Συνταγματικά η προσευχή στα σχολεία και ο εκκλησιασμός, αποφάσισε το ΣτΕ

Με την… ευλογία του Συμβουλίου της Επικρατείας προβλέπονται ο εκκλησιασμός και η πρωινή προσευχή για τους μαθητές νηπιαγωγείων και δημοτικών σχολείων, στο πλαίσιο της ανάπτυξης της θρησκευτικής συνείδησης των Ελλήνων. Ωστόσο, η Ολομέλεια του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου έκρινε ότι αντίκειται στο Σύνταγμα και στην ΕΣΔΑ το γεγονός ότι δεν χορηγείται νομοθετικά η δυνατότητα απαλλαγής από τον εκκλησιασμό των μαθητών για λόγους θρησκευτικής συνείδησης.

Εξετάζοντας σχετική προσφυγή γονέων, οι σύμβουλοι Επικρατείας αποφάνθηκαν ότι νομίμως πραγματοποιείται η κοινή προσευχή για μαθητές και δασκάλους της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, και παράλληλα έκριναν συνταγματική τη δυνατότητα εκκλησιασμού των μαθητών στο πλαίσιο συγκεκριμένων εορτών. Σύμφωνα με την κρίση της Ολομέλειας, «Η προσευχή και ο εκκλησιασμός στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής διαδικασίας συνιστούν, όπως και η διδασκαλία του μαθήματος των Θρησκευτικών, αναγκαία μέσα, με τα οποία υπηρετείται ο συνταγματικός σκοπός της αναπτύξεως της θρησκευτικής συνείδησης των Ελλήνων, κατ’ άρθρο 16 παράγραφος 2 του Συντάγματος».

Την ίδια ώρα, η απόφαση του ΣτΕ διευκρινίζει ότι αυτό αφορά «αποκλειστικά τους μαθητές που ασπάζονται το Ορθόδοξο Χριστιανικό δόγμα και όχι τους ετερόδοξους, αλλόθρησκους ή άθεους μαθητές». Οι τελευταίοι, σημειώνουν οι Σύμβουλοι Επικρατείας, «απολαμβάνουν το δικαίωμα της θρησκευτικής ελευθερίας, η οποία κατοχυρώνεται στο άρθρο 13, παράγραφος 1 του Συντάγματος, έχουν ευθέως, βάσει της συνταγματικής αυτής διατάξεως, δικαίωμα απαλλαγής από την προσευχή και τον εκκλησιασμό, χωρίς καμία δυσμενή συνέπεια, εφόσον οι γονείς τους υποβάλουν δήλωση ότι δεν επιθυμούν, για λόγους θρησκευτικής συνείδησης, να συμμετέχουν τα τέκνα τους στην προσευχή και στον εκκλησιασμό». Πάντως, υπήρξαν σύμβουλοι του ΣτΕ που διαφώνησαν αναφορικά με την εξαίρεση των μαθητών άλλου δόγματος ή θρησκεύματος από την πρωινή προσευχή και τον εκκλησιασμό.

Στην αίτησή τους οι προσφεύγοντες γονείς στρέφονταν κατά του Προεδρικού Διατάγματος 79/2017 που αφορά την «οργάνωση και λειτουργία νηπιαγωγείων και δημοτικών σχολείων», καθώς δεν προέβλεπε τη δυνατότητα απαλλαγής από τον εκκλησιασμό μαθητών νηπιαγωγείων και δημοτικών σχολείων για λόγους θρησκευτικής συνείδησης κατόπιν σχετικής δήλωσης των γονέων τους.

Παράλληλα, με άλλη απόφασή τους οι σύμβουλοι Επικρατείας έκριναν πως δεν έχουν την νομική δυνατότητα να ελέγξουν την απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, με την οποία αναγνωρίζεται το δικαίωμα του Πατριαρχείου να ανακηρύξει ως αυτοκέφαλη την Ουκρανική Εκκλησία. Κι αυτό καθώς, σύμφωνα με την Ολομέλεια του ΣτΕ, αποτελεί αποκλειστικά εσωτερικό εκκλησιαστικό ζήτημα που δεν ρυθμίζεται από πολιτειακούς κανόνες.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα