Σωτήρης Τσιόδρας: «Στην επόμενη φάση θα έχουμε περισσότερους θετικούς σε δομές υγείας»

Ένας νεκρός, με τον συνολικό αριθμό να αυξάνεται στους 148, και 15 νέα κρούσματα είναι ο χθεσινός απολογισμός της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα μας, όπως ανακοίνωσε ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας κατά τη διάρκεια της καθημερινής ενημέρωσης από το υπουργείο Υγείας.

Ο καθηγητής αναφέρθηκε στις μεταλλάξεις του κορονοϊού στο εξωτερικό, όπως είχε συμβεί με τον SARS, ο οποίος στη συνέχεια αποδυναμώθηκε, και εξήγησε πως οι περισσότερες από τις 200 μεταλλάξεις του ιού καταγράφηκαν εκεί όπου υπήρξαν τα περισσότερα κρούσματα. Ωστόσο, δεν γίνεται πιο επιθετικός ή περισσότερο μεταδοτικός.

«Το μεγάλο ποσοστό των αλλαγών αυτών βρέθηκε στις χώρες όπου κυκλοφορούσε περισσότερο ο ιός» είπε και εξήγησε πως αυτό δείχνει ότι η μετάδοση του κορονοϊού ήταν σημαντική στα αρχικά στάδια: «Η επιδημία ξεκινά από πολλαπλά διαφορετικά σημεία εισόδου. Πολλούς ασθενείς μηδέν» ανέφερε.

Επιπλέον, επισήμανε ότι, σύμφωνα με έρευνες στις ΗΠΑ, οι επιστήμονες καταλήγουν πως ο κορονοϊός αναδύθηκε στο τέλος του 2019 και ότι είναι απίθανο να βρισκόταν σε κυκλοφορία για πολύ καιρό πριν. Σύμφωνα με τον καθηγητή, φαίνεται πως εντοπίζεται κοινός πρόγονος μεταξύ των κορονοϊών, στη χρονική στιγμή που πέρασαν στους ανθρώπους από τα ζώα, και επανέλαβε πως δεν υποστηρίζεται η θεωρία συνωμοσίας για κατασκευή του ιού σε εργαστήριο.

Για το σύνδρομο Καβασάκι, που έχει καταγραφεί στις ΗΠΑ και στην Ελλάδα, τόνισε πως είναι σπάνιο και υπάρχει θεραπεία, αλλά είναι υπαρκτή η συσχέτισή του με τον νέο κορονοϊό.

Οπως είπε, ένα παρόμοιο περιστατικό καταγράφηκε στη βόρεια Ελλάδα, αλλά ήταν αρνητικό στον ιό. «Πρόβλημα θα υπήρχε εάν είχαμε πολλά κρούσματα, όπως συνέβη και σε άλλες χώρες» πρόσθεσε.

Ο κ Τσιόδρας σχολίασε τα κρούσματα στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο και προειδοποίησε ότι στην επόμενη φάση θα έχουμε περισσότερα κρούσματα σε δομές υγείας, διότι θα ελέγχουμε και περισσότερους. Μάλιστα, ο καθηγητής επικαλέστηκε την περίπτωση της Ισπανίας, λέγοντας ότι το τελευταίο διάστημα το 70% των κρουσμάτων αφορά υγειονομικούς.

Να σημειωθεί ότι από τους συνολικά 148 νεκρούς στην Ελλάδα οι 40 ήταν γυναίκες, ενώ το 93,2% των θυμάτων έφερε υποκείμενο νόσημα ή και ηλικία άνω των 70 ετών. Τα 15 νέα κρούσματα του κορονοϊού ανεβάζουν τον συνολικό αριθμό σε 2.678 από την αρχή της πανδημίας. Το 56% αυτών είναι άνδρες, ενώ 603 κρούσματα σχετίζονται με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.340 αφορούν ήδη γνωστό κρούσμα κορονοϊού.

Επίσης, 33 ασθενείς με ενδιάμεση ηλικία τα 67 έτη παραμένουν διασωληνωμένοι με επιπλοκές από τον κορονοϊό. Από αυτούς οκτώ είναι γυναίκες, ενώ το 97% έχει υποκείμενο νόσημα ή και ηλικία άνω των 70 ετών. Ακόμη, 85 ασθενείς πήραν εξιτήριο από τις ΜΕΘ, ενώ ως χθες είχαν εξεταστεί 90.043 δείγματα για τον κορονοϊό.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα