Γιατί θύμωσε ο (συνήθως) μειλίχιος καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας;

Άλλος… άνθρωπος ο ψύχραιμος επιστήμονας! Τι είπε για την αγορά εμβολίων, το 2009, και την αλλαγή δεδομένων στη χρήση μάσκας προσώπου

Ε εξέπληξε τους πάντες, χθες ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας καθώς εμφανίστηκε για πρώτη φορά θυμωμένος, ενώ κάθε λέξη του περιείχε ένταση.

Τι ήταν, όμως, αυτό που έκανε τον Σωτήρη Τσιόδρα να εκραγεί; Πολλοί σχολίασαν ότι ξέσπασε με αφορμή τις επικρίσεις που δέχεται τα τελευταία 24ωρα, κυρίως στα social media, με αφορμή μια παλιά φωτογραφία του 2009, η οποία τον απεικονίζει δίπλα στον τότε υπ. Υγείας Δημήτρη Αβραμόπουλο. Και εκείνη την περίοδο ο κ. Τσιόδρας ήταν το πρόσωπο «κλειδί» για τη γρίπη Η1Ν1. Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ της εποχής, ξέσπασε σκάνδαλο, καθώς η Ελλάδα αγόρασε σχεδόν διπλάσιο αριθμό εμβολίων από τον πληθυσμό της!

«Ως επιστημονική κοινότητα και επιτροπή εμπειρογνωμόνων του υπουργείου, έχουμε μιλήσει με απόλυτη διαφάνεια σε αυτή την κρίση» τόνισε ο κ. Τσιόδρας και επισήμανε: «Επιτρέψτε μου να πω ότι λόγω της συμμετοχής μου σε δεκάδες αποκρίσεις μειζόνων επιδημιών και συμβάντων δημόσιας υγείας στη χώρα μας τα τελευταία 15 έτη, από την εμπειρία μου τα ερωτήματα πρέπει να απαντώνται με την κατά το δυνατόν υψηλότερη σαφήνεια και οι σκιές να ξεδιαλύνονται. Η εμπιστοσύνη και η προσήλωση στην αλήθεια είναι οι σημαντικότερες παράμετροι. Αλίμονο σε αυτούς που παλεύουν στην πρώτη γραμμή και δεν είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν την όποια αβεβαιότητα με προσήλωση στην έως τώρα γνωστή αλήθεια».

Απαντήσεις για τη μάσκα

Στη συνέχεια, ο λοιμωξιολόγος αναφέρθηκε εκτεταμένα στη χρήση της μάσκας, απαντώντας εμμέσως στην κριτική που δέχτηκε επειδή ως πρόσφατα υποστήριζε ότι η μάσκα θα πρέπει να αποφεύγεται.

«Δεν πρέπει να υπερτονίζουμε τις αβεβαιότητες, δεν ωφελεί» σχολίασε, εξηγώντας ότι τα επιστημονικά δεδομένα στηρίζουν τώρα τη χρήση της μάσκας, ενώ τότε όχι. «Ο ΠΟΥ και ο Ευρωπαϊκός CDC ήταν εναντίον της χρήσης μάσκας ή προστασίας προσώπου από ύφασμα παλαιότερα. Τώρα, όμως, άλλαξαν οι οδηγίες και τη συστήνουν. Τότε, το απαγορευτικό ήταν αρκετό, αλλά τώρα οι συνθήκες αλλάζουν. Η χρήση της μάσκας θα είναι συμπληρωματικό μέτρο, όχι για να μην κολλήσουμε, αλλά για να μη μεταδώσουμε τον ιό» εξήγησε και πρόσθεσε:

«Τα ενδεχόμενα οφέλη ή μια ισχυρή σύσταση για χρήση της μάσκας, ιδιαίτερα όταν υπάρχει συγχρωτισμός, όπως στα μέσα μεταφοράς, είναι ένα σημαντικό μέτρο». Ο κ. Τσιόδρας διευκρίνισε ότι είναι λάθος η χρήση μάσκας με βαλβίδα υψηλής προστασίας. «Μιλάμε για πάνινη μάσκα, που μπορεί να κατασκευαστεί ακόμη και στο σπίτι. Υπάρχει κίνδυνος από λάθος χρήση της μάσκας ή ψευδούς αίσθησης ασφάλειας» σημείωσε, προτείνοντας πάνινη, υφασμάτινη ή χάρτινη μάσκα, σε συνδυασμό με καλό πλύσιμο των χεριών και πρόσθεσε ότι θα ακολουθήσουν οδηγίες από τον ΕΟΔΥ. Στη συνέχεια, όμως, τόσο ο ίδιος όσο και ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης απάντησαν με μισόλογα σε ερώτηση γιατί δεν πραγματοποιούνται στη χώρα μας τα μαζικά τεστ, όπως στο εξωτερικό.

«Από 19.000 τεστ, μέσα σε δύο μήνες έχουμε φτάσει τα 72.000. Έχει ξεκινήσει ο στοχευμένος έλεγχος με κανόνες σε ευάλωτους πληθυσμούς και ευπαθείς ομάδες και συνεχίζουμε» τόνισε, ενώ ο κ. Κοντοζαμάνης συμπλήρωσε πως θα καλυφθούν οι ανάγκες για διεξαγωγή τεστ, σύμφωνα με τα νέα κριτήρια που έχει θέσει η επιτροπή των ειδικών επιστημόνων.

«Τα τεστ αντισωμάτων θα χρησιμοποιηθούν για επιδημιολογικούς σκοπούς, ενώ τα ταχέα τεστ ανίχνευσης του ιού (rapid tests) αυτή τη στιγμή αξιολογούνται» ανέφερε ο υφυπουργός. Σε ό,τι αφορά τα κρούσματα, χθες είχαμε δέκα νέα, τα οποία ανέβασαν το συνολικό αριθμό στα 2.576, ενώ καταγράφηκε ένας ακόμη θάνατος. Πρόκειται για έναν ηλικιωμένο ο οποίος νόσησε στην κλινική «Ταξιάρχαι» στο Περιστέρι και ήταν ο έκτος ασθενής της συγκεκριμένης κλινικής που χάνει τη ζωή του. Έως και χθες, οι νεκροί στην Ελλάδα ανέρχονταν σε 139.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα