«Μπλόκα» στα διόδια εν όψει του Πάσχα

Σαρωτικοί έλεγχοι σε λιμάνια-αεροδρόμια για να αποτραπεί η έξοδος προς τα χωριά. Βαριά πρόστιμα και αφαίρεση πινακίδων

Μπλόκα σε διόδια, αεροδρόμια και λιμάνια στήθηκαν από χθες στις 6 το απόγευμα εν όψει του Πάσχα προκειμένου να εντοπίζονται και να επιστρέφουν εκεί απ’ όπου ξεκίνησαν όσοι ανεύθυνοι και επιπόλαιοι πολίτες αποφασίσουν να μεταφέρουν τον κορονοϊό στα χωριά και τα νησιά τους. Επίσης, τους περιμένουν πρόστιμα 300 ευρώ και αφαίρεση των πινακίδων για δύο μήνες.

Αν εντοπιστούν πολίτες σε αναστολή εργασίας που μετακινούνται με βεβαιώσεις εργοδότη τύπου Α, τότε θα επιβάλλεται στον εργοδότη πρόστιμο 10.000 ευρώ. Τα παραπάνω ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς στη χθεσινή ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας. Νωρίτερα ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας, εμφανώς ικανοποιημένος, ανέφερε ότι ο αριθμός των θυμάτων έφτασε τους 83, καθώς το τελευταίο 24ωρο έχασαν τη ζωή τους ακόμα δύο άνθρωποι. Από αυτούς οι 23 είναι γυναίκες με μέσο όρο τα 77 έτη, ενώ το 87% των νεκρών είχε υποκείμενο νόσημα ή ήταν άνω των 70 ετών. Τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα είναι 52 και ανεβάζουν τον συνολικό αριθμό σε 1.884. Διασωληνωμένοι σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας είναι 84 ασθενείς με μέση ηλικία τα 67 έτη, ενώ 14 ασθενείς εξήλθαν από τις ΜΕΘ.

Στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» αποσωληνώθηκαν 17 από τους 39 διασωληνωμένους, «στοιχείο που δείχνει την ποιότητα της παρεχόμενης περίθαλψης», όπως επισήμανε ο κ. Τσιόδρας. Το 30% των ασθενών έχει πάρει εξιτήριο από νοσοκομεία, ενώ ένας μεγάλος αριθμός έχει αναρρώσει στο σπίτι. Έχουν διενεργηθεί συνολικά 32.528 τεστ για τον κορονοϊό.

Κρίσιμο παραμένει το θέμα των λοιμώξεων σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, καθώς βρέθηκε θετική γιατρός της Εντατικής του Θριάσιου Νοσοκομείου και υποβάλλονται σε εξετάσεις 40 υγειονομικοί. Σύμφωνα με τον καθηγητή, στην αρχή της επιδημίας σε μαιευτήριο έχει καταγραφεί ο θάνατος ενός 68χρονου, ενώ 245 υγειονομικοί είναι σε καραντίνα και 101 σε αυτοαπομόνωση.

Σχολιάζοντας την κατάσταση της επιδημίας στη χώρα μας, ο κ. Τσιόδρας υπογράμμισε πως υπήρξαν γνωμοδοτήσεις μεγάλων οργανισμών για τη μάσκα και κοινή θέση είναι ότι δεν υπάρχει όφελος σε υγιή άτομα και δημιουργεί πλασματική εικόνα ασφάλειας. Όσον αφορά τα διαγνωστικά τεστ, διευκρίνισε ότι τα μέτρα απόστασης είναι πολύ πιο αποδοτικά.

Τη σκυτάλη πήρε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, που ανακοίνωσε ότι από χθες στις 6 το απόγευμα «στα διόδια σε όλη την επικράτεια και σε όλες τις διαδρομές που αφορούν εθνικές οδούς και τους παράδρομούς τους, εθνικούς περιφερειακούς δρόμους και συνδετήριους δρόμους από και προς τα αστικά κέντρα η Ελληνική Αστυνομία εγκαθιστά σημεία ελέγχου των μετακινήσεων όλων των ιδιωτικής χρήσεως οχημάτων, αλλά και κάθε οχήματος σε 24ωρη βάση».

Αντίστοιχα, το Λιμενικό έχει πάρει εντολή και προχωρεί σε ελέγχους σε όλους τους πορθμειακούς σταθμούς. Σε αεροδρόμια, λιμάνια, σιδηροδρομικούς σταθμούς και ΚΤΕΛ της χώρας θα επιτρέπεται η μετακίνηση μόνο των μόνιμων κατοίκων προς τη μόνιμη κατοικία της Ε1 δήλωσης και χωρίς δυνατότητα επιστροφής ως τη λήξη των γενικών μέτρων.

Ωστόσο ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε ότι οι κάτοικοι μικρών νησιών μπορούν να πάνε στα μεγάλα, δηλαδή κάτοικοι των Ψαρών, όπου δεν γίνεται ηλεκτρονικά η συναλλαγή, μπορούν να ταξιδέψουν στη Χίο για να επισκεφτούν φαρμακείο, σούπερ μάρκετ ή τράπεζα, όμως οι κάτοικοι της Χίου δεν μπορούν να ταξιδέψουν στα Ψαρά. Το ίδιο και οι κάτοικοι της Σύμης, οι οποίοι μπορούν να πάνε στη Ρόδο, όμως οι Ροδίτες δεν μπορούν να επισκεφτούν τη Σύμη.

Από τα μέτρα εξαιρούνται τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας καθώς και το νοσηλευτικό προσωπικό, το προσωπικό της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και το τεχνικό προσωπικό κρίσιμων υποδομών του κράτους, αποκλειστικά και μόνο όμως για τις ώρες εργασίας τους, έχοντας μαζί τους φύλλο πορείας ή κάποιο αποδεικτικό που να δείχνει ότι μεταβαίνουν στην εργασία τους.

Ο υφυπουργός ανέφερε ακόμα ότι στις περιπτώσεις που διαπιστωθεί άσκοπη μετακίνηση εκτός του νομού κατοικίας το πρόστιμο θα διπλασιάζεται στα 300 ευρώ, θα αφαιρούνται οι πινακίδες των παραβατών για 60 ημέρες και το όχημα θα επιστρέφει εκεί απ’ όπου ξεκίνησε.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα