Καίγεται για απευθείας ανάθεση ο Μηταράκης

Επικαλείται έκτακτες συνθήκες για να δώσει χωρίς διαγωνισμό έργο 4.450.000 € στη δομή Μαλακάσας

Είναι διαφορετικό πράγμα να επικαλείσαι έκτακτες συνθήκες για μικρά έργα και προμήθειες ώστε να αντιμετωπιστούν προβλήματα όπως το Μεταναστευτικό ή η επιδημία και διαφορετικό πράγμα να αξιοποιείς διατάξεις ώστε να αναθέτεις χωρίς διαγωνισμό έργο 4.450.000 ευρώ! Γιατί αυτό συνέβη στην περίπτωση του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, το οποίο με επίκληση του άρθρου 17, του νόμου 4650/2019 προχώρησε στις 7 Απριλίου σε πρόσκληση μίας και μόνο εταιρίας σε έργο για τη μεταναστευτική δομή της Μαλακάσας, ύψους 4.450.000 ευρώ.

Συγκεκριμένα, προσκλήθηκε μόνο η εταιρία VITAEL Επενδυτική Αναπτυξιακή Α.Ε., στην οποία και κατακυρώθηκε το έργο με απόφαση του Νότη Μηταράκη.

Πρόκειται για το έργο «Διαμόρφωση και βασική συντήρηση δομών του άρθρου 8 του Ν. 4375/2016 στη Μαλακάσα». Τι αναφέρει το άρθρο 17 του νόμου 4650 του 2019 στον οποίο είχαν ενταχθεί «Ρυθμίσεις θεμάτων του υπουργείου Εθνικής Αμυνας»; Αναφέρει πως «από την ημερομηνία έναρξης ισχύος του παρόντος νόμου και μέχρι τις 30/06/2020 το Δημόσιο, οι δημόσιες υπηρεσίες (…) προβαίνουν στις ενέργειες αρμοδιότητάς τους, που είναι απαραίτητες για την αντιμετώπιση της απρόβλεπτης αύξησης των μεταναστευτικών ροών και της συνακόλουθης κρίσης, κυρίως στους τομείς της μεταφοράς, της διαμονής, της σίτισης, της καθαριότητας και της υγειονομικής περίθαλψης των προσφύγων και μεταναστών».

Κατά παρέκκλιση

Έτσι, οι φορείς «δύνανται κατά παρέκκλιση κάθε άλλης διάταξης: α. Να προβαίνουν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες ή να συνάπτουν με τρίτους συμβάσεις εκτέλεσης έργων, παροχής υπηρεσιών, προμήθειας αγαθών ή μισθώσεων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκύπτουν από την αύξηση των μεταναστευτικών – προσφυγικών ροών, ιδίως σχετικά με την ίδρυση, την κατασκευή, τη συντήρηση, τη μετατροπή και τη λειτουργία των δομών προσωρινής υποδοχής και φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών, καθώς και των προαναχωρησιακών κέντρων κράτησης αλλοδαπών.

Η διαδικασία σύναψης των προηγούμενων συμβάσεων δύναται, λαμβανομένων υπόψη και λόγων εθνικής ασφάλειας ή δημόσιας τάξης, οι οποίοι ειδικώς αιτιολογούνται, να διενεργείται, ανεξαρτήτως ποσού, κατόπιν διαπραγμάτευσης χωρίς δημοσίευση προκήρυξης διαγωνισμού για την αντιμετώπιση της έκτακτης και απρόβλεπτης αύξησης των προσφυγικών – μεταναστευτικών ροών και της συνακόλουθης επιδείνωσης της προσφυγικής – μεταναστευτικής κρίσης, και στο μέτρο που αυτό είναι αναγκαίο, με την επιφύλαξη εφαρμογής της νομοθεσίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τις δημόσιες συμβάσεις».

Στην κατασκευαστική αγορά υποστηρίζουν πως πρέπει να μπει κάποιο πλαφόν στον προϋπολογισμό των έργων που θεωρούνται τόσο κατεπείγοντα ώστε να προσκαλείται μόνο μία επιχείρηση!

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα