Με τη γ΄ λυκείου το «ποδαρικό» στα σχολεία και με τμήματα των 15 μαθητών

Προαιρετική στην τάξη η χρήση μάσκας – Συνεχίζεται η εξ αποστάσεως διδασκαλία στα ΑΕΙ

Με τη μέθοδο του… δακτυλίου αντιμετωπίζει τους μαθητές το υπουργείο Παιδείας και, επειδή δεν έχουν αριθμούς για να τους χωρίσει σε μονά ζυγά, επιβάλλει εκ περιτροπής διδασκαλία στα σχολεία με τη δημιουργία δύο υποτμημάτων σε κάθε τμήμα!

Μεταξύ άλλων, στον σχεδιασμό του υπουργείου για τη σταδιακή επαναλειτουργία των εκπαιδευτικών δομών περιλαμβάνονται η έναρξη των πανελλαδικών εξετάσεων στις 15 Ιουνίου και η συνέχιση της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης στα ΑΕΙ ώστε να μη χαθεί το ακαδημαϊκό εξάμηνο.

Όπως ανακοίνωσε χθες η υπουργός Νίκη Κεραμέως, οι μαθητές της γ΄ λυκείου θα επιστρέψουν στις αίθουσες στις 11 Μαΐου και οι μαθητές των δύο υπόλοιπων τάξεων του λυκείου καθώς και οι τάξεις του γυμνασίου στις 18 Μαΐου. Για τα γυμνάσια και τα λύκεια προβλέπεται η επέκταση του διδακτικού έτους έως τις 12 Ιουνίου, ενώ η νέα διδακτική χρονιά θα αρχίσει πιθανότατα την 1η Σεπτεμβρίου.

Ωστόσο, προκάλεσε εντύπωση ο τρόπος με τον οποίο θα επιβάλει το υπουργείο την αποφυγή του συγχρωτισμού μεταξύ των μαθητών. Οπως ανακοινώθηκε, κάθε τμήμα θα χωριστεί στα δύο και οι μαθητές θα πηγαίνουν στο σχολείο σε υποτμήματα. Σε κάθε υποτμήμα θα υπάρχουν το πολύ 15 μαθητές και η απόσταση μεταξύ τους θα πρέπει να είναι 1,5 μέτρο.

Η διδασκαλία των μαθημάτων θα γίνει εκ περιτροπής στα δύο υποτμήματα, δηλαδή Δευτέρα – Τετάρτη – Παρασκευή θα πηγαίνει σχολείο το ένα και Τρίτη – Πέμπτη το άλλο, ενώ την επόμενη εβδομάδα θα γίνεται το αντίστροφο. Τις μέρες που οι μαθητές δεν θα πηγαίνουν σχολείο θα υπάρχει πρόγραμμα για μελέτη στο σπίτι. Κανείς, βέβαια, δεν ενδιαφέρθηκε πώς θα καταφέρνουν οι γονείς να πείθουν τις εργασίες τους ότι πρέπει να απουσιάζουν… εκ περιτροπής για να βρίσκονται μαζί με τα παιδιά τους στο σπίτι!

Αναφορικά με τα μέτρα προστασίας στα σχολεία, θα γίνεται φυσικός εξαερισμός, ενώ προβλέπεται καθαρισμός δύο φορές την ημέρα. Επιπλέον, για την αποφυγή του συνωστισμού οι μαθητές θα βγαίνουν για διάλειμμα σε διαφορετικές χρονικές περιόδους. Η Νίκη Κεραμέως ανέφερε πως η χρήση μάσκας είναι προαιρετική στην τάξη και στα σχολικά λεωφορεία. Σύμφωνα, πάντως, με πληροφορίες, σε κάθε σχολείο θα υπάρχει ένας εντεταλμένος από τις αρμόδιες Αρχές για να ελέγχει αν τηρούνται τα μέτρα.

Τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία θα παραμείνουν κλειστά, ενώ εξετάζεται το ενδεχόμενο να ανοίξουν την 1η Ιουνίου, μόνο αν η πορεία της πανδημίας βαίνει καθοδικά. Σε περίπτωση που λειτουργήσουν, εξετάζεται το ενδεχόμενο παράτασης του διδακτικού έτους έως τις 30 Ιουνίου.

Στα πανεπιστήμια θα συνεχιστεί η εξ αποστάσεως διδασκαλία ώστε να ολοκληρωθεί το εξάμηνο, ενώ από τις 25 Μαΐου θα υπάρχει δυνατότητα οι φοιτητές να παρακολουθούν διά ζώσης εργαστηριακές και κλινικές ασκήσεις. Οι εξετάσεις θα διεξαχθούν κανονικά και αναμένονται οδηγίες από την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για τη Δημόσια Υγεία.

Πανελλαδικές στις 15 Ιουνίου

Οι πανελλαδικές εξετάσεις θα αρχίσουν στις 15 Ιουνίου για τα Γενικά και την αμέσως επόμενη μέρα για τα Επαγγελματικά Λύκεια. Όπως είπε, τις επόμενες μέρες θα εκδοθούν αναλυτικό πρόγραμμα και λεπτομερείς οδηγίες από την Εθνική Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων Υγείας για τον τρόπο διεξαγωγής των εξετάσεων. Φέτος δεν θα διεξαχθούν προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις και η αξιολόγηση των μαθητών θα γίνει βάσει των βαθμών των τετραμήνων. Τέλος, σύμφωνα με τις οδηγίες του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής, θα δοθεί έμφαση στην κάλυψη της ύλης.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα