Εκτοξεύθηκε η τιμή της χρυσής λίρας!

Η αύξηση των 49 ευρώ (!) από την αρχή του χρόνου λόγω κορονοϊού οδηγεί όλο και περισσοτέρους στα… γκισέ της ΤτΕ

Φουντώνει μέρα με τη μέρα ο πυρετός του χρυσού λόγω της πανδημίας και για πολλούς έφτασε ο καιρός να πουλήσουν τις -έστω και λίγες- χρυσές λίρες που έχουν αποκτήσει (πιθανώς από κάποιον γάμο ή βαφτίσια ή απλά ως επένδυση), καθώς το πόσο που μπορούν σήμερα να εισπράξουν δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητο και ίσως να μην το ξαναδούν και σύντομα!

Η εικόνα που δίνουν οι αριθμοί λέει πολλά! Στις 2 Ιανουαρίου του 2020 η Τράπεζα της Ελλάδος αγόραζε τη χρυσή λίρα (παλιάς κοπής) με 308,63 ευρώ, ενώ χθες την αγόραζε με 357,35 ευρώ! Δηλαδή μέσα σε λίγους μήνες η αξία της αυξήθηκε κατά 49 ευρώ!

Ενδιαφέρον, όμως, παρουσιάζουν και οι κινήσεις της κεντρικής τράπεζας, η οποία με γρήγορα αντανακλαστικά φρόντισε να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα. Ενώ στις αρχές του χρόνου πουλούσε τη μία χρυσή λίρα στην τιμή των 372,27 ευρώ, χθες έφτασε να την πουλάει στα 457,46 ευρώ, δηλαδή 85 ευρώ ακριβότερα! Γιατί τόσο μεγάλη διάφορα ανάμεσα στην αγορά και την πώληση; Γιατί η ΤτΕ είναι σε θέση να γνωρίζει καλύτερα την τάση στην πορεία του χρυσού (ανεβαίνει κατά κανόνα σε περιόδους κρίσης, ενδεχομένως σε αυτήν την κρίση λόγω και των παιχνιδιών από τους κερδοσκόπους), οπότε ξέρει πότε και πόσο πρέπει να αυξάνει τη διαφορά μεταξύ αγοράς και πώλησης (το λεγόμενο spread) προκειμένου να διατηρήσει το stock της σε μια σίγουρη επένδυση και να τιθασεύσει σε κάποιον βαθμό τη ζήτηση.

Η ουσία του θέματος, όμως, είναι πως το πρώτο τρίμηνο του 2020 κατεγράφη ρεκόρ στον αριθμό των λιρών που πουλήθηκαν στην Τράπεζα της Ελλάδος και τώρα, οπότε επετράπη και πάλι η κυκλοφορία των πολιτών, αναμένεται νέος γύρος πωλήσεων, καθώς είναι σίγουρο πως πολλοί θα θελήσουν να τις βγάλουν από τα σεντούκια τους για να εισπράξουν «ζεστό» χρήμα. Στο πρώτο τρίμηνο του 2020 οι πωλήσεις χρυσών λιρών από ιδιώτες στην Τράπεζα της Ελλάδος ανήλθαν σε 28.064 τεμάχια. Είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος μετά το γ΄ τρίμηνο του 2019 όταν οι πωλήσεις χρυσών λιρών είχαν ανέλθει σε 32.543 τεμάχια.

Αξιοσημείωτη είναι η μεγάλη αύξηση της τιμής της χρυσής λίρας λόγω και της πανδημίας του κορονοϊού, καθώς στις 18 Μαρτίου η τιμή πώλησης στην ΤτΕ ήταν 310,26 ευρώ και από τον Απρίλιο ξεκίνησε νέο ραλι για να φτάσει χθες στα 357,35 ευρώ.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα