Τα έκαναν… Σαλάτα! Στον αέρα οι πρόσφατες αποφάσεις των αθλητικών δικαστηρίων

Τον φάκελο «Αθλητικοί Δικαστές» έπιασε ο καλός συνάδελφος Σάββας Λιβάνιος στην εφημερίδα «Live Sport» και η «δημοκρατία» σας τον μεταφέρει αυτούσιο. Χαρακτηριστικά αναφέρει: «Πριν από μία τριετία, η κυβέρνηση επέβαλε εν ενεργεία δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς στα δικαιοδοτικά όργανα του ποδοσφαίρου, οι οποίοι εκλέχτηκαν (βάσει του νόμου 4326/2015) από τη Γ.Σ. της ΕΠΟ μέσα από μια λίστα υποψηφίων που είχε προτείνει η Δικαιοσύνη.

Το περασμένο καλοκαίρι έληξε η τριετής θητεία τους και η ΕΠΟ κίνησε τις διαδικασίες για την εκλογή νέων, ζητώντας από τους προϊσταμένους του Πρωτοδικείου και του Εφετείου Αθηνών, καθώς και της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, να προτείνουν λίστα με ονόματα υποψηφίων.

Μετά την ψηφοφορία που έγινε στη Γ.Σ. της ΕΠΟ της 27ης Αυγούστου και την εκλογή τους, άλλοι δικαστές αποδέχθηκαν τον διορισμό τους κι άλλοι όχι. Κάποιοι μάλιστα μίλησαν ακόμα και για αντισυνταγματικότητα του τρόπου επιλογής.

Μια ιδιαίτερη περίπτωση παραίτησης ήταν αυτή του κ. Στυλιανού Κακαβιά, ο οποίος προεδρεύει στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών στην υπόθεση της «Κάρτας Υγείας», με κατηγορούμενους 22 πρώην παράγοντες της ΕΠΟ, εκ των οποίων τέσσερις τέως πρόεδροι (Γκαγκάτσης, Πιλάβιος, Σαρρής, Γκιρτζίκης).

«Μόλις πληροφορήθηκα ότι έχω εκλεγεί, έστειλα επιστολή και δεν αποδέχτηκα τον διορισμό. Θα ήταν αδιανόητο να προεδρεύω σε δικαστήριο που κρίνει την τύχη παραγόντων της ΕΠΟ και την ίδια στιγμή να είμαι αθλητικός δικαστής», τόνισε ο κ. Κακαβιάς, τον οποίο είχε προτείνει στην ομοσπονδία, μαζί με άλλους εννέα συναδέλφους του (τους Γεράσιμο Διονυσάτο, Παναγιώτη Φιλόπουλο, Βασιλική Βλαχοπαναγιώτου, Γεράσιμο Βρυώνη, Σπυρίδωνα Γεωργουλέα, Αδαμαντία Γκόγκολη, Νικόλαο Βόκα, Δημήτριο Κοντόπουλο και Αικατερίνη Παπαδημητροπούλου), ο προεδρεύων του Τριμελούς Συμβουλίου Διεύθυνσης του Εφετείου Αθηνών, Νικόλαος Σαλάτας.

Ωστόσο, στο έγγραφο με αριθμό πρωτοκόλλου 11145, το οποίο είχε σταλεί στις 13 Αυγούστου 2018 στο υπουργείο Δικαιοσύνης με κοινοποίηση στην ΕΠΟ και υπογράφεται από τον κ. Σαλάτα, αναγράφεται ρητά ότι οι προαναφερθέντες 10 δικαστές, μεταξύ των οποίων και ο κ. Κακαβιάς, επιθυμούσαν να συμμετάσχουν στα δικαστικά όργανα της ομοσπονδίας.

Η διπλή ιδιότητα του ενός Δικαστή

Η «Live Sport» αποκαλύπτει σήμερα (χθες) ότι υπάρχει ένα σημαντικό ερωτηματικό αναφορικά με τη νομιμότητα της επιλογής των αθλητικών δικαστών. Στο άρθρο 15 παρ. 6 του Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Δικαστικών Λειτουργών (ν. 1756/88), προβλέπεται ότι «η θέση του προέδρου και των μελών του συμβουλίου (σ.σ.: διοίκησης ενός Δικαστηρίου) είναι ασυμβίβαστη με την ιδιότητα του μέλους του διοικητικού συμβουλίου δικαστικών ενώσεων».

Ο κ. Σαλάτας, ο οποίος πρότεινε τη λίστα με τα ονόματα των υποψήφιων αθλητικών δικαστών στην ΕΠΟ και την υπέγραψε ως πρόεδρος του Τριμελούς Συμβουλίου Διοίκησης του Εφετείου Αθηνών, ήταν τότε, και παραμένει, Γενικός Γραμματέας του Δ.Σ. της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων. Κι αυτές οι δύο ιδιότητες είναι ασυμβίβαστες, σύμφωνα με την προαναφερθείσα διάταξη νόμου.

Συνεπώς όλες οι αποφάσεις των δικαιοδοτικών οργάνων της ΕΠΟ στα οποία υπηρετούν δικαστές από τη λίστα που πρότεινε ο κ. Σαλάτας ενδέχεται να πάσχουν νομικά. Ένα τέτοιο ερώτημα δεν μπορεί φυσικά να παραμένει σε εκκρεμότητα και πρέπει να απαντηθεί αν ο εν λόγω δικαστής, με τις δύο ασυμβίβαστες ιδιότητες, μπορούσε νόμιμα να προτείνει τη λίστα με τους υποψήφιους αθλητικούς δικαστές».

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα