Βήμα βήμα έως την πλήρη απελευθέρωση

Θεωρητικά -αν όλα κυλήσουν ομαλά- αναμένεται να ενεργοποιηθούν κλιμακωτά και τα επόμενα στάδια επαναλειτουργίας επιχειρήσεων και δραστηριοτήτων, και αν η πρώτη φάση δείξει, με καθημερινή αξιολόγηση, ότι εναρμόζονται οι κανόνες αυτοπροστασίας.

➤ 11η Μαΐου: Επαναλειτουργία της λιανικής αγοράς

Το δεύτερο στάδιο θα ενεργοποιήσει ουσιαστικά και την οικονομία, αφού το κυβερνητικό σχέδιο προβλέπει ότι εκείνη τη μέρα θα ανοίξουν όλες οι επιχειρήσεις του λιανικού εμπορίου, εκτός αυτών που λειτουργούν σε εμπορικά κέντρα. Επίσης, στις λαϊκές θα επιτραπεί ξανά η πώληση βιομηχανικών ειδών και ενδυμάτων. Την ίδια μέρα θα επιστρέψουν στα θρανία όλοι οι μαθητές της Γ’ Λυκείου, ενώ θα ανοίξουν οι σχολές οδηγών, με υποχρεωτική τη χρήση μάσκας και αντισηπτικού. Επίσης, θα λειτουργήσουν τα πρακτορεία του ΟΠΑΠ πλην των καταστημάτων ΟΠΑΠ play.

➤17η Μαΐου: Θα ανοίξουν οι ιεροί ναοί για λειτουργίες.

➤18η Μαΐου: Ανοίγουν τα πάρκα

Πάρκα, κήποι, άλση θα είναι πλέον προσβάσιμα, φορώντας μάσκα και κρατώντας απόσταση δύο μέτρων ο ένας από τον άλλον. Την ίδια μέρα θα αποδοθούν στους επισκέπτες και οι αρχαιολογικοί χώροι. Την ίδια ημέρα θα επιστρέψουν στα σχολεία οι μαθητές των γυμνασίων και των υπόλοιπων τάξεων του λυκείου.

➤1η Ιουνίου: Εμπορικά κέντρα και εστίαση με όρους

Στην τέταρτη φάση του σχεδίου θα ανοίξουν εμπορικά κέντρα, αλλά με μάσκα σε πελάτες και προσωπικό, το οποίο επιπλέον πρέπει να φορά γάντια, ενώ θα επιτρέπεται ένα άτομο ανά 20 τ.μ. Εξαιρούνται τα εστιατόρια των εμπορικών κέντρων, που θα παραμείνουν κλειστά. Την ίδια μέρα θα λειτουργήσουν ξανά εστιατόρια και καφετέριες, μόνο με τραπέζια σε εξωτερικούς χώρους, με ελάχιστη απόσταση μεταξύ τους δύο μέτρα και έως τέσσερα άτομα ανά τραπεζοκάθισμα. Το προσωπικό θα εργάζεται με μάσκες, γάντια και χρήση αντισηπτικών. Παράλληλα θα ανοίξουν επιπλέον τομείς της Δικαιοσύνης, ενώ σταματά και το μέτρο που αφορούσε τη μετακίνηση στα νησιά.

➤Ιούνιος: Ανοίγουν ξενοδοχεία και κινηματογράφοι

Το πέμπτο στάδιο τοποθετείται στα μέσα Ιουνίου, οπότε θα λειτουργήσουν τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας, με τα εστιατόριά τους να ακολουθούν τους κανόνες της υπόλοιπης εστίασης. Επίσης, θα λειτουργήσουν οι θερινοί κινηματογράφοι, με απόσταση 1,5 μέτρο ανά κάθισμα και πληρότητα έως 60%.

➤Έκτο στάδιο: Δεν υπάρχει ακόμα χρονικός προσδιορισμός γι’ αυτή τη φάση, στην οποία θα λειτουργήσουν θεματικά πάρκα και παιδότοποι σε εξωτερικούς χώρους.

➤Έβδομο στάδιο: Πλήρης απελευθέρωση

Η τελική φάση δεν έχει προσδιοριστεί χρονικά και θα κριθεί από τι θα έχει συμβεί. Θεωρητικά, θα λειτουργήσουν κανονικά μπαρ, νυχτερινά κέντρα, εστιατόρια σε εσωτερικούς χώρους, καταλύματα διακοπών και αθλητικές εγκαταστάσεις. Στον οδικό χάρτη δεν περιλαμβάνονται, ωστόσο, φεστιβάλ, συναυλίες ή αθλητικά γεγονότα, που μάλλον μετατίθενται σε δεύτερο χρόνο. Επίσης, για ΚΑΠΗ, βρεφονηπιακούς σταθμούς, κλειστά γήπεδα και παιδικές χαρές θα υπάρξει νεότερη ανακοίνωση, ανάλογα με την πορεία της πανδημίας.

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα