Μεγάλη Δευτέρα έσυραν τον μητροπολίτη στον εισαγγελέα!

Συνελήφθη με το Αυτόφωρο και θα δικαστεί στις 25 Μαΐου ο κ. Νεκτάριος !Τι εξηγήσεις έδωσε στη Δικαιοσύνη

Στους ρασοφόρους εξαντλούν την αυστηρότητά τους οι διωκτικές και δικαστικές Αρχές, την ώρα που αδυνατούν να αποτρέψουν γλέντια σε καταυλισμούς Ρομά, ομαδικά σουλάτσα μεταναστών και ψαλμωδίες από τους ιμάμηδες της Κομοτηνής μέσω μεγαφώνων, κάτι που απαγορεύεται στους ναούς μας! Η κατά γράμμα εφαρμογή των μέτρων οδήγησε τον μητροπολίτη Κερκύρας στον εισαγγελέα, στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας για τη λειτουργία στον Αγιο Σπυρίδωνα!

Μια εικόνα που θα έπρεπε να κάνει κάποιους να ντραπούν, καθώς ο εύκολος στόχος για επίδειξη αυστηρότητας είναι να σύρουν ιεράρχες στα Αυτόφωρα, όταν τρέμουν να «μαντρώσουν» κάποιες κοινότητες που γράφουν συστηματικά στα παπούτσια τους τις απαγορεύσεις.

Μετά την προσαγωγή του στον εισαγγελέα, ο οποίος όρισε τακτική δικάσιμο για τις 25 Μαΐου, ο σεβασμιότατος Κερκύρας δεν έκανε δηλώσεις, ωστόσο ο συνήγορός του Ιωάννης Κοντός ανέφερε ότι «η κατηγορία είναι πλημμέλημα και οι πιθανές κυρώσεις θα έχουν ποινικό χαρακτήρα». «Εάν αποσυνδέσουμε τη θεία κοινωνία από το μυστήριο της θείας λειτουργίας, τότε καταργούμε την αποστολή της Εκκλησίας» υποστηρίζει ο κ. Νεκτάριος, για τον οποίο η μητρόπολη αναφέρει σε ανακοίνωσή της:

«Το πρωί της Μ. Δευτέρας δέχθηκε στο γραφείο του ανακριτικούς υπαλλήλους, προς τους οποίους κατέθεσε απολογητικό υπόμνημα, με την παραγγελία του εισαγγελέα Πρωτοδικών κ. Διονυσίου Λαμπρίδη. Κατόπιν, καθώς τυπικώς συνελήφθη με τη διαδικασία του Αυτοφώρου, οδηγήθηκε στον εισαγγελέα, στον οποίο έδωσε εξηγήσεις για τις κατηγορίες περί παραβάσεως της ΚΥΑ 6ης Απριλίου 2020. Ο κ. Νεκτάριος τόνισε στον κ. εισαγγελέα ότι πουθενά στις κυβερνητικές αποφάσεις δεν γίνεται λόγος περί απαγορεύσεως μεταδόσεως της θείας κοινωνίας, ακόμη και στους ελάχιστους που επιτρέπεται να συμμετέχουν στη θεία λειτουργία. Εάν αποσυνδέσουμε τη θεία κοινωνία από το μυστήριο της θείας λειτουργίας, τότε καταργούμε την αποστολή της Εκκλησίας.

Στη συνέχεια, ο κ. Νεκτάριος έδωσε περαιτέρω εξηγήσεις σχετικά με τις απαιτήσεις της λιτάνευσης του ιερού σκηνώματος του αγίου Σπυρίδωνος την Κυριακή των Βαΐων. Η λιτανεία γίνεται πάντοτε αφού ολοκληρωθεί η θεία λειτουργία. Λόγω της καταστάσεως με τον κορονοϊό τελέστηκε εντός του ναού, κεκλεισμένων των θυρών. Κατ’ αυτήν απαιτείται η ελάχιστη συμμετοχή έξι ιερέων (τέσσερις που φέρουν το σκήνωμα του αγίου, ένας τη χείρα και ένας το ιερό ευαγγέλιο), ενώ χρειάζεται και η κωδωνοκρουσία, την οποία καλύπτουν οι εργαζόμενοι στον ιερό ναό, λόγω του χειροκίνητου των καμπανών.

Ούτε η λιτανεία

Ο κ. εισαγγελέας είπε στον σεβασμιότατο ότι δεν μπορεί παρά να στηριχτεί στο γράμμα του νόμου, κάτι που καθιστά εκ των πραγμάτων τη λιτανεία αδύνατον να πραγματοποιηθεί, ενώ ο κ. εισαγγελέας τόνισε ότι δεν μπορεί να ισχύσει για το ιερό προσκύνημα ούτε η πρόβλεψη περί των μητροπολιτικών ναών, καθώς το νομικό πλαίσιο δεν αναγνωρίζει αυτήν την τοπική ιδιαιτερότητα».

Σχετικά με τα άτομα που βρίσκονταν στον ναό, ο μητροπολίτης εξήγησε πως ήταν μόνο τα απαραίτητα για λιτανεία του σκηνώματος και τόνισε με νόημα ότι δεν θα τελέσει την καθιερωμένη από το 1553 λιτανεία, καθώς οι απαιτήσεις της λιτανεύσεως δεν μπορούν να συμβαδίσουν με την κυβερνητική απόφαση.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα