνικής επετείου. Η συγκέντρωση ολοκληρώθηκε με τους διαδηλωτές να τραγουδούν το «Τη Υπερμάχω» και τον Εθνικό Υμνο.

*Ο Νίκος Σταματάκης είναι διδάκτωρ Κοινωνικών Επιστημών, διεθνολόγος και επιχειρηματίας, που ζει και εργάζεται στη Νέα Υόρκη.

Και εντυπωσιακή παρέλαση στη Φλόριντα για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου

Συνεχίζοντας μια παράδοση 29 ετών η παραλιακή λεωφόρος Δωδεκανήσου στο Τάρπον Σπρινγκ της Φλόριντα, η οποία αποτελεί μια από τις πιο δραστήριες παροικίες ομογενών, ντύθηκε ακόμη μια φορά στα γαλανόλευκα για τον εορτασμό της εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου!

Ο καυτός ήλιος μαζί με τα γαλανά νερά και τα σταθμευμένα καΐκια κατά μήκος της παραλιακής οδού δημιουργούσε την εντύπωση μιας τυπικής νησιωτικής ελληνικής εικόνας, ενώ στη διάρκεια της παρέλασης εκατοντάδες ομογενείς ανέμιζαν γαλανόλευκες και αμερικανικές σημαίες. Πριν από την έναρξη της παρέλασης είχε τελεστεί επίσημη δοξολογία στον τοπικό Ναό του Αγίου Νικολάου. Στην παρέλαση έλαβαν μέρος 40 εθνικοτοπικά σωματεία της πολιτείας μαζί με τις εκκλησιαστικές ενορίες και τα ελληνικά σχολεία της ευρύτερης περιοχής, τμήματα του αμερικανικού στρατού και τα τοπικά σώματα ασφαλείας.

Τις εντυπώσεις ωστόσο έκλεψε η φιλαρμονική του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, που μετέβη στη Φλόριντα με έξοδα των ομογενών και παιάνιζε στη διάρκεια της παρέλασης γνωστά εμβατήρια. Ο υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων της παρέλασης Γιώργος Μέρμελας τόνισε ότι η παρουσία του Πολεμικού Ναυτικού έχει συναισθηματική αξία για τους Ελληνες της κοινότητας. Το «παρών» στην παρέλαση έδωσαν ο υπαρχηγός ΓΕΝ Ιωάννης Παξιβανάκης και ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτης Κουρουμπλής. Στην εξέδρα των επίσημων ήταν, μεταξύ άλλων, ο ελληνικής καταγωγής ομοσπονδιακός βουλευτής Γκας Μπιλιράκης, ο πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Ινστιτούτου Νικ Λαρυγγάκης, ο δήμαρχος του Τάρπον Σπρινγκ Χρυσόστομος Αλαχούζος, ο ακόλουθος Αμυνας της ελληνικής πρεσβείας στην Ουάσινγκτον Παναγιώτης Καβιδόπουλος και ο ναυτικός ακόλουθος Χαράλαμπος Πεγκλίδης.

Οργισμένες επιστολές στους βουλευτές από παμμακεδονικές οργανώσεις

Επιστολές προς τους Eλληνες βουλευτές να μην τολμήσουν να δεχτούν σύνθετη ονομασία των Σκοπίων απέστειλαν παμμακεδονικές οργανώσεις, όπως αποκάλυψε χθες ο πρόεδρος της Βουλής. Ο Νίκος Βούτσης καταδίκασε το ύφος των επιστολών, οι οποίες, όπως είπε, εγκαλούν τους βουλευτές για εσχάτη προδοσία, αν κάνουν αποδεκτές τις προτάσεις της κυβέρνησης.

Την ίδια ώρα συνεχίζουν τις προκλήσεις τους οι Σκοπιανοί, με τον Ζόραν Ζάεφ να δηλώνει ότι θέλει «λύση» έως το καλοκαίρι, που θα είναι αποδεκτή από τους πολίτες της «Μακεδονίας», αλλά και τη Βουλή των Σκοπίων, όπερ σημαίνει ότι στην πράξη η πλευρά της ΠΓΔΜ δεν υποχωρεί από τα ζητήματα αλυτρωτισμού και την απαιτούμενη αλλαγή του Συντάγματος. Μάλιστα, αυτές οι δηλώσεις του Σκοπιανού πρωθυπουργού γίνονται λίγο πριν από την επίσκεψη Κοτζιά στα Σκόπια για νέο γύρο συνομιλιών, υπό την αιγίδα του διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς.

Είναι δυνατόν να βρεθεί λύση, εφόσον «θα είναι αξιοπρεπής και θα σέβεται θέματα που άπτονται της ταυτότητας» είπε ο Ζάεφ, προσθέτοντας: «Είναι σημαντικό πως αυτό θα γίνει αποδεκτό εδώ, από τους πολίτες της “Μακεδονίας”, αλλά και πως θα περάσει από τα θεσμικά όργανα της χώρας μας».
«Πιστεύω ότι μπορεί να γίνει βήμα, ίσως όχι να λυθεί μέχρι τέλους, αλλά οπωσδήποτε να έρθουμε πιο κοντά, επειδή οι μέρες και οι μήνες περνούν κι εμείς θέλουμε έως το καλοκαίρι να έχουμε λύσει αυτό το πρόβλημα» τόνισε ο Ζόραν Ζάεφ.

{{-PCOUNT-}}17{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα