Ανοίγουν το Σάββατο 515 οργανωμένες πλαζ, με 40 λουομένους ανά στρέμμα

Αποστάσεις μεταξύ ομπρελών, κανόνες για κυλικεία, καφέ και αναψυκτήρια (take away), και απαγόρευση πώλησης αλκοόλ

Με βασικούς κανόνες την αποφυγή του συγχρωτισμού και την τήρηση των αποστάσεων, ανοίγουν το Σάββατο οι 515 οργανωμένες παραλίες της χώρας. Οι εικόνες συνωστισμού που παρατηρήθηκαν το περασμένο Σαββατοκύριακο στις ελεύθερες παραλίες της Αττικής προκάλεσαν έντονη ανησυχία στην επιστημονική κοινότητα. Παράλληλα, οι υψηλές θερμοκρασίες των τελευταίων ημερών και η πρόβλεψη των μετεωρολόγων ότι το προσεχές διάστημα αναμένεται καύσωνας έκαναν τους ειδικούς να πάρουν την απόφαση να ανοίξουν οργανωμένα τους χώρους όπου θα μπορέσουν να βρεθούν «συντεταγμένα» και «προστατευμένα» οι πολίτες για να πραγματοποιήσουν την αναγκαία για όλους έξοδο σε ασφαλείς συνθήκες για τη προστασία της δημόσιας υγείας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, οι οργανωμένες παραλίες ανοίγουν με βάση τις μετεωρολογικές προβλέψεις, τα επιδημιολογικά δεδομένα, αλλά και την εισήγηση της αρμόδιας επιτροπής των λοιμωξιολόγων. Εκτός από τις επιχειρήσεις για take away διάθεσης καφέ, ενεργοποιούνται ακόμα τρεις ΚΑΔ: 29.11.00 (μόνο για τις επιχειρήσεις που εκμεταλλεύονται παραλίες), 29.11.02 (υπηρεσίες εκμετάλλευσης θαλάσσιων λουτρών) και 29.11.05 (υπηρεσίες μίσθωσης ομπρελών ή / και καθισμάτων παραλιών).

Όπως και σε άλλους τομείς, έτσι και στην περίπτωση των παραλιών η λειτουργία τους θα γίνεται με βάση συγκεκριμένους κανόνες που έχουν ως στόχο την προστασία από τη μετάδοση του Covid-19. Καταρχάς, υποχρεωτική είναι πλέον η καταγραφή του αριθμού των παρευρισκομένων, με τον μέγιστο αριθμό λουομένων να είναι 40 άτομα ανά 1.000 τ.μ.

Παράλληλα, τόσο οι ομπρέλες όσο και οι ξαπλώστρες πρέπει να έχουν απόσταση μεταξύ τους. Ειδικότερα, η ελάχιστη απόσταση μεταξύ των αξόνων των ομπρελών ορίζεται στα τέσσερα μέτρα, ενώ ορίζεται και ελάχιστη απόσταση ενός μέτρου μεταξύ της περιμέτρου του σκιάστρου δύο ομπρελών. Σε κάθε ομπρέλα μπορούν να υπάρχουν μέχρι δύο ξαπλώστρες, με εξαίρεση τις οικογένειες με ανήλικα τέκνα. Η ελάχιστη απόσταση ανάμεσα σε δύο ξαπλώστρες που βρίσκονται σε διαφορετικές ομπρέλες ορίζεται στο 1,5 μέτρο.

Τα καταστήματα, όπως κυλικεία, αναψυκτήρια και καφέ, θα δίνουν αποκλειστικά προϊόντα σε πακέτο (take away), τα οποία δεν θα παρασκευάζονται στον χώρο, αλλά θα πωλούνται συσκευασμένα. Ένα από τα προϊόντα που απαγορεύεται πλέον να πωλούν τα εν λόγω καταστήματα είναι το αλκοόλ. Στους εργαζομένους στα καταστήματα συστήνεται η χρήση μάσκας, ενώ οι πελάτες που περιμένουν να εξυπηρετηθούν πρέπει να τηρούν μεταξύ τους απόσταση 1,5 μέτρου.

Το προσωπικό των οργανωμένων παραλιών υποχρεούται να απολυμαίνει τις ξαπλώστρες μετά τη χρήση κάθε πελάτη, όπως υποχρεωτική είναι και η τακτική απολύμανση στις εγκαταστάσεις υγιεινής. Στις ξαπλώστρες τοποθετείται υποχρεωτικά πετσέτα με ευθύνη του λουομένου, ενώ στις παραλίες απαγορεύεται η ομαδική άθληση με σωματική επαφή.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα