Προτεραιότητα του Ορμπαν: «Stop Soros» μια για πάντα!

Ο νικητής των ουγγρικών εκλογών δήλωσε ότι θα «τελειώσει» τον επενδυτή και τις ΜΚΟ που στηρίζειΑπό τον
Γιώργο Τραπεζιώτη

Συντριπτικό χτύπημα στις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ) «που υποστηρίζουν τη μετανάστευση» υπόσχεται να δώσει στη διάρκεια της νέας πρωθυπουργικής θητείας του ο Βίκτορ Ορμπαν, ο οποίος την Κυριακή πέτυχε εμφατική νίκη στις βουλευτικές εκλογές της Ουγγαρίας.

Οπως δήλωσε στη διάρκεια της πρώτης συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μετά τη νίκη του -και αφού οι πολίτες έδωσαν στο κυβερνών κόμμα Fidesz κοινοβουλευτική πλειοψηφία δύο τρίτων-, προτεραιότητά του είναι να τεθεί σε εφαρμογή αυτό που είχε υποσχεθεί προεκλογικά:

Το νομοσχέδιο «Stop Soros», όπως το ονομάζει, προκειμένου να βάλει φρένο στη δράση των ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στη χώρα του με χρήματα του μεγαλοεπενδυτή. Ωστόσο, όταν ρωτήθηκε για το θέμα της λειτουργίας του Central European University του Τζορτζ Σόρος με έδρα τη Βουδαπέστη, ο Ορμπαν δήλωσε ότι η κυβέρνησή του δεν έχει συζητήσει ακόμη το θέμα. Πάντως, αξίζει να σημειωθεί πως το ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα με ανακοίνωσή του χθες γνωστοποίησε τη συμφωνία για τη λειτουργία campus και στη Βιένη.

Στην εκλογική επικράτηση του Βίκτορ Ορμπαν στην Ουγγαρία εστίαζε το ενδιαφέρον του χθες το σύνολο του βελγικού Τύπου, με τη «L’Echo» να σημειώνει χαρακτηριστικά στο πρωτοσέλιδό της ότι η νίκη του ενώνει την Ακρα Δεξιά ανά την Ευρώπη και αποτελεί αποτέλεσμα μιας προεκλογικής εκστρατείας που επικεντρώθηκε σε ένα και μόνο θέμα: στον φόβο για τους μετανάστες.

Η ίδια εφημερίδα στο κύριο άρθρο της κάνει λόγο για αποδυνάμωση της Ευρώπης και υπογραμμίζει ότι η φιλελεύθερη Ευρώπη της ειρήνης και του ελεύθερου εμπορίου θα συρρικνώνεται ολοένα και περισσότερο κάθε φορά που ένας νέος Ορμπαν θα κάνει την εμφάνισή του. Στο ίδιο μήκος κύματος, η «La Libre Belgique» υποστηρίζει στο κύριο άρθρο της ότι η νίκη του Ορμπαν συνιστά σοβαρή πρόκληση για την Ευρώπη, μια και ο ισχυρός άνδρας τη Βουδαπέστης θέτει υπό αμφισβήτηση τις ιδρυτικές αξίες της Ενωσης.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα