Σωτήρης Τσιόδρας: «Δεν συστήνεται η γενικευμένη χρήση μάσκας από το κοινό»

Δεν συστήνει στον γενικό πληθυσμό τη χρήση μάσκας, αλλά ούτε και γαντιών μιας χρήσης, η Επιτροπή Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας Σωτήρης Τσιόδρας κατά τη χθεσινή ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού.

Ο λοιμωξιολόγος τόνισε ότι, αφού έλαβε υπόψη τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) για τη χρήση μάσκας, κατέληξε να συμφωνήσει με το ECDC.

«Από τη χρήση της μάσκας θα μπορούσαν να υπάρξουν οφέλη και θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να τα εφαρμόσουμε αναλόγως με την πορεία της επιδημίας, κυρίως για την προστασία από τη μόλυνση από όσους είναι ασυμπτωματικοί ή έχουν ήπια συμπτώματα» είπε και επικαλέστηκε ειδικούς της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων που τόνισαν ότι υπάρχει αυξημένος κίνδυνος από τη χρήση της μάσκας, εξαιτίας της ψευδούς αίσθησης ασφάλειας που δημιουργεί.

«Η Επιτροπή θεωρεί ότι στην παρούσα φάση τίποτα δεν μπορεί να υποκαταστήσει την τήρηση των αποστάσεων και των μέτρων υγιεινής, κυρίως των χεριών. Κατόπιν αυτών, η Επιτροπή δεν συστήνει τη γενικευμένη χρήση μάσκας από το κοινό» εξήγησε ο κ. Τσιόδρας.

Αναφορικά με το πότε πρέπει να φοράμε μάσκα, συνέστησε ότι «σε ειδικές συνθήκες συγχρωτισμού θα μπορούσε να υπάρξει χρήση μάσκας». Όσον αφορά τα γάντια, ανέφερε ότι υπάρχουν λίγα στοιχεία για το αν προστατεύουν πραγματικά από τη μόλυνση του κορονοϊού.

«Η αδιάκριτη χρήση γαντιών μιας χρήσης κάνει περισσότερο κακό παρά καλό» τόνισε και εξήγησε: «Τα γάντια μιας χρήσεως δεν είναι κατασκευασμένα για να τα φοράμε πολλές ώρες. Μπορεί να δημιουργηθούν μικρές σχισμές, τρυπούλες, ενώ δημιουργείται και ένα ψευδές αίσθημα ασφαλείας. Για παράδειγμα, στο σούπερ μάρκετ μπορεί να πιάσουμε το καρότσι και μετά το πρόσωπό μας με τα γάντια που έχει περάσει μέσα από τις σχισμές ο ιός.

Έρευνες έχουν δείξει ότι αγγίζουμε το πρόσωπό μας τρεις ως 23 φορές την ώρα. Όταν βγάζουμε τα γάντια, μπορεί επίσης να μολυνθούμε, οπότε το πλύσιμο είναι αναγκαίο μετά. Ο ΠΟΥ δεν τα συστήνει. Και τα γάντια στο γενικό κοινό λειτουργούν ως απόσπαση της προσοχής».

Παράλληλα, συνέστησε στον κόσμο να πλένει πολύ συχνά τα χέρια με σαπούνι και νερό, μόλις γυρίσει από σούπερ μάρκετ, φαρμακεία και μέσα μαζικής μεταφοράς, ή με αντισηπτικό αν βρίσκεται έξω.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα