Μας κοροϊδεύουν με τον κορονοϊό; «Το lockdown δεν ήταν το καταλληλότερο… φάρμακο»

Αισιόδοξα μηνύματα έρχονται από τον διεθνώς αναγνωρισμένο καθηγητή Επιδημιολογίας και Στατιστικής της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Στάνφορντ Γιάννη Ιωαννίδη, ο οποίος τόνισε, μεταξύ άλλων, σε άρθρο των «Times» ότι το lockdown δεν είναι πλέον η ενδεδειγμένη λύση στο πρόβλημα του κορονοϊού!

Σε συνεργασία με τον πρώην σύμβουλο του Μπόρις Τζόνσον και συνεργάτη του London School of Economics Ρόχαν Σίλβα, ο κ. Ιωαννίδης δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «ο κίνδυνος θανάτου από Covid-19 είναι χαμηλός, συνεπώς οι πολιτικοί μπορούν να διαβεβαιώσουν το κοινό ότι οι χειρότεροι φόβοι μας έχουν περάσει»!

Ταυτόχρονα, αναφερόμενος στο ακραίο μέτρο του lockdown επισήμανε ότι «δεν είναι πλέον η δέουσα απάντηση», κυρίως λόγω των επιπτώσεων που συνεπάγεται, όπως η μαζική ανεργία, η αύξηση της οικιακής βίας και παιδικής κακοποίησης, τα προβλήματα ψυχικής υγείας και οι θάνατοι που προκαλούνται από καθυστερημένη ή ματαιωμένη ιατρική θεραπεία.

Όπως τόνισε, ο τερματισμός του lockdown δεν πρέπει να σημαίνει την έναρξη μιας εποχής μαζικής επιτήρησης, είτε μέσω τεστ ιχνηλάτησης είτε αναξιόπιστου ελέγχου αντισωμάτων για πιστοποιητικά ανοσίας. Εσπευσε, ωστόσο, να συμπληρώσει: «Η προσεκτική άρση των περιοριστικών μέτρων δεν πρέπει να θεωρηθεί ως προσπάθεια για επίτευξη ανοσίας της αγέλης – μια ασύνετη στρατηγική για μια λοίμωξη που τόσο εύκολα μολύνει νοσοκομεία και γηροκομεία».

Ο διακεκριμένος Ελληνας επιστήμονας, στον οποίο η αμερικανική εφημερίδα «Wall Street Journal» έχει προσδώσει τον χαρακτηρισμό του αγγελιοφόρου καλών ειδήσεων σε ό,τι αφορά τον Covid-19, πρότεινε ως λύση τακτικά τεστ σε νοσοκομεία και γηροκομεία, ενώ συμβούλευσε το κοινό να αποφεύγει τα νοσοκομεία, αν έχει συμπτώματα κορονοϊού, εκτός και αν κάποιος νιώθει πολύ άρρωστος. «Η περαιτέρω χαλάρωση του lockdown μπορεί να διαμορφωθεί από προσεκτική αξιολόγηση του πώς εξελίσσονται η επιδημία και η διαθεσιμότητα νοσοκομειακών κλινών» συμπλήρωσε.

Όπως ανέφερε το άρθρο, όσο περνάει ο χρόνος προκύπτει μια πιο αισιόδοξη εικόνα σχετικά με τις αρχικές «τρομοκρατικές» στατιστικές που οδήγησαν πολλές κυβερνήσεις να «κατεβάσουν ρολά» στις οικονομίες τους και να βάλουν σε καραντίνα τον πληθυσμό τους.

«Πρώτον, είναι σαφές ότι ο Covid-19 είναι πολύ πιο ήπια νόσος απ’ ό,τι είχε αρχικά υποτεθεί. Η τεράστια πλειονότητα των ανθρώπων που μολύνονται έχουν ήπια συμπτώματα ή καθόλου… Δεύτερον, τα στοιχεία δείχνουν ξεκάθαρα ότι ο Covid-19 είναι πολύ λιγότερο θανατηφόρος απ’ ό,τι είχε υπάρξει αρχικά φόβος. Από τη στιγμή που λαμβάνεται υπόψη ο μεγάλος αριθμός μη διαγνωσμένων περιστατικών, η νόσος έχει θνητότητα συγκρίσιμη μιας σοβαρής εποχικής γρίπης, τουλάχιστον στις περιοχές όπου τα νοσοκομεία και οι οίκοι ευγηρίας δεν έχουν κατακλυστεί… Τρίτον, ο θανατηφόρος Covid-19 είναι συχνά μια νοσοκομειακή λοίμωξη, που οι άνθρωποι κολλάνε στο νοσοκομείο» εξήγησαν οι κ. Ιωαννίδης και Ρόχαν και καταλήγουν:

«Ασφαλώς ο Covid-19 είναι ένας νέος ιός. Όμως όλα δείχνουν προς μια ευνοϊκή κατεύθυνση… Με βάση όλα όσα ξέρουμε για τον ιό, οι υπεύθυνοι για τη χάραξη πολιτικής μπορούν να περάσουν στην επόμενη φάση και να αρχίσουν να βάζουν τέλος στο lockdown»!

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα