Σήμα από τον Σωτήρη Τσιόδρα για επιστροφή στην κανονικότητα!

Ο κορονοϊός δεν κυκλοφορεί ανάμεσά μας, τόνισε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, στέλνοντας μήνυμα στην κυβέρνηση

Μόλις τέσσερα νέα κρούσματα του κορονοϊού και κανέναν νεκρό ανακοίνωσε χθες ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας. Τα καλά νέα, ωστόσο, επιτείνουν την αγωνία των καταστηματαρχών, που από τη μια παρακολουθούν με χαρά την πανδημία να βαίνει διαρκώς μειούμενη, καθώς διανύουμε τη δεύτερη εβδομάδα της β΄ φάσης, και από την άλλη βλέπουν τον παραλογισμό των μέτρων που εξακολουθούν να ισχύουν, καταστρέφοντας ουσιαστικά χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην εστίαση, στα γυμναστήρια, αλλά και τη «βαριά βιομηχανία» μας, τον τουρισμό.

Και μπορεί η Επιτροπή Εμπειρογνώμων να τονίζει ότι από τη στιγμή που επιβλήθηκαν τα μέτρα μειώθηκε η κυκλοφορία του κορονοϊού κατά 80% -όπως είπε χθες ο κ. Τσιόδρας-, τώρα όμως, που ο ιός δεν κυκλοφορεί ευρέως, γιατί αυτές οι επιχειρήσεις παραμένουν κλειστές; Όπως λένε άνθρωποι της αγοράς, ακόμα και μία μέρα νωρίτερα να ανοίξουν οι δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις που εξακολουθούν να έχουν λουκέτο το όφελος θα είναι μεγάλο για την οικονομία και, κατ’ επέκταση, για τους εργαζομένους.

Όσον αφορά τα κρούσματα τώρα, ο κ. Τσιόδρας ανακοίνωσε χθες ότι το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν τέσσερα νέα, με το σύνολο να ανέρχεται στα 2.840, εκ των οποίων το 55,1% είναι άνδρες. Από αυτά, τα 616 είναι σχετιζόμενα με ταξίδι και τα 1.475 σχετίζονται με γνωστό κρούσμα.

Στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι 22 ασθενείς με διάμεση ηλικία τα 73 έτη, ανάμεσά τους εννέα γυναίκες. Το 95,5% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικίας άνω των 70 ετών. Οι νεκροί παραμένουν 165, αφού κανένας θάνατος δεν σημειώθηκε χθες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι τα 75 έτη και το 94% είχε υποκείμενο νόσημα ή ηλικία άνω των 70 ετών. Επίσης, 95 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε και στην επιστροφή των μαθητών στα σχολεία, λέγοντας ότι είναι ένα σύνθετο δίλημμα, με πολλά θετικά και ορισμένες ενστάσεις. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι τα οφέλη είναι περισσότερα από την επιστροφή τους στις αίθουσες και ότι, κατά τη γνώμη του, τώρα είναι η πιο κατάλληλη στιγμή να επιστρέψουν οι μαθητές στο σχολείο. Ανέφερε, ακόμη, ότι δοκιμάζονται εφτά εμβόλια, τα δύο εκ των οποίων βρίσκονται σε φάση 2, δηλαδή συμμετέχουν περισσότεροι υγιείς εθελοντές.

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς επανέλαβε ότι τη Δευτέρα 25 Μαΐου ανοίγουν οι χώροι εστίασης και επιτρέπονται τα ταξίδια με πλοία από και προς τα νησιά, ανακοίνωσε πως την ίδια ημέρα αναμένεται να ληφθούν οι αποφάσεις για τα σχολεία, που είναι προγραμματισμένα να ξεκινήσουν την 1η Ιουνίου, και εξήρε τη στάση της Ελλάδας στη διαχείριση της πανδημίας λέγοντας: «Η πρόοδος που κάνει η Ελλάδα κάνει τον γύρο του κόσμου και σχολιάζεται σε διεθνή μέσα».

Διαγνωστικά τεστ και στα νησιά από πλωτά συνεργεία του ΕΟΔΥ

Με πλωτά συνεργεία αρχίζει ο ΕΟΔΥ τα τεστ για την ανίχνευση του κορονοϊού στα νησιά του Αιγαίου. Ο οργανισμός, αξιολογώντας την ιδιαιτερότητα της ελληνικής γεωγραφικής κατανομής και τις δυσκολίες επικοινωνίας, σύναψε συμφωνία συνεργασίας με τη Σύμπλευση ΑΜΚΕ για την πραγματοποίηση τεστ σε μικρά και απομονωμένα νησιά του Αιγαίου.

Έτσι, οι κινητές ομάδες σε επικοινωνία με τους δήμους των μικρών νησιών θα πραγματοποιήσουν δειγματοληψίες για τον Covid-19 σε ευπαθείς ομάδες. Η Σύμπλευση θα μεταφέρει με τα φουσκωτά και τα πληρώματά της τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ από την Αττική σε κάθε νησί που θα αποφασιστεί για τη διενέργεια τεστ που ανιχνεύει τον ιό. Οι διαγνωστικές εξετάσεις θα πραγματοποιηθούν από κοινού με τους γιατρούς και τους εθελοντές της Σύμπλευσης, πάντα με βάση το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ.

Όλο οι γιατροί και οι νοσηλευτές που θα μεταβούν στα νησιά θα εξεταστούν πρώτα για SARS CoV-2. Στη συνέχεια η Σύμπλευση θα μεταφέρει τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ στην Αττική και τα βιολογικά δείγματα που συλλέχθηκαν και συσκευάστηκαν κατάλληλα στα συνεργαζόμενα εργαστήρια.

Η πρώτη δράση της συμφωνίας θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 25 και την Τρίτη 26 Μαΐου. Οι πλωτές ομάδες του ΕΟΔΥ θα επισκεφτούν τη Μήλο, την Κίμωλο, τη Φολέγανδρο και τη Σίκινο.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα