«Ο Σηφουνάκης είναι υπουργός Μυτιλήνης…»

Ο δήμαρχος Χίου Πολύδωρος Λαμπρινούδης κατηγορεί ανοιχτά τον… σύντροφό του, αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος, ότι ενδιαφέρεται αποκλειστικά για την εκλογική του περιφέρεια.

 «Δεν ήξερα ότι ο κ. Σηφουνάκης είχε οριστεί και υπουργός Μυτιλήνης. Του εύχομαι καλή επιτυχία στα νέα του καθήκοντα…». Με αυτόν τον δηκτικό τρόπο απευθύνεται μέσω της «δημοκρατίας» ο δήμαρχος Χίου Πολύδωρος Λαμπρινούδης στον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος κατηγορώντας τον ευθέως για μεροληπτική στάση υπέρ του νησιού του.

Ο κ. Λαμπρινούδης με μακρά αυτοδιοικητική πορεία (ήταν, μεταξύ άλλων, δύο τετραετίες νομάρχης Χίου), παρότι ανήκει στο ίδιο κομματικό στρατόπεδο με τον αναπληρωτή υπουργό, δεν διστάζει να εξαπολύσει μύδρους εναντίον του διαπιστώνοντας ότι το μείζον για τη Χίο έργο αναβάθμισης του λιμανιού παραπέμπεται στις καλένδες.

Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήρθε από την πρόσφατη ανακοίνωση του Νίκου Σηφουνάκη περί εξασφάλισης χρηματοδότησης ύψους 50.000.000 ευρώ για τον δρόμο Σίγρι – Καλλονή στη Λέσβο. «Περίπου τα ίδια χρήματα χρειάζονται για το λιμάνι της Χίου, που είναι από την τουρκοκρατία» σημειώνει ο κ. Λαμπρινούδης, προσθέτοντας ότι ο κ. Σηφουνάκης διαχρονικά και από όποια θέση βρίσκεται ενδιαφέρεται μόνο για τη Λέσβο, όπου εκλέγεται… Ο δήμαρχος τονίζει ότι ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος δεν ασχολείται με τη Χίο και του στέλνει το μήνυμα ότι «έχει ο καιρός γυρίσματα» καλώντας τον ταυτόχρονα να στηρίξει τις προσπάθειες για το λιμάνι. «Διαφορετικά δεν τον χρειαζόμαστε» συμπληρώνει εξίσου καυστικά!

Το λιμάνι της Χίου σήμερα είναι φανερά υποβαθμισμένο, ενώ δεν έχει τις προδιαγραφές να δεχτεί κρουαζιερόπλοια, από τα οποία οι τουρίστες κατεβαίνουν στο νησί αναγκαστικά με βάρκες! Δικαιολογημένα συνεπώς η χρηματοδότηση των λιμενικών έργων -με προτεραιότητα την κατασκευή προβλήτας κρουαζιερόπλοιων- θεωρείται κυρίαρχο ζήτημα για τον τόπο. Ο κ. Λαμπρινούδης μάς πληροφορεί ότι το έργο είναι ώριμο μελετητικά και έχει υποβληθεί στο υπουργείο Περιβάλλοντος για να ενταχθεί σε σχετικό πρόγραμμα.

Ανάσα στην ακτοπλοϊκή σύνδεση της Χίου με την ηπειρωτική Ελλάδα αναμένεται να δώσει η λειτουργία του λιμανιού των Μεστών, στη δυτική πλευρά του νησιού. Με το λιμάνι αυτό, που όπως μας κάνει γνωστό ο δήμαρχος ολοκληρώνεται σε δύο μήνες, τα Μεστά θα απέχουν με ταχύπλοο μόλις δυόμισι ώρες από το Λαύριο. Δηλαδή πρόκειται να συντομευτεί κατά πολύ η συγκοινωνία με την Αττική.

Από πλευράς αεροπορικής μεταφοράς ο Πολύδωρος Λαμπρινούδης αναφέρει ότι η Χίος είναι ακριβός προορισμός -πάνω από 200 ευρώ τη φορά για το «Ελευθέριος Βενιζέλος»- μετά και το «μοίρασμα της πίτας» από AEGEAN και Ολυμπιακή, που σταμάτησε τη λειτουργία του ανταγωνισμού. Ετσι γίνονται κινήσεις και προς άλλες αεροπορικές εταιρίες, όπως η ASTRA, που έχει καθημερινό δρομολόγιο για τη Θεσσαλονίκη, με φθηνό εισιτήριο μέσω του προγράμματος άγονης γραμμής, με αποτέλεσμα κατά την περσινή τουριστική περίοδο να έρθουν στο νησί αρκετοί Βορειοελλαδίτες. Αν εφαρμοστεί κάτι ανάλογο και για την Αθήνα πιστεύεται ότι θα διευκολυνθεί ιδιαίτερα η αεροπορική πρόσβαση. Το ίδιο ισχύει και με την επέκταση του αεροδρομίου προς Βορρά, για την οποία υπάρχει αναγκαστική απαλλοτρίωση και ως τον ερχόμενο Φεβρουάριο πρέπει να κατατεθούν τα χρήματα, ώστε να μη χαθεί η προθεσμία του έργου.

Οργανωτικά το ζητούμενο για τον δήμαρχο είναι η συγκρότηση των δομών του νέου, καλλικρατικού Δήμου Χίου, που προήλθε από τη συνένωση 8 παλιών δήμων και είναι ο μόνος του νησιού. Οσο για τον οικονομικό γρίφο ο κ. Λαμπρινούδης τονίζει τον συνεχή έλεγχο για τη συγκράτηση των δαπανών του δήμου.

Εχουμε προκηρύξει 35 νέες θέσεις εργασίας

Στον τομέα της καθαριότητας ο κ. Λαμπρινούδης επισημαίνει την ανάπτυξη δύο ΧΥΤΑ, με επικείμενη την έναρξη λειτουργίας αυτού της νότιας Χίου. Γενικά δηλώνει ότι για τον δήμο αποτελούν πρόκληση, λαμβανομένης υπ’ όψιν και της οικονομικής συγκυρίας, η καθαριότητα και ο εξωραϊσμός του νησιού. Για την ενίσχυση του προσωπικού της καθαριότητας είναι επί θύραις -η προκήρυξη έχει αναρτηθεί στο Διαδίκτυο- η πρόσληψη 35 ατόμων, τα οποία θα αντικαταστήσουν ισάριθμους συμβασιούχους.

Ενα άλλο έργο που θεωρεί αναγκαίο ο δήμαρχος Χίου είναι η αντιπλημμυρική προστασία της πόλης, σημειώνοντας ότι τα έντονα καιρικά φαινόμενα του περασμένου Οκτωβρίου είχαν προκαλέσει σοβαρές ζημιές.

Εξάλλου επισημαίνει τη λειτουργία κοινωνικού παντοπωλείου, το οποίο στηρίζεται οικονομικά από τον δήμο και τις προσφορές εφοπλιστών και προμηθεύει τρόφιμα σε 640 αναξιοπαθούντες.

Δημήτρης Κυριακόπουλος

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα