Κυριακή, 1 Αυγούστου 2021

Μπαίνουν στη μάχη Κέντρα Υγείας και ιδιώτες γιατροί

Κλιμάκια θα πηγαίνουν στα σπίτια των ασθενών. Επιπλέον μέτρα από το υπ. Υγείας για τη μεγαλύτερη κάλυψη του πληθυσμού

Η Θέση μας: Ο εποικισμός στα μουλωχτά;

Στη μάχη κατά της πανδημίας του κορονοϊού μπαίνει η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ), μετά τον ανασχεδιασμό της από το υπουργείο Υγείας, ο οποίος αποσκοπεί στη λειτουργία Κέντρων Υγείας αποκλειστικά για τη διαχείριση περιστατικών Covid-19.

Σκοπός είναι, μεταξύ άλλων, να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος έκθεσης στον SARS-CoV-2 των πολιτών αλλά και του ιατρονοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού, να γίνεται έγκαιρη ανίχνευση και διαχείριση ενδεχόμενων κρουσμάτων νέου κορονοϊού με ήπια συμπτώματα που δεν χρήζουν νοσηλείας σε δομές της ΠΦΥ (Covid-19 Κ.Υ.), να παραπέμπονται από την ΠΦΥ τα περιστατικά που χρήζουν νοσηλείας στα νοσοκομεία και να υπάρχει καλύτερη εξυπηρέτηση των ασθενών με χρόνια νοσήματα ή οξεία νόσο που δεν αφορά λοίμωξη του αναπνευστικού, από τις υπόλοιπες δομές της ΠΦΥ (εξαιρουμένων των Covid-19 Κ.Υ.).

Το σχέδιο δράσης περιλαμβάνει δύο βασικούς άξονες. O πρώτος άξονας αφορά τη λειτουργία Κ.Υ.-Covid επί 24ώρου βάσεως, αποκλειστικά για τη διαλογή, διερεύνηση και διαχείριση ασθενών με λοίμωξη αναπνευστικού που δεν χρήζουν παραπομπής σε νοσοκομείο. Τα συγκεκριμένα Κ.Υ. θα λειτουργήσουν υποστηρικτικά στο δίκτυο των νοσοκομείων και αφορούν Κ.Υ. στον αστικό ιστό μεγάλων πόλεων (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Λάρισα, Ηράκλειο).

Τα πρώτα Κέντρα Υγείας που θα λειτουργήσουν για ασθενείς με Covid-19 είναι στην 1η ΥΠΕ τα Κ.Υ. Αλεξάνδρας, Καλυβίων και Ραφήνας, στη 2η ΥΠΕ τα K.Y. Καμινίων και Περιστερίου. Στα Kέντρα Υγείας αυτά έχουν ολοκληρωθεί οι προετοιμασίες (εκπαίδευση προσωπικού, εφοδιασμός υλικών κ.λπ.) και αρχίζει σταδιακά η λειτουργία τους ως Κέντρα Υγείας Covid. Επίσης, σε Κέντρα Υγείας Covid θα λειτουργεί και τηλεφωνική γραμμή υποστήριξης για τον πληθυσμό αναφοράς.

Ο δεύτερος άξονας περιλαμβάνει τα Κ.Υ. 24ωρης λειτουργίας που δεν θα ενταχθούν στο δίκτυο των ΚY-Covid και θα εξυπηρετούν τους ασθενείς με χρόνια νοσήματα, θα διαχειρίζονται τις έκτακτες και επείγουσες περιπτώσεις και θα επικοινωνούν με τους πολίτες του πληθυσμού ευθύνης τους που είναι σε απομόνωση στο σπίτι για την πορεία της υγείας τους.

Δίκτυο

Στις δημόσιες δομές ΠΦΥ δημιουργείται δίκτυο επαγγελματιών υγείας των Μονάδων ΠΦΥ (ιατροί, νοσηλευτές, επισκέπτες υγείας κ.λπ.) για την τακτική επικοινωνία με τους πολίτες του πληθυσμού ευθύνης τους, ιδίως τους χρονίως πάσχοντες και τις ευπαθείς ομάδες που είναι σε απομόνωση στο σπίτι, για την παροχή συμβουλευτικής, καθοδήγησης και υποστήριξης των οικογενειών τους καθ’ όλη τη διάρκεια της παρακολούθησης, σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ για την απομόνωση στο σπίτι. Η επικοινωνία θα γίνεται με τους εξής τρόπους:

Τηλεφωνική επικοινωνία. Ολα τα Κ.Υ. θα αναρτήσουν στις ιστοσελίδες τους τηλέφωνα για επικοινωνία με γιατρούς όλων των ειδικοτήτων, ώστε να διασφαλιστεί η συνέχεια της φροντίδας κατά τη διάρκειά της.

Χρήση τηλεσυμβουλευτικής για τους ασθενείς που έχουν διαγνωστεί με Covid-19. Με πλατφόρμα, που θα είναι διαθέσιμη εντός των επόμενων ημερών, οι ασθενείς θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στις παρακάτω υπηρεσίες: Δημιουργείται Ηλεκτρονικό Μητρώο για την παρακολούθηση των ασθενών που έχουν διαγνωστεί με Covid-19 από τους θεράποντες ιατρούς και τη διασφάλιση συνεχούς φροντίδας αυτών των ασθενών. Στο δίκτυο της τηλεσυμβουλευτικής θα συμμετάσχουν ιδιώτες γιατροί, με αποζημίωση 10 ευρώ ανά κλήση.

Επίσκεψη κατ’ οίκον. Συγκροτούνται άμεσα μικρές και ευέλικτες ομάδες ΠΦΥ, αποτελούμενες από γιατρό και νοσηλευτή ή επισκέπτη υγείας, είτε από τα Κ.Υ. είτε από τα ΤΟΜΥ, που, υπό τον συντονισμό της ΔΥΠΕ, σε συνεργασία με τα Κ.Υ. για τους πολίτες του πληθυσμού ευθύνης τους και με τη χρήση ειδικά προετοιμασμένων μέσων μεταφοράς, θα προχωρούν σε άμεση επίσκεψη στο σπίτι ασθενών για εξέταση, με τήρηση όλων των μέτρων ατομικής προστασίας, καθώς και για λήψη υλικού προς εξέταση, εφόσον το απαιτεί το πρωτόκολλο. Ιδιαίτερη σημασία έχουν τέτοιες ομάδες για τη φροντίδα ηλικιωμένων ατόμων, που ζουν μόνοι τους σε απομακρυσμένες περιοχές της χώρας.

Επίσκεψη κατ’ οίκον από ιδιώτες γιατρούς συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ, με αποζημίωση 30 ευρώ ανά επίσκεψη. Με νομοθετική ρύθμιση θα προβλεφθεί ότι όλα τα δημόσια νοσοκομεία θα μπορούν να συνεργάζονται με ιδιώτες ιατρούς με την έκδοση δελτίου παροχής υπηρεσιών. Το ΕΣΥ θα ενισχυθεί με παθολόγους, λοιμωξιολόγους, γενικούς ιατρούς, ωτορινολαρυγγολόγους, πνευμονολόγους, αναισθησιολόγους, εντατικολόγους, καρδιολόγους και παιδιάτρους.

2.000 ευρώ

Η αμοιβή των γιατρών αυτών καθορίζεται σε 2.000 ευρώ. Οι εν λόγω γιατροί, σε περίπτωση μελλοντικής αίτησής τους για επικουρικό ή μόνιμο προσωπικό, θα λαμβάνουν την ειδική μοριοδότηση που ισχύει για τους επικουρικούς ιατρούς στις δημόσιες δομές υγείας σε άγονες, νησιωτικές, προβληματικές ή απομακρυσμένες περιοχές. Οι ιδιώτες ιατροί των παραπάνω ειδικοτήτων θα μπορούν, με απόφαση του διοικητή του νοσοκομείου, να παρέχουν υπηρεσίες μόνο κατά την εφημερία του νοσοκομείου.

Η αποζημίωσή τους για την εφημεριακή απασχόληση θα αντιστοιχεί σε αυτή του επιμελητή Α´. Και αυτοί σε περίπτωση μελλοντικής αίτησής τους για επικουρικό ή μόνιμο προσωπικό θα λαμβάνουν την ειδική μοριοδότηση που ισχύει για τους επικουρικούς ιατρούς στις δημόσιες δομές υγείας σε άγονες, νησιωτικές, προβληματικές ή απομακρυσμένες περιοχές.

{{-PCOUNT-}}15{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ