Έξι νέα κρούσματα, δύο νεκροί και… χιλιάδες στους δρόμους!

Τσιόδρας: Εμβόλια έως το τέλος του 2020. Χαρδαλιάς: Δεν υπάρχει απαγόρευση κυκλοφορίας τη νύχτα

Συνεχίζεται η καλή πορεία στην αντιμετώπιση της πανδημίας, παρότι άλλοι δύο άνθρωποι έχασαν τη μάχη για τη ζωή τους, καθώς χθες είχαμε μόλις έξι νέα κρούσματα και 35 ασθενείς να παραμένουν διασωληνωμένοι, ενώ πριν από δύο εβδομάδες ήταν 61.

Τα αισιόδοξα στοιχεία ανακοίνωσε ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας κατά τη διάρκεια της καθημερινής ενημέρωσης από το υπουργείο Υγείας, χθες, που ήταν η πρώτη μέρα μετά την άρση της καραντίνας. Μετά τα έξι νέα κρούσματα κορονοϊού ο συνολικός αριθμός ανέρχεται σε 2.632.

Ωστόσο, οι δύο ασθενείς που κατέληξαν χθες ανέβασαν τον συνολικό αριθμό των θυμάτων από τον κορονοϊό σε 146, από τους οποίους 39 ήταν γυναίκες. Ο μέσος όρος ηλικίας των θυμάτων είναι τα 75 έτη και το 93,2% είχαν υποκείμενο νόσημα ή / και ηλικία άνω των 70 ετών. Διασωληνωμένοι παραμένουν 35 ασθενείς, ενώ έως χθες 81 είχαν πάρει εξιτήριο από τις ΜΕΘ. Όσον αφορά τα εμβόλια, ο κ. Τσιόδρας είπε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν 100 ερευνητικές μελέτες που κινούνται σε δύο φάσεις, στις οποίες γίνονται δοκιμές σε πληθυσμό εθελοντών που παίρνουν διαφορετικές δόσεις του εμβολίου, ώστε να βρεθούν η σωστή δοσολογία αλλά και οι όποιες παρενέργειες. Ακολουθεί η τρίτη φάση, κατά την οποία το εμβόλιο δοκιμάζεται σε μεγάλο αριθμό πολιτών.

Εκτιμήσεις

Ο καθηγητής τόνισε ότι αυτή την ώρα υπάρχει τεράστια προσπάθεια συνεννόησης, με κοινό στόχο την ανάπτυξη του εμβολίου. Αναφέρθηκε, επίσης, στη συζήτηση που έχει αρχίσει σε ευρωπαϊκό επίπεδο σχετικά με την παροχή του εμβολίου σε ομάδες προτεραιότητας -όταν ανακαλυφθεί- και παράλληλα εκτίμησε ότι ενδεχομένως έως το τέλος του 2020 θα έχουν αναπτυχθεί μερικές δεκάδες εκατομμύρια δόσεις εμβολίου, που ενδέχεται να χορηγηθούν σε ευπαθείς ομάδες. Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει απαγόρευση κυκλοφορίας για τους ηλικιωμένους, ούτε για την κυκλοφορία μετά τις 12 τα μεσάνυχτα έως τις 6 το πρωί. Για την τελευταία δόθηκε απλώς ισχυρή σύσταση περιορισμού των μετακινήσεων.

Μια… θλιμμένη κανονικότητα στα μέσα μεταφοράς

Με μία νέα θλιβερή κανονικότητα ήρθαν αντιμέτωποι οι πολίτες τη Δευτέρα, καθώς ξεκίνησε η νέα, μετά τον κορονοϊό εποχή, με μάσκες, γάντια και απρόσωπες φιγούρες με θλιμμένα μάτια, που φοβούνται ακόμη και να κοιτάξουν όποιον περνάει δίπλα τους.

Από το πρωί της Δευτέρας στα μέσα μαζικής μεταφοράς υπάρχουν κόκκινες κορδέλες που υποδεικνύουν στους πολίτες τις θέσεις που είναι διαθέσιμες.

Στους συρμούς του μετρό οι θέσεις καθήμενων είναι 120 -σε σύνολο 240- και διαγώνια, ώστε να κρατούνται οι απαραίτητες αποστάσεις. Στο τραμ οι θέσεις καθήμενων είναι 27 -σε σύνολο 54-, ενώ σε λεωφορεία και τρόλεϊ κάθεται ένας επιβάτης ανά τέσσερις θέσεις. Στα ταξί οι οδηγοί υποχρεούνται να είναι εξοπλισμένοι με μάσκες, αντισηπτικά και όλα όσα εξασφαλίζουν την προστασία των επιβατών.

Μάλιστα, συνεχίζεται το μέτρο μεταφοράς ενός επιβάτη, ενώ ισχύουν οι γνωστές εξαιρέσεις μεταφοράς γονέα με ανήλικα τέκνα ή συνοδείας ατόμου για ιατρικούς λόγους.

Βοηθοί επιβατών

Ολόκληρη η χώρα κινείται πλέον σε ανάλογους ρυθμούς, με 300 βοηθούς επιβατών να βρίσκονται σε κεντρικούς σταθμούς ανταποκρίσεων του μετρό με λεωφορεία, ώστε να διασφαλίζουν τη σωστή μετακίνηση, ενώ πραγματοποιείται ελεγχόμενη είσοδος σε σταθμούς, συρμούς και οχήματα, ώστε να επιτευχθεί η αναγκαία φυσική απόσταση.

Το κέντρο ελέγχου λειτουργίας του μετρό στο Σύνταγμα επισκέφθηκαν χθες ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής και ο υφυπουργός Γιάννης Κεφαλογιάννης. «Βρίσκομαι ξανά σήμερα στο κέντρο ελέγχου λειτουργίας του μετρό στο Σύνταγμα για να δούμε από κοντά πώς ακριβώς πάνε τα πράγματα σήμερα στα μέσα μαζικής μεταφοράς» ανέφερε ο κ. Καραμανλής μετά το πέρας της επίσκεψης και υπενθύμισε: «Όλες τις προηγούμενες μέρες δουλέψαμε εντατικά για να προετοιμαστούμε για τη νέα κανονικότητα».

Κοσμοσυρροή σε κομμωτήρια και «νυχάδικα»

Εικόνες… λαϊκού προσκυνήματος καταγράφηκαν χθες στα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής της χώρας, με την επιστροφή στην κανονικότητα μετά την παρατεταμένη καραντίνα λόγω κορονοϊού! Κομμώτριες, κουρείς και αισθητικοί εργάστηκαν με πυρετώδεις ρυθμούς τις προηγούμενες ημέρες, ώστε να διαμορφώσουν τους χώρους τους σύμφωνα με τα νέα δεδομένα και να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας.

Μάσκες, γάντια, αντισηπτικά και απολυμαντικά μαντιλάκια είναι τα προϊόντα που υποχρεούνται να διαθέτουν οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων, ενώ αυστηρές είναι οι συστάσεις και για τους πελάτες κατά την είσοδο και την παραμονή τους στα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής. Σύμφωνα με τους κανονισμούς ασφαλείας, η εξυπηρέτηση γίνεται μόνο κατόπιν τηλεφωνικού ραντεβού, ενώ η επιχείρηση είναι υποχρεωμένη να διατηρεί καθημερινά αναλυτικό κατάλογο με τα ονόματα και τις ώρες προσέλευσης των πελατών. Παράλληλα, μεταξύ των θέσεων πρέπει να τηρείται απόσταση δύο μέτρων, ενώ πόρτες και παράθυρα πρέπει να μένουν ανοιχτά, ώστε να ανανεώνεται ο αέρας. Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται και με τα κλιματιστικά, τα οποία βάσει του κανονισμού απαγορεύεται να είναι ανοιχτά.

Στο κομμωτήριο Faye’s hair studios της οδού Θεμιστοκλέους, στην Αγία Βαρβάρα, η ιδιοκτήτρια Φαίη Τσεγκελή είχε προβεί στις απαραίτητες ενέργειες, ώστε να υποδεχτεί τις πελάτισσές της ύστερα από έξι εβδομάδες.

Όπως δήλωσε, αφήνει περιθώριο δέκα λεπτά ανάμεσα στα ραντεβού προκειμένου να προλαβαίνει να απολυμαίνει και να καθαρίζει σχολαστικά τα αντικείμενα που χρησιμοποιεί. Μάλιστα, έχει προμηθευτεί ποδιές κουρέματος και πετσέτες μιας χρήσης, ώστε να τις πετάει στον κάδο αφού τις χρησιμοποιήσουν οι πελάτισσες.

{{-PCOUNT-}}21{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα