Σωτήρια θεραπεία με ελληνική σφραγίδα

Παράγωγο αίματος από πρώην ασθενείς χορηγήθηκε σε 80 σοβαρά νοσούντες και δεν καταγράφηκε κανένας θάνατος

Θετικά είναι τα πρώτα αποτελέσματα της πειραματικής θεραπείας που αφορά τη χορήγηση πλάσματος από πρώην ασθενείς σε 80 σοβαρά νοσούντες με κορονοϊό, οι οποίοι νοσηλεύονται σε νοσοκομεία της Μάντοβα και της Παβία, στη βόρεια Ιταλία. Σύμφωνα με τους Ιταλούς ειδικούς, δεν καταγράφηκε κανένας θάνατος, αν και πριν από την πειραματική θεραπεία πολλοί ασθενείς ήταν σε κρίσιμη κατάσταση.

Η πειραματική θεραπεία που αποδείχτηκε θαυματουργή στην Ιταλία είχε υιοθετηθεί από τη χώρα μας από τις 13 Απριλίου, όταν το ανακοίνωσε ο κ. Τσιόδρας, κατά την καθιερωμένη ενημέρωση. Όπως εξήγησε τότε ο καθηγητής, «τη διαδικασία και το πρωτόκολλο ενέκρινε η αρμόδια επιτροπή των εμπειρογνωμόνων και θα αποτελεί το πρώτο εγχείρημα στη χώρα μας για θεραπεία με αντισώματα πολιτών που νόσησαν και έχουν ιαθεί». Την ευθύνη της κλινικής μελέτης ανέλαβε ο πρύτανης του ΕΚΠΑ και καθηγητής Θεραπευτικής Θάνος Δημόπουλος.

Όπως μετέδωσε η δημόσια ιταλική τηλεόραση Rai η θεραπεία με πλάσμα αίματος είχε χρησιμοποιηθεί και κατά του Έμπολα. Οι δωρητές πλάσματος είναι εθελοντές που έχουν θεραπευθεί από τον κορονοϊό και έχουν αναπτύξει αντισώματα. Στην κατάλληλη θερμοκρασία το πλάσμα τους μπορεί να διατηρηθεί στα νοσοκομεία για διάστημα ως έξι μηνών. Το μόνο πρόβλημα, όπως τονίζουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, είναι ότι πρέπει να πραγματοποιούνται συνεχώς αυστηροί έλεγχοι για να υπάρχει η βεβαιότητα ότι οι δωρητές δεν πάσχουν από μολυσματικές ασθένειες. Παράλληλα, αν η θεραπεία αυτή υιοθετηθεί σε ευρεία κλίμακα, θα πρέπει να εξασφαλιστεί πολύ μεγάλος αριθμός δωρητών. Ωστόσο, όπως τονίζουν επιστήμονες του νοσοκομείου της Μάντοβα, το κόστος της θεραπείας αυτής είναι σχεδόν μηδενικό.

Την ίδια ώρα ένα ελπιδοφόρο άρθρο που δημοσιεύτηκε την 1η Μαΐου στο περιοδικό «Nature Biotechnology» (https://www.nature.com/articles/d41587-020-00011-1) αναφέρει ότι «η χορήγηση πλάσματος από ασθενείς που έχουν αναρρώσει από Covid-19 σε αρρώστους που νοσηλεύονται από τη νόσο αποτελεί πρώτη επιλογή στη θεραπεία αυτής της λοίμωξης».

Σύμφωνα με το άρθρο, τα μεγαλύτερα νοσηλευτικά ιδρύματα των ΗΠΑ, όπως τα Mayo Clinic, Johns Hopkins University, Washington University, Einstein Medical Center, Icahn School of Medicineat Mount Sinai στη Νέα Υόρκη καθώς και άλλα κέντρα, μετέχουν σε συνεργασία με το FDA σε μεγάλο δίκτυο προσέλκυσης δοτών και λήψης πλάσματος, ώστε να χορηγηθεί σε ασθενείς με λοίμωξη Covid-19.

Ιατρική Σχολή

Σε πρόσφατη εργασία, που έγινε δεκτή για δημοσίευση στο επίσημο περιοδικό της Ευρωπαϊκής Αιματολογικής Εταιρίας «Hemasphere», ελληνική ερευνητική ομάδα ανασκόπησε τη βιβλιογραφία που αφορά την παραπάνω θεραπευτική προσέγγιση. Στην εργασία μετείχαν στελέχη της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, μεταξύ αυτών ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Θ. Δημόπουλος, ο καθηγητής Γ. Παυλάκης του National Cancer Institute (ΗΠΑ) και οι καθηγητές του ΕΚΠΑ Ε.Τέρπος και Σ. Τσιόδρας.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα