Νέα (βαριά) δίωξη για την φονική πυρκαγιά στο Μάτι

Διεύρυνση κατηγορητηρίου για αδικήματα κακουργηματικού χαρακτήρα των υπευθύνων για τη φονική πυρκαγιά ζητάει ο ανακριτής

Aκόμα βαρύτερο αναμένεται να γίνει το κατηγορητήριο σε βάρος των υπευθύνων για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, που στοίχισε τη ζωή σε 102 ανθρώπους, καθώς ο ανακριτής επικαλείται στοιχεία που έχει συλλέξει κατά τη διάρκεια της έρευνας και ζητεί να ασκηθεί συμπληρωματική δίωξη για το κακούργημα της θανατηφόρας έκθεσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ανακριτής Αναστάσιος Μαρνέρης, που χειρίζεται την ογκωδέστατη δικογραφία της τραγωδίας, έχει ήδη υποβάλει στην Εισαγγελία αίτημα για διεύρυνση του κατηγορητηρίου, το οποίο έως σήμερα εξαντλείται στα πλημμελήματα του εμπρησμού από αμέλεια, της ανθρωποκτονίας από αμέλεια κατά συρροή και διά παραλείψεως και της πρόκλησης σωματικής βλάβης κατά συρροή διά παραλείψεως και από αμέλεια από υπόχρεους και μη.

Στοιχεία-φωτιά

Καθοριστικά στάθηκαν τα στοιχεία που περιήλθαν στα χέρια του δικαστικού λειτουργού μετά τις πρόσφατες εφόδους στα «άδυτα» των αρμόδιων υπηρεσιών, καθιστώντας μονόδρομο το αίτημα για άσκηση συμπληρωματικής δίωξης για κακούργημα.

Κι αυτό καθώς πριν από λίγες εβδομάδες ο κ. Μαρνέρης είχε κάνει εφόδους στο συντονιστικό κέντρο της Πυροσβεστικής και σε άλλες υπηρεσίες που είχαν την ευθύνη του σχεδιασμού και της επιχείρησης για την κατάσβεση της πυρκαγιάς, συλλέγοντας νέα στοιχεία που παρέμεναν εκτός δικογραφίας.

Πάντως, το αίτημα προς την Εισαγγελία δεν φέρεται ότι αφορά νέα πρόσωπα ούτε και το σύνολο των κατηγορουμένων της υπόθεσης, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, «αγγίζει» υπαλλήλους της Πολιτικής Προστασίας και της Πυροσβεστικής που βρίσκονται ήδη στο στόχαστρο της δικαστικής έρευνας.

Στο μικροσκόπιο

Προς το παρόν το ανακριτικό αίτημα εξετάζεται από τον εισαγγελέα Κώστα Σπυρόπουλο και, σε περίπτωση που γίνει δεκτό, θα αναβαθμιστεί το κατηγορητήριο που περιλαμβάνει κατηγορίες σε βαθμό πλημμελήματος.

Για την πυρκαγιά στο Μάτι, με δεκάδες νεκρούς και τραυματίες και εκτεταμένες υλικές καταστροφές, είχαν απαγγελθεί τον Μάρτιο του 2019 κατηγορίες σε βάρος 20 προσώπων, μεταξύ των οποίων η τότε περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου και οι δήμαρχοι Μαραθώνα Ηλίας Ψινάκης και Ραφήνας Ευάγγελος Μπουρνούς, ο πρώην γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Ιωάννης Καπάκης, στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. και της Πυροσβεστικής, καθώς και ο 65χρονος που ευθύνεται για την έναρξη της φωτιάς στο Νταού Πεντέλης.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα