Πρώτη μέρα ελευθερίας! Συγκίνηση για το άνοιγμα των ναών

Με υποδειγματική τήρηση όλων των μέτρων προστασίας, άνοιξαν χθες όλοι οι ιεροί ναοί της χώρας για κατ’ ιδίαν προσευχή των πιστών, οι οποίοι από την Κυριακή 17 Μαΐου θα μπορούν να συμμετέχουν στις θείες λειτουργίες και τις ιερές ακολουθίες. Αρκετοί πιστοί, φορώντας μάσκα και τηρώντας με υπευθυνότητα όλα τα απαραίτητα μέτρα ατομικής προστασίας, περίμεναν καρτερικά χθες το πρωί να ανοίξουν οι θύρες των εκκλησιών για να προσκυνήσουν, να ανάψουν ένα κεράκι και να προσευχηθούν στους αγίους.

Σε όλους τους ναούς πραγματοποιήθηκε η σχετική απολύμανση, ενώ έχει αλλάξει η κατανομή των θέσεων, ώστε να υπάρχει η προβλεπόμενη απόσταση. Σε περιπτώσεις όπου ο χώρος το επέτρεπε, μάλιστα, έχουν τοποθετηθεί θέσεις και στο προαύλιο του ναού. Οι θύρες ανοίγουν μία ώρα μετά το πέρας της θείας λειτουργίας, ώστε να έχει αεριστεί επαρκώς ο χώρος, ενώ στις εισόδους υπάρχουν αντισηπτικά και απολυμαντικά. Επίσης, κατά την είσοδο στους ιερούς ναούς εφαρμόζεται ήδη σύστημα ελεγχόμενης αναμονής των πιστών για την αποφυγή συνωστισμού, ενώ είναι απαραίτητη η τήρηση της απόστασης ενάμισι μέτρου μεταξύ όσων περιμένουν.

Οι υπεύθυνοι των ναών έχουν φροντίσει ώστε να υπάρχει συχνή και σχολαστική καθαριότητα, με τακτική απολύμανση των σημείων και των επιφανειών του ιερού ναού στα οποία παρατηρείται συχνή πρόσβαση των πιστών, όπως είναι οι ιερές εικόνες.

Σχετικά με τις ιερές μονές εξακολουθεί να υφίσταται η «κεκλεισμένων των θυρών» τέλεση των ιερών ακολουθιών, ενώ απαγορεύεται η προσέλευση προσκυνητών. Παράλληλα, δεν επιτρέπεται η τέλεση ιερών ακολουθιών ή μυστηρίων.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα