Οι ΗΠΑ κόβουν τα δώρα στον Τσίπρα

Στο Ισραήλ (αντί της Ελούντας) θα γίνει τον Μάρτιο η συνάντηση του Ελληνα πρωθυπουργού με τον Αμερικανό ΥΠΕΞΣυνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Μάικ Πομπέο είναι πολύ πιθανόν να πραγματοποιηθεί περί τα τέλη Μαρτίου στην Ιερουσαλήμ (ή σε άλλη ισραηλινή πόλη), και όχι στην Ελούντα, όπως είχε αρχικώς προγραμματιστεί και ανέμενε διακαώς η ελληνική κυβέρνηση. 

Η συνάντηση θα γίνει με την ευκαιρία της τριμερούς Συνόδου Κορυφής Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ. Με δεδομένο ότι η προηγούμενη (πέμπτη κατά σειρά από τις αρχές του 2016) Σύνοδος Κορυφής, με τη συμμετοχή του Προέδρου Ν. Αναστασιάδη και των πρωθυπουργών Αλ. Τσίπρα και Μπ. Νετανιάχου, είχε συγκληθεί μόλις στις 20 Δεκεμβρίου 2018 στην πόλη Μπεερσέβα (νότια της Ιερουσαλήμ), ο σχετικός προγραμματισμός προέβλεπε τη διοργάνωση της 6ης Συνόδου στην Ελλάδα.

Είχε μάλιστα προκριθεί -για λόγους και ασφαλείας και συμβολισμού ως προς τη συνεργασία των τριών χωρών στη ΝΑ Μεσόγειο, με επίκεντρο τον αγωγό φυσικού αερίου EastMed και τα θέματα άμυνας- η Κρήτη, με το αρχικό σχέδιο να προβλέπει συνάντηση των τριών ηγετών, παρουσία του κ. Πομπέο, στην Ελούντα χθες (27 Φεβρουαρίου) ή σήμερα.

Ωστόσο το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, έπειτα από περίπου δίμηνη περίοδο εξέτασης του θέματος, έκρινε -τελικά- αδόκιμη την επιλογή της Ελλάδας, ώστε να μην υπάρξει διατάραξη ισορροπιών με την Τουρκία κατά την παρούσα ευαίσθητη περίοδο.

Επίσης, φέρεται ότι αξιολόγησε ως υπερβολική την έμμεση στήριξη που θα προσφερόταν προς τον κ. Τσίπρα εν όψει προεκλογικής περιόδου στη χώρα μας και αφού ο ίδιος ο Ελληνας πρωθυπουργός ήδη έκανε, ούτως ή άλλως, το «δώρο» της Συμφωνίας των Πρεσπών στην αμερικανική διπλωματία και δεν υπάρχει, στην παρούσα φάση, κάποιο άλλο επείγον εκκρεμές θέμα.

Από την άλλη πλευρά, η επιλογή της Ιερουσαλήμ (ή άλλης πόλης) υπενθυμίζει προς κάθε κατεύθυνση ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δίνουν, σταθερά, προτεραιότητα στη συνεργασία με το Ισραήλ στη ΝΑ Μεσόγειο, ενώ στηρίζεται έμμεσα και ο κ. Νετανιάχου εν όψει των βουλευτικών εκλογών της χώρας του στις 9 Απριλίου.

Υπενθυμίζεται ότι προ δεκαημέρου ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Κατρούγκαλος είχε αναλάβει τη χρήσιμη πρωτοβουλία τηλεφωνικής επικοινωνίας για τις Πρέσπες και την τριμερή Σύνοδο Κορυφής με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Σάλιβαν.

Γι’ αυτό εικάζεται ότι, αν τις επόμενες ημέρες οι επιτελείς του Στέιτ Ντιπάρτμεντ εισηγηθούν να μη μεταβεί τελικά ο κ. Πομπέο ούτε και στο Ισραήλ, τότε θα αντικατασταθεί από τον κ. Σάλιβαν.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα