Προκαλούν οι Τούρκοι με βεβήλωση ελληνορθόδοξης εκκλησίας στον Πόντο

Δεν έχει τέλος η θλίψη που προκαλεί η Τουρκία στους Έλληνες του Πόντου. Ύστερα από τις προκλητικές δηλώσεις του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών που έκανε λόγο για «ανυπόστατους ισχυρισμούς» με αφορμή την Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ποντίων, ήρθε να προκαλέσει δάκρυα λύπης και η λεηλασία ελληνορθόδοξης εκκλησίας στην περιοχή της Αργυρούπολης στον Πόντο. Μάλιστα, το θέμα έγινε γνωστό έπειτα από καταγγελία του αρμενικής καταγωγής βουλευτή Γκάρο Παϊλάν στην τουρκική Βουλή.

«Η εκκλησία έχει καταφέρει να αντέξει στον χρόνο, ωστόσο τα τελευταία χρόνια οι τοιχογραφίες που κοσμούν τους τοίχους του ναού έχουν κυριολεκτικά καταστραφεί. Οι τάφοι που βρίσκονται γύρω από την εκκλησία έχουν λεηλατηθεί από κυνηγούς θησαυρών. Η καταστροφή, στην οποία αντιδρούν και οι κάτοικοι, είναι έκδηλη και δεν τιμά ούτε την ιστορική ούτε και την πολιτιστική κληρονομιά της χώρας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο βουλευτής του HDP.

Παράλληλα, απευθυνόμενος προς τον Τούρκο υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού Μεχμέτ Νουρί Ερσόι, έθεσε το ερώτημα αν έχουν ταυτοποιηθεί τα άτομα που έκαναν τις ανασκαφές αναζητώντας κρυμμένους θησαυρούς στην εκκλησία και στον περιβάλλοντα χώρο και αν έχουν κινηθεί εναντίον τους οι απαραίτητες νομικές διαδικασίες.

Επίσης, ο βουλευτής κάλεσε τον υπουργό Πολιτισμού να απαντήσει για ποιον λόγο δεν προστατεύονται από το υπουργείο τα ιστορικά κτίρια που βρίσκονται εντός του χωριού και αν υπάρχει η πρόθεση να γίνουν οι εργασίες αποκατάστασης της εκκλησίας, ώστε να λειτουργήσει ως τόπος λατρείας.

Η είδηση προκάλεσε πόνο σε πολύ κόσμο, αφού ο Πόντος μαρτυρά τους διωγμούς και το αδικοχαμένο αίμα χιλιάδων ανθρώπων που δεν είχαν τη δύναμη να φύγουν και να αφήσουν πίσω τις οικογένειές τους, τα σπίτια τους, την πίστη τους.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα