Ρισκάρουν με το άνοιγμα του τουρισμού χωρίς τεστ

Προβληματισμός για τη διαχείριση των εισαγόμενων κρουσμάτων στα νησιά! Γώγος: Απαιτούνται μέτρα και σχέδιο

Οάσεις διακοπών, τόσο για τον εσωτερικό όσο και για τον εξωτερικό τουρισμό, αναμένεται να αποτελέσουν τα «καθαρά» από κορονοϊό νησιά μας. Αυτό, από τη μία, διασώζει τις τοπικές οικονομίες, από την άλλη, όμως, προκαλεί άμεσο κίνδυνο για επιπτώσεις στη δημόσια υγεία. Τα μικρά αλλά ακόμη και τα μεγαλύτερα νησιά έχουν περιορισμένες υποδομές Υγείας, οι οποίες σε κάποιες περιπτώσεις είναι ανύπαρκτες. Έτσι, μια μαζική άφιξη, που ενδεχομένως θα σημαίνει και πολλά κρούσματα, θα θέσει σε δοκιμασία τις νησιωτικές κοινωνίες, όπου ζουν αρκετοί ηλικιωμένοι.

Το άνοιγμα του τουρισμού πρέπει να συνοδεύεται από μέτρα, μέριμνα και σχέδιο διαχείρισης μιας αύξησης κρουσμάτων, προειδοποιεί ο καθηγητής Παθολογίας – Λοιμωξιολογίας Χαράλαμπος Γώγος.

«Μερικά νησιά είναι έτοιμα -ειδικά τα μεγάλα-, τα υπόλοιπα χρειάζονται αναπροσαρμογή, χρειάζεται κάποια διαδικασία να προετοιμαστούν ώστε μεγάλα Κέντρα Υγείας να στελεχωθούν, να υπάρχουν γρήγορα τεστ σε περίπτωση κρουσμάτων και, κυρίως, να υπάρχει δυνατότητα αερομεταφορών ώστε να αντιμετωπίζονται άμεσα» είπε ο καθηγητής σε τηλεοπτικό σταθμό.

Υπενθυμίζεται ότι ο τουρισμός ανοίγει, ωστόσο δεν θα γίνονται υποχρεωτικά τεστ στους ξένους τουρίστες, ούτε φυσικά θα μπαίνουν σε καραντίνα, παρά μόνο θα γίνονται δειγματοληπτικοί έλεγχοι. Σύμφωνα με τον υπουργό Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη, αυτό σίγουρα είναι ένα μεγάλο ρίσκο, αντίστοιχο της «ανοσίας της αγέλης», την οποία η χώρα μας δεν επέλεξε.

Ο κ. Γώγος εξέφρασε δημόσια τον προβληματισμό του για το πώς θα αμυνθεί η χώρα μας απέναντι στα «εισαγόμενα κρούσματα» και συμπλήρωσε: «Πρέπει να είμαστε έτοιμοι, γιατί η Ελλάδα θα φορτωθεί και με τουρισμό πολύ και θα παρακολουθείται με κιάλια αυτή την εποχή».

Να αντέξουν τα μεγάλα νησιά που καλύπτουν τα μικρότερα είναι το ζητούμενο για τον δήμαρχο Σύμης Ελευθέριο Παπακαλοδούκα, ο οποίος δήλωσε στη «δημοκρατία»: «Τα μικρότερα νησιά είναι ο ασφαλέστερος προορισμός. Όμως, αν έχουν κρούσματα, θα τα μεταφέρουν στα μεγαλύτερα. Αυτών των νησιών οι υποδομές Υγείας θα πρέπει να αντέξουν το βάρος που ενδεχομένως δεχτούν, γιατί καλύπτουν τόσο τον δικό τους τουρισμό όσο και πλησιέστερων μικρότερων» είπε και κατέληξε ότι «στα μικρά νησιά δεν πρόκειται να υπάρξει ο κορεσμός που βλέπουμε, για παράδειγμα, στην Αθήνα».

Το οργανωμένο νοσοκομείο του νησιού και η επάρκεια σε εξοπλισμό και τεστ δίνουν την αίσθηση της ασφάλειας στον δήμαρχο Σάμου Γιώργο Στάντζο, ο οποίος δηλώνει στη «δημοκρατία» ότι «δεν υπάρχει ανησυχία για τον τουρισμό, αν δεν γίνουν εκπτώσεις στις υγειονομικές υποδομές» και παράλληλα τονίζει: «Η οικονομία του νησιού στηρίζεται κατά 2/3 στον τουρισμό και, αν αυτός δεν υπάρξει, θα είναι οικονομική τραγωδία. Όμως, χρειάζονται μέτρο και οργάνωση και από τις επιχειρήσεις του νησιού».

Τρέχουν να ξεκινήσουν μέσα στο καλοκαίρι τον Κοινωνικό Τουρισμό

Αφού προηγουμένως έδειχναν ότι είχαν εστιάσει την προσοχή τους σε… άλλα ζητήματα (όπως στην τηλεκατάρτιση-φιάσκο), τώρα οι συναρμόδιοι υπουργοί μοιάζουν να τρέχουν -και να μη φτάνουν- για να πράξουν το αυτονόητο εδώ και τρεις μήνες: να ενισχύσουν και να ενεργοποιήσουν άμεσα τον Κοινωνικό Τουρισμό.

Καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη αυτή διαδραμάτισε η «κυριακάτικη δημοκρατία» με το αποκλειστικό πρωτοσέλιδο στις 10 Μαΐου, που αποκάλυψε ότι ο Γ. Βρούτσης, αντί ενίσχυσης, είχε μειώσει κατά 5,1% τη δαπάνη και κατά 26.000 τους δικαιούχους στο νέο πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού του ΟΠΕΚΑ (για τους δικαιούχους του τ. ΟΓΑ) που θα ξεκινούσε το… φθινόπωρο!

Είναι ενδεικτικό ότι μόλις τρεις ημέρες μετά την αποκάλυψη της εφημερίδας και αφού από τον ΟΠΕΚΑ στις 28 Απριλίου είχε γίνει γνωστό ότι το περσινό πρόγραμμα θα παρατεινόταν μέχρι την έναρξη του νέου (αναμενόταν να αρχίσει μετά το καλοκαίρι!), η διοίκησή του με νεότερη ανακοίνωση (13 Μαΐου) αποφάνθηκε ότι θα παραταθεί «η διάρκεια των προγραμμάτων του Λογαριασμού Αγροτικής Εστίας 2019 έως και την 30ή Ιουνίου 2020».

Από την εξέλιξη αυτή και σε συνδυασμό με τις προχθεσινές τοποθετήσεις των αρμόδιων υπουργών Εργασίας και Τουρισμού Γ. Βρούτση και Χ. Θεοχάρη, φαίνεται ότι οι αρμόδιοι αποφάσισαν να πράξουν το αυτονόητο, δηλαδή να προσπαθήσουν τα προγράμματα Κοινωνικού Τουρισμού του ΟΑΕΔ και του ΟΠΕΚΑ να «τρέξουν» μέσα στο καλοκαίρι και όχι «κατόπιν εορτής».

{{-PCOUNT-}}15{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα