Μυστικές επαφές Ιερωνύμου με κορυφαίους Μητροπολίτες

Ο Αρχιεπίσκοπος προετοιμάζεται για τη συνταγματική αναθεώρηση! Τη βδομάδα που έρχεται θα συγκληθεί η Ιερά ΣύνοδοςΡεπορτάζ
Αντώνης Τριανταφύλλου

Στάση αναμονής τηρεί η Εκκλησία της Ελλάδος απέναντι στην κυβέρνηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος, περιμένοντας την επίσημη πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ προτού τοποθετηθεί επίσημα.
Πάντως, η Ιερά Σύνοδος αρχίζει την προπαρασκευή, ώστε να είναι έτοιμη για οποιοδήποτε ενδεχόμενο. Μάλιστα, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος έχει αρχίσει με πάσα μυστικότητα τα ενημερωτικά ραντεβού με μητροπολίτες.

Την περασμένη Δευτέρα, σύμφωνα με πληροφορίες της «δημοκρατίας», ο κ. Ιερώνυμος κάλεσε μια ομάδα μητροπολιτών «πρώτης γραμμής», που κατέχει ευρύτερες νομικές και θεολογικές γνώσεις και περγαμηνές.

Στη συνάντηση αυτή, σύμφωνα με εκκλησιαστικές πηγές, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος τους ενημέρωσε για το περιεχόμενο των συνομιλιών που είχε στις 3 Οκτωβρίου με τον πρωθυπουργό, ενώ ο Αρχιεπίσκοπος και οι μητροπολίτες φέρεται ότι συζήτησαν και τεχνικά θέματα, που αφορούν τη συνταγματική αναθεώρηση. Την ερχόμενη εβδομάδα θα συγκληθεί η Διαρκής Ιερά Σύνοδος και θα συζητήσει το θέμα της αναθεώρησης του Συντάγματος.

Η γραμμή της Εκκλησίας αναμένεται να βασιστεί στην εισήγηση του μητροπολίτη Κηφισίας Κυρίλλου στην Ιεραρχία: «Η ιστορική εμπειρία των 43 ετών εφαρμογής του καθεστώτος των διακριτών ρόλων Εκκλησίας – Πολιτείας αποδεικνύει ότι η νομική αυτή κατάσταση δεν έβλαψε ούτε την ελληνική κοινωνία ούτε τα δικαιώματα των άλλων θρησκευτικών κοινοτήτων».

Η Εκκλησία εστιάζει το ενδιαφέρον της στα άρθρα 3 και 13 του Συντάγματος. Το άρθρο 3 ρυθμίζει τις σχέσεις της Πολιτείας με το Οικουμενικό Πατριαρχείο και την Εκκλησία της Ελλάδος, ενώ στο 13 κατοχυρώνεται νομικά το καθεστώς ανεξιθρησκίας στην Ελλάδα.

Πάντως, αρκετοί μητροπολίτες σε ιδιωτικές συζητήσεις εμφανίζονται επιφυλακτικοί έως αρνητικοί στις προτάσεις και τις εισηγήσεις που υπάρχουν στους κόλπους της Iεραρχίας να μπει η Εκκλησία σε διάλογο για αλλαγές στα δύο επίμαχα άρθρα του Συντάγματος, ενώ ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος έχει ξεκάθαρη άποψη ότι οι αρμοδιότητες Πολιτείας και Εκκλησίας είναι νομικά διακεκριμένες.

Εν τω μεταξύ οι ΑΝ.ΕΛ. φέρεται ότι διαχωρίζουν τη θέση τους από τον ΣΥΡΙΖΑ. «Η Ορθοδοξία είναι ένας από τους βασικούς πυλώνες της ελληνικής κοινωνίας» δήλωσε η υφυπουργός Εθνικής Αμυνας Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά μετά τη συνάντησή της με τον Αρχιεπίσκοπο.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα