Σταδιακά και με περιορισμούς το άνοιγμα των ναών

Ανέκρουσε πρύμναν η κυβέρνηση μετά τις οργισμένες αντιδράσεις της Ιεραρχίας και των πιστών

Οπως όλα δείχνουν, η ελληνική κυβέρνηση υπέκυψε στις πιέσεις της Εκκλησίας και των πιστών και μελετά το άνοιγμα των ναών νωρίτερα από ό,τι είχε αφήσει αρχικά να εννοηθεί. Τις επίσημες ανακοινώσεις, βέβαια, θα κάνει σήμερα το απόγευμα ο πρωθυπουργός και αμέσως μετά θα ακολουθήσει λεπτομερής παρουσίαση όλου του σχεδίου χαλάρωσης των μέτρων από τους αρμόδιους υπουργούς. «Ανοιχτές θα είναι οι εκκλησίες για ατομική λατρεία από τα πρώτα βήματα της αποκλιμάκωσης των περιοριστικών μέτρων, ενώ σε επόμενο στάδιο οι χώροι λατρείας θα ανοίξουν με συγκεκριμένους κανόνες και μέτρα προστασίας της λειτουργίας τους και για το ποίμνιο» ανακοίνωσε χθες το μεσημέρι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος Τύπου της Εκκλησίας της Ελλάδος για τα θέματα της πανδημίας του κορονοϊού, ο μητροπολίτης Ναυπάκτου Ιερόθεος, μιλώντας χθες το πρωί στον ΑΝΤ1 παραδέχτηκε ότι ο Αρχιεπίσκοπος απέστειλε με συνοδική εντολή επιστολή στον πρωθυπουργό και αναμένει την απάντησή του, την οποία θα συζητήσει στη συνεδρίαση της ΔΙΣ την ερχόμενη Πέμπτη. Ο μητροπολίτης Ναυπάκτου έσπευσε να διευκρινίσει ότι η επιστολή δεν διέρρευσε από την Αρχιεπισκοπή, αλλά από τους παραλήπτες και παρέθεσε τα μέτρα που θα ληφθούν στην περίπτωση που ανοίξουν οι ναοί, όπως η προσέλευση των πιστών με αναλογία, ενώ όταν υπάρχει μεγαλύτερη προσέλευση, θα παραμένουν στο προαύλιο τηρώντας τις αναγκαίες αποστάσεις και με χρήση μεγαφώνων. Ακόμη, θα υπάρχουν αντισηπτικά και οι χώροι θα αερίζονται καλά.

Ο μητροπολίτης κλήθηκε να σχολιάσει και τη συναυλία της Αλκηστης Πρωτοψάλτη, που προκάλεσε αντιδράσεις. «Η σύγκριση των δύο περιστατικών (της λιτάνευσης της εικόνας της Παναγίας της Τρυπητής και της περιοδείας της τραγουδίστριας κυρίας Πρωτοψάλτη) είναι σημαντική και, προφανώς, θα επιληφθεί η Ιερά Σύνοδος» είπε.

Κάνοντας λογοπαίγνιο, μάλιστα, πρόσθεσε ότι «έχει και η Εκκλησία πολλούς πρωτοψάλτες που περιμένουν να ψάλλουν», ενώ εξέφρασε τη λύπη του που, ενώ γίνεται λόγος για το πότε θα ανοίξουν τα κομμωτήρια, για παράδειγμα, δεν γίνεται καμιά αναφορά στο θέμα της Εκκλησίας.

Με ενδιαφέρον αναμένεται, λοιπόν, η συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου το πρωί της ερχόμενης Πέμπτης, οπότε θα συζητηθούν οι προτάσεις και τα μέτρα που θα κατατεθούν στην κυβέρνηση για το άνοιγμα των εκκλησιών.

Ν. Σύψας: Θα καταργηθεί ο ασπασμός των εικόνων

Σχέδιο που αντιβαίνει σε μια θρησκευτική παράδοση αιώνων, μέσα από την οποία έχει «σμιλευτεί» η πίστη εκατομμυρίων Ελλήνων, επεξεργάζεται για την επόμενη ημέρα η επιτροπή εμπειρογνωμόνων. Οπως αποκάλυψε ο λοιμωξιολόγος και μέλος της επιτροπής Νίκος Σύψας, στα σχέδια της κυβέρνησης είναι να αλλάξει ο τρόπος με τον οποίο θα ασκούν τα λατρευτικά τους δικαιώματα οι χριστιανοί, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

Έτσι, οι Ελληνες που επέδειξαν υψηλό αίσθημα ευθύνης τις άγιες ημέρες του Πάσχα και απείχαν από τις θρησκευτικές τελετές, θα υποστούν, απ’ ό,τι φαίνεται, και νέους περιορισμούς μετά το τέλος της καραντίνας, καθώς ο πατροπαράδοτος ασπασμός των εικόνων και του ιερέα θα αντικατασταθεί με «υπόκλιση σεβασμού»!

«Στην επιτροπή το έχουμε ήδη συζητήσει και υπάρχει ήδη σχέδιο για το πώς θα ανοίξουν με ασφάλεια οι εκκλησίες. Νομίζω ότι υπάρχει και συναίνεση της Εκκλησίας. Η πολιτική ηγεσία θα ανακοινώσει σύντομα το πώς θα ανοίξουν, δεν θα είναι όπως ήταν παλιά» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σύψας κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξης. Όπως είπε, στο εξής δεν θα υπάρχει συνωστισμός στους ναούς, ενώ θα τηρείται πάντα η αρχή της απόστασης, τόσο στον εξωτερικό όσο και στον εσωτερικό χώρο.

«Όλες οι λατρευτικές λεπτομέρειες θα αλλάξουν, σύμφωνα με τα νέα δεδομένα. Λιγότεροι πιστοί, καλός εξαερισμός, καλή απολύμανση. Ενδεχομένως, δεν θα φιλάμε τις εικόνες ή το χέρι του ιερέα, αλλά θα κάνουμε υπόκλιση σεβασμού. Υπάρχουν πάρα πολλοί τρόποι να πηγαίνουμε στην εκκλησία χωρίς να παραβιάζονται οι όροι ασφαλείας» διευκρίνισε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Όσο για τις γαμήλιες δεξιώσεις, που είναι αυξημένες στη χώρα μας τους καλοκαιρινούς μήνες, ο κ. Σύψας σχολίασε πως δεν είναι πολύ καλή ιδέα οι εκδηλώσεις στις οποίες συνωστίζεται πολύς κόσμος. «Το μόνο που δεν θέλουμε είναι να έχουμε επανάκαμψη της επιδημίας και να αναγκαστούμε να πάρουμε ξανά μέτρα. Αυτό θα είναι καταστροφικό και για την κοινωνία και για την οικονομία» προειδοποίησε.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα