«Οδηγός» επιβίωσης: Τι αλλάζει από σήμερα στις συνήθειές μας

Με την επιστροφή στην κανονικότητα να είναι πλέον γεγονός, το κυβερνητικό επιτελείο έδωσε τα τελευταία εικοσιτετράωρα σαφείς και αναλυτικές οδηγίες προς… ναυτιλλομένους για όλες τις εμπλεκόμενες επιχειρήσεις και τις ομάδες του πληθυσμού, ώστε να προλάβει κάθε πιθανή παρεκτροπή η οποία μπορεί να μας γυρίσει αρκετά πίσω στη μάχη κατά του κορονοϊού.

Τόσο το υπουργείο Υγείας όσο και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας άνοιξαν τον κύκλο των διευκρινίσεων αναφορικά με τις κατηγορίες της απαραίτητης μάσκας, τους χώρους όπου επιβάλλεται η εφαρμογή της, αλλά και τις περιπτώσεις που η χρήση της από τον γενικό πληθυσμό είναι προαιρετική, ξεκαθαρίζοντας πως «στα σούπερ μάρκετ η μάσκα είναι υποχρεωτική για τους εργαζομένους, όχι για τους πελάτες, ωστόσο θα υπάρχει αυστηρή σύσταση για τη χρήση της».

Αποκρυσταλλώνοντας το τοπίο που πλέον διαμορφώνεται από σήμερα, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς αποσαφήνισε σε ποιους χώρους είναι υποχρεωτική η χρήση της μάσκας για τους πολίτες και, συγκεκριμένα, στα μέσα μαζικής μεταφοράς και τα ταξί, στα ασανσέρ, στα νοσοκομεία, στα ιατρεία και τα διαγνωστικά κέντρα.

Παράλληλα, η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική για τους εργαζομένους στα μέσα μαζικής μεταφοράς και τα ταξί, σε σούπερ μάρκετ και καταστήματα τροφίμων που διαχειρίζονται μη τυποποιημένα τρόφιμα, δηλαδή εστιατόρια, καφέ, αρτοποιεία, ζαχαροπλαστεία, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, οπωροπωλεία κ.λπ., σε νοσοκομεία, ιατρεία, διαγνωστικά κέντρα, κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής.

Σύμφωνα με τις οδηγίες των ειδικών, προβλέπεται ισχυρή σύσταση αντί υποχρεωτικής χρήσης μάσκας ή καλύμματος προσώπου στους υπόλοιπους κλειστούς χώρους και στα γραφεία για τους επισκέπτες κομμωτηρίων, για το προσωπικό και τους πελάτες στα καταστήματα λιανικής πώλησης, στα σούπερ μάρκετ, στους εξωτερικούς χώρους επιχειρήσεων εστίασης, στα σχολεία, στα φροντιστήρια και τα πανεπιστήμια, στους χώρους λατρείας (εκκλησίες) και στους υπόλοιπους ανοιχτούς χώρους.

Από τον βαθμό αφομοίωσης και συμμόρφωσης των πολιτών απέναντι στη νέα και σύνθετη καθημερινότητα, κατά τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, θα εξαρτηθεί και η περαιτέρω επέκταση ή άρση των μέτρων. Ο κ. Χαρδαλιάς προανήγγειλε ότι ειδικοί κανόνες για όλα τα υπόλοιπα θα συγκεκριμενοποιηθούν από τις 11 Μαΐου και μετά, χωρίς να εξαιρεί και τη χρήση μάσκας από τις πιθανές τροποποιήσεις των νέων κανόνων.

«Αν τηρούμε τα μέτρα υγιεινής, μαζί με τη μάσκα, θα είμαστε ακόμα πιο καλά. Αν τηρούμε τα μέτρα της απόστασης, ακόμα πιο καλά. Μπορούμε να συνεχίσουμε αυτή την καλή πορεία, είναι μια ευκαιρία» τόνισε στην ίδια κατεύθυνση και ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας, σε μια προσπάθεια ενίσχυσης της εφαρμογής των μέτρων από τους πολίτες.

Η χρήση αυτοκινήτων και ΜΜΜ

Με λιγότερες μαθηματικές πράξεις αλλά περισσότερη… υπομονή θα κυλά η μετακίνηση στους δρόμους με αυτοκίνητα αλλά και μέσα μαζικής μεταφοράς, καθώς η κίνηση θα είναι αυξημένη μετά και τη σύσταση της κυβέρνησης για τη χρήση Ι.Χ. αντί της μαζικής μετακίνησης. Ο έλεγχος των μετακινήσεων με γραπτό μήνυμα στο 13033 ή βεβαίωση τύπου Α ανήκει διαπαντός στο παρελθόν, καθώς απελευθερώθηκε το φάσμα των μετακινήσεων των πολιτών, αλλά πάντα εντός νομού.

«Επιτρέπεται η κίνηση σε όλη τη χώρα εντός περιφερειακής ενότητας. Για τις περιπτώσεις που αφορούν την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, ισχύει η δυνατότητα μετακίνησης εντός μητροπολιτικού ιστού» υπογράμμισε ο κ. Χαρδαλιάς, εξηγώντας ότι για τα δύο μεγάλα αστικά κέντρα είναι θεμιτή κάθε μετακίνηση που δεν επιβάλλει διέλευση μέσα από άλλον νομό. Στο ίδιο πλαίσιο, δεν ισχύει και ο δακτύλιος στην Αθήνα, ενώ έχουν προβλεφθεί ελεύθερα πάρκινγκ για την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Τα δρομολόγια των μέσων μαζικής μεταφοράς είναι πιο πυκνά, ενώ κατά τις ώρες αιχμής (7-10 π.μ. και 2-5 μ.μ.) έχει προβλεφθεί να χρησιμοποιούνται μόνο από εργαζομένους για τις ανάγκες προσέλευσης και αποχώρησης από την εργασία. Προς αποφυγή συνωστισμού, ιδίως στα μέσα σταθερής τροχιάς, οι εργαζόμενοι του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα προσέρχονται με διαφορετικά ωράρια.

Συγκεκριμένα:

■ Οι δημόσιοι υπάλληλοι σε τρία κύματα από τις 7 π.μ. έως τις 9 π.μ.

■ Οι ιδιωτικοί υπάλληλοι (εκτός από τους εργαζομένους σε τράπεζες, σούπερ μάρκετ και φούρνους), από τις 9 π.μ. έως τις 10 π.μ.

Τα μαγαζιά που ανοίγουν και το νέο ωράριο

Η πολλαπλή σύνθεση του εγχειρήματος δεν έγκειται μόνο στην ευλαβική τήρηση των μέτρων ατομικής υγιεινής, αλλά και στην εφαρμογή των νέων κανόνων λειτουργίας σε όσες από τις επιχειρήσεις επαναλειτουργούν ύστερα από σχεδόν δύο μήνες. Η επανέναρξη λειτουργίας των καταστημάτων αφορά:

● λιανικό εμπόριο βιβλίων,

● λιανικό εμπόριο εφημερίδων και γραφικής ύλης,

● λιανικό εμπόριο ηλεκτρονικών υπολογιστών, περιφερειακών μονάδων υπολογιστών και λογισμικού,

● λιανικό εμπόριο τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού,

● λιανικό εμπόριο αθλητικού εξοπλισμού,

● λιανικό εμπόριο ανθών,

● υπηρεσίες τεχνικού ελέγχου οχημάτων (ΚΤΕΟ),

● καταστήματα οπτικών,

● υπηρεσίες γυαλίσματος υποδημάτων,

● καταστήματα πώλησης ακουστικών βαρηκοΐας.

Ανοίγουν, επίσης, αλλά με ακόμη πιο αυστηρούς κανόνες, και οι επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών, δηλαδή:

● κομμωτήρια,

● κουρεία,

● κέντρα αισθητικής.

Το άνοιγμα των παραπάνω επιχειρήσεων συνοδεύεται με αυστηρές προδιαγραφές για τη λειτουργία τους, δηλαδή:

● αναλογία των τετραγωνικών μέτρων ως προς τους παρευρισκομένους στους χώρους,

● απόσταση μεταξύ των θέσεων εργασίας,

● τήρηση καταλόγου με τα ραντεβού των πελατών (όπου απαιτείται),

● τήρηση των ατομικών μέσων προστασίας (δηλαδή της μάσκας και της υγιεινής των χεριών).

Τα ειδικά κλιμάκια του υπουργείου Ανάπτυξης βρίσκονται από νωρίς σήμερα το πρωί επί ποδός και για όσους δεν συμμορφώνονται με τους κανόνες προστασίας προβλέπονται διοικητικές κυρώσεις. Παράλληλα, το τηλεφωνικό κέντρο 1520 του υπουργείου Ανάπτυξης θα δέχεται καταγγελίες πολιτών για τυχόν φαινόμενα μη τήρησης των μέτρων, αισχροκέρδειας και αθέμιτων εμπορικών πρακτικών.

Στον κατάλογο των αλλαγών προστίθενται και τα ωράρια λειτουργίας όσων επιχειρήσεων επανεκκινούν, καθώς τα εμπορικά καταστήματα θα ανοίγουν στις 10 π.μ. στην Περιφέρεια Αττικής (εκτός από να νησιά) και στο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης (Δήμοι Θεσσαλονίκης, Καλαμαριάς, Νεάπολης – Συκεών, Αμπελοκήπων – Μενεμένης και Κορδελιού – Ευόσμου).

Αμετάβλητο έως τις 9 Μαΐου παραμένει το ωράριο λειτουργίας για τα σούπερ μάρκετ και τα καταστήματα λιανικής πώλησης τροφίμων (πχ. φούρνοι, κρεοπωλεία), το οποίο διαμορφώνεται από Δευτέρα έως Παρασκευή από 7 το πρωί έως 9 το βράδυ και τα Σάββατα από 7 το πρωί έως 8 το βράδυ.

Αμετάβλητος παραμένει και ο κανόνας τού ενός πελάτη ανά 15 τετραγωνικά μέτρα σε όλες τις επιχειρήσεις τροφίμων και κυρίως στα σούπερ μάρκετ.

Στον αντίποδα, με διευρυμένο ωράριο ξεκίνησε η λειτουργία κομμωτηρίων, κουρείων και κέντρων αισθητικής, λόγω και των ειδικών κανόνων προστασίας προσωπικού και πελατών, με αποτέλεσμα να λειτουργούν από τις 7 το πρωί έως τις 10 το βράδυ τις καθημερινές και το Σάββατο από τις 7 το πρωί έως τις 9 το βράδυ. Ειδικά για κομμωτήρια, κουρεία και κέντρα αισθητικής, η απόσταση μεταξύ των θέσεων εργασίας είναι κατ’ ελάχιστον δύο μέτρα, η μάσκα είναι υποχρεωτική για τους εργαζομένους ενώ παραμένει η ισχυρή σύσταση στους πελάτες για τη χρήση της. Επιπλέον, απαγορεύεται η παροχή άλλων υπηρεσιών στις επιχειρήσεις αυτές, όπως μασάζ, pilates και personal training.

Οι αρμόδιοι υπουργοί συνιστούν εμμέσως στους επιχειρηματίες και ιδιοκτήτες καταστημάτων που επαναλειτουργούν να αποφύγουν τυχόν κακοτοπιές, υπενθυμίζοντας ότι οι επιχειρήσεις που διαθέτουν μεγαλύτερο φάσμα υπηρεσιών από τις επιτρεπόμενες οφείλουν να ενημερώνουν με έντυπο και ηλεκτρονικό τρόπο τους καταναλωτές ότι πωλούν μόνο τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που έχουν ανακοινωθεί. Οι παραγγελίες από τα ηλεκτρονικά καταστήματα για προϊόντα που παραμένουν σε αναστολή εκτελούνται μόνο με αποστολή στον τόπο παράδοσης του πελάτη.

Επιπλέον, η τήρηση λίστας ραντεβού (πχ. ΚΤΕΟ, κομμωτήρια) απαιτείται να υπάρχει σε έντυπη και σε ηλεκτρονική μορφή. Επίσης, στους ανελκυστήρες επιτρέπεται μόνο το 40% από τα επιτρεπόμενα άτομα και με υποχρεωτική χρήση μάσκας.

Αποστάσεις και τετραγωνικά

Με τον κίνδυνο της διασποράς του ιού να ελλοχεύει ανά πάσα στιγμή, μεγαλύτερη έμφαση δίνεται και ως προς την τήρηση των αποστάσεων, με σειρά από παραδείγματα να εξοικειώνουν ιδιοκτήτες, εργαζομένους και πελάτες για τις νέες συνθήκες εργασίας.

Αναλυτικά, για τα γραφεία ισχύει ο κανόνας του ενός ατόμου ανά 10 τετραγωνικά μέτρα και απόσταση 1,5 μέτρου. Ο αριθμός των επιτρεπόμενων πελατών ανά κατάστημα πρέπει να αναγράφεται υποχρεωτικά στην είσοδο.

■ Σε καταστήματα μέχρι 20 τετραγωνικά μέτρα επιτρέπονται συνολικά τέσσερα άτομα, εργαζόμενοι και πελάτες.

■ Σε καταστήματα από 20 μέχρι 100 τετραγωνικά μέτρα επιτρέπονται τέσσερα άτομα, συν ένα άτομο ανά 10 τετραγωνικά μέτρα.

■ Σε καταστήματα άνω των 100 τετραγωνικών μέτρων επιτρέπονται 12 άτομα, συν 1 άτομο ανά 15 τετραγωνικά μέτρα.

{{-PCOUNT-}}45{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα