Κυβερνητικό μπλόκο στη διανομή του Αγίου Φωτός

Νέο χτύπημα κατά του θρησκευτικού αισθήματος με πρόσχημα την προστασία από τον κορονοϊό. Απαγόρευσαν την πρωτοβουλία δήμων

Την οργή χιλιάδων πιστών έχει προκαλέσει η απαράδεκτη και ακραία απόφαση της κυβέρνησης να απαγορεύσει στους δήμους να μεταφέρουν το Αγιο Φως σε κάθε σπίτι το βράδυ της Ανάστασης, τη στιγμή που εδώ και μέρες αρκετοί δήμαρχοι μελετούσαν τον τρόπο που θα κατάφερναν -λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας- να φτάσει στους πιστούς το Άγιο Φως, αφού οι ίδιοι δεν μπορούν να πάνε στις εκκλησίες.

Κατά τη χθεσινή ενημέρωση για τις εξελίξεις που αφορούν στον κορονοϊό, όμως, η συνοχή της κοινωνίας δοκιμάστηκε για ακόμη μία φορά, αφού ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε με αυστηρό ύφος ότι δεν θα επιτραπεί σε κανέναν δήμο να προχωρήσει αυτήν την πρωτοβουλία.

Είναι θλιβερό το γεγονός ότι σε μία περίοδο κοινωνικής κρίσης και πνευματικής ένδειας, αντί να βρεθεί τρόπος να ενισχυθεί αυτή η ενέργεια για να στηριχθεί ο ελληνικός λαός, απαγορεύεται διά ροπάλου. Η δράση αυτή, άλλωστε, είχε ως στόχο να ενισχύσει τον αγώνα που δίνουμε όλοι μένοντας στο σπίτι, προκειμένου να σπάσει η αλυσίδα της πανδημίας.
Ο δήμαρχος Ελληνικού – Αργυρούπολης Γιάννης Κωνσταντάτος είχε κάνει γνωστό πως με τη βοήθεια ενός μεγάλου δικτύου εθελοντών και της Δημοτικής Αστυνομίας, καθώς και με την έγκριση των τοπικών μητροπολιτών και την «ευλογία» των ιερέων, ετοιμαζόταν σχέδιο προκειμένου το Άγιο Φως να φτάσει τη νύχτα της Ανάστασης σε κάθε σπίτι, χωρίς να προκύψει συνωστισμός έξω από τους ιερούς ναούς.

Παράλληλα, και ο δήμος Ναυπλίου είχε αποφασίσει να μεταφέρει κατ’ οίκον το Άγιο Φως σε όλους τους χριστιανούς της πόλης. Η δημοτική πρωτοβουλία, μάλιστα, έφερε τον τίτλο «Μεταφέρουμε σε σας το Άγιο Φως». Ο δήμος, με ανακοίνωσή του, καλούσε τους πιστούς να παραμείνουν σπίτι, σημειώνοντας πως οι τοπικές αρχές σε συνεργασία με ιερείς και εθελοντές θα φρόντιζαν να μοιράσουν το Άγιο Φως, προστατεύοντας τη δημόσια υγεία και τηρώντας όλα τα μέτρα ασφαλείας, αλλά κρατώντας ταυτόχρονα ζωντανή τη μεγαλύτερη γιορτή της Ορθοδοξίας.

Και η Αλεξανδρούπολη

Τη σκυτάλη στην πρωτοπόρα αυτή σκέψη είχε πάρει και ο Δήμος Αλεξανδρούπολης, που θα μεριμνούσε σε στενή συνεργασία με τη μητρόπολη, ώστε να φτάσει το Αγιο Φως σε κάθε γωνιά και οικισμό του δήμου.

Ο σεβασμιότατος κ. Ανθιμος θα παραλάβει το Άγιο Φως από το αεροδρόμιο και θα το μεταφέρει στο Επισκοπείο, απ’ όπου θα το μετέφερε σε κάθε γειτονιά κλιμάκιο του δήμου με εθελοντές.

Το ίδιο είχαν αποφασίσει και στον Δήμο Διστόμου, Αράχοβας, Αντίκυρας, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, την ίδια δράση σκέφτονταν αρκετοί ακόμη δήμοι της χώρας.  Είχε αποφασιστεί, μάλιστα, οι εθελοντές, αφού παραλάμβαναν το Άγιο Φως από την τοπική εκκλησία, με γάντια, μάσκες και λαμβάνοντας όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας, να περνούσαν από κάθε σπίτι και να άναβαν το κεράκι που θα είχαν αφήσει οι ενδιαφερόμενοι, ενώ εξετάζονταν και μέτρα για να αποφευχθεί το φαινόμενο να περιμένουν οι πιστοί στους δρόμους.

Είναι τουλάχιστον τραγικό τις άγιες ημέρες να επιτρέπεται το delivery πίτσας, πιτόγυρων και fast food στα σπίτια και όχι το Άγιο Φως στους Ελληνες!

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα