Σάμπυ Μιωνής: «Μη με κηλιδώνετε» με Σαμαρά και Χαΐτογλου

Πρωτοφανές «κάρφωμα» στον πρώην πρωθυπουργό και τον φίλο του με εξώδικο στη «δημοκρατία»: Μη με συνδέετε «με σκοτεινές και αμφιβόλου νομιμότητας δραστηριότητες, οικονομικές, πολιτικές και κοινωνικές»

Aπρόβλεπτη τροπή λαμβάνουν πλέον -εν όψει και της σύνταξης του πορίσματος της Προανακριτικής Επιτροπής της υπόθεσης Παπαγγελόπουλου- οι συνδεόμενες εξελίξεις με τον πρωταγωνιστή της «λίστας Λαγκάρντ» Σάμπυ Μιωνή. Ο γνωστός πια ανά το πανελλήνιο και ως «κοριός», λόγω της παράνομης ηχογράφησης της συνομιλίας του με τον πρώην υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Παππά, με εξώδικό του προς τη «δημοκρατία» επιλέγει ξαφνικά (άγνωστο αν αυτό θα είναι πρόσκαιρο ή μόνιμο) να αλλάξει τακτική.

Ο Σ. Μιωνής εμφανίζεται τώρα να τηρεί συνειδητές αποστάσεις ή -κατά το κοινώς λεγόμενο- να «πουλάει» τον πρώην πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά, ο οποίος κάλυπτε τις δράσεις του από το 2012 και τον χρησιμοποίησε ως ψευδομάρτυρα στην Προανακριτική.

Προφανέστατη αιτία της πανικόβλητης στροφής είναι οι νομικές συνέπειες μετά τις αποκαλύψεις της «δ», με βάση έκθεση της ΕΛ.ΑΣ., που είχε θάψει η Προανακριτική ότι ο Σ. Μιωνής συνεργαζόταν με τους Ελληνες και Ελβετούς τραπεζίτες που διαχειρίζονταν τους λογαριασμούς του Θεσσαλονικιού επιχειρηματία Κων. Χαΐτογλου, ο οποίος είναι στενότατος φίλος και ετήσιος συμπαραθεριστής του κ. Σαμαρά.

Ασφαλώς, τίποτα από όσα λέει ο κ. Μιωνής δεν πρέπει να λαμβάνεται τοις μετρητοίς, καθώς και τα εξώδικά του έχουν αποδειχθεί ψευδέστατα. Σε προηγούμενο εξώδικό του, που δημοσίευσε η «δ» στις 20 Ιουνίου, διέψευδε κατηγορηματικά ότι ηχογραφούσε παράνομα τις συνομιλίες του με κορυφαία στελέχη της Ν.Δ. και του ΣΥΡΙΖΑ (Κυρ. Μητσοτάκης, Αντ. Σαμαράς, Ν. Δένδιας, Ν. Παππάς, Δ. Παπαγγελόπουλος κ.λπ.). Πέρασαν μόλις δύο μέρες και τη Δευτέρα 22 Ιουνίου, ως γνωστόν, δημοσιοποίησε συνομιλία του με τον Ν. Παππά, ενώ ο δικηγόρος του προανήγγειλε ότι υπάρχουν και άλλες ηχογραφήσεις.

Στο νέο εξώδικό του ο Σ. Μιωνής αναφέρεται στο δημοσίευμα της «δ» και του www.dimokratianews.gr της Πέμπτης 18 Ιουνίου με τίτλο «Οι λογαριασμοί του Κ. Χαΐτογλου “δείχνουν” σχέσεις Σαμαρά – Μιωνή». Τα κύρια σημεία του δημοσιεύματος ήταν τα εξής:

• Τέσσερις ελβετικοί λογαριασμοί του μεγάλου επιχειρηματία της Θεσσαλονίκης κ. Κων. Χαΐτογλου, ο οποίος διατηρεί γνωστότατη στενή σχέση με τον κ. Αντ. Σαμαρά, εξηγούν την πολυετή στήριξη και συγκάλυψη που προσφέρει ο πρώην πρωθυπουργός στον Σάμπυ Μιωνή. Το καινούργιο στοιχείο δεν είναι η αναφορά του ονόματος του κ. Χαΐτογλου στη λίστα (γνωστή από το 2012), αλλά η -άγνωστη ως τώρα- διασύνδεσή του με το «κύκλωμα Μιωνή». Οι αναμφισβήτητες αποδείξεις για τις κινήσεις των λογαριασμών στην τράπεζα HSBC της Γενεύης βρίσκονται στην έκθεση, η οποία συντάχθηκε από το Τμήμα Δίωξης Εγκληματικών Οργανώσεων και Διεθνικών Υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας στις 4 Ιανουαρίου 2019.

• Η έκθεση καταγράφει τους αριθμούς και τις κινήσεις λογαριασμών με τους οποίους συνδέονταν ο Σ. Μιωνής, ορισμένοι από τους δώδεκα Ελληνες συνεργούς του και δύο ξένοι τραπεζίτες αφενός για διακίνηση χρημάτων και αφετέρου προς όφελος της HSBC. Στη δημοσιευμένη «λίστα Λαγκάρντ» στο όνομα του κ. Κ. Χαΐτογλου και (αποθανόντων πια) μελών της οικογένειάς του αντιστοιχεί ποσό «μόνο» 6.681.586 δολαρίων. Ωστόσο, η έρευνα της ΕΛ.ΑΣ. δείχνει ότι υπάρχουν όχι ένας, αλλά τέσσερις λογαριασμοί δολαρίων στην HSBC. Ενα ποσό μεταφέρθηκε το 1991 από την Crédit Lyonnais προς την HSBC και αθροιζόμενο με άλλο υπόλοιπο του 2001 υπάρχει σχεδόν αντιστοιχία με το αναφερόμενο στη «λίστα Λαγκάρντ». Ωστόσο, το 2006, όταν ακριβώς εντοπίζεται και η ανάμειξη του «κυκλώματος Μιωνή», ένας λογαριασμός της οικογένειας Χαΐτογλου εμφανίζει οκταψήφιο (και υπερπολλαπλάσιο) υπόλοιπο σε εκατομμύρια δολάρια.

• Οι τραπεζικοί και οι χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι που συνδέονται, σύμφωνα με την έκθεση της ΕΛ.ΑΣ., με τους λογαριασμούς Χαΐτογλου είναι τα ίδια ακριβώς πρόσωπα που συνδέονται με τους λογαριασμούς των Σάμπυ Μιωνή και Σταύρου Παπασταύρου και τους λογαριασμούς πάρα πολλών εταιριών τους.

• Η ΕΛ.ΑΣ. καταγράφει ως «σχετιζόμενο μέρος» με τον κ. Χαΐτογλου την εταιρία CAPLAND, που διαχειριζόταν τα επενδυτικά προϊόντα τα οποία είχε επιλέξει ο Θεσσαλονικιός επιχειρηματίας. Η CAPLAND επένδυε μαζί με την «RFC EMERGING EQUITIES INC.», που είχε την έδρα της στη Μονρόβια της Λιβερίας. Ανά διαστήματα, ανά πρόσωπο και κατά περίπτωση, ιδιοκτήτες ή πληρεξούσιοι της RFC εμφανίζονταν οι συνεταίροι Σ. Μιωνής και Αγγ. Μεταξάς, καθώς και ο αδελφός και εξάδελφος του πρώτου Νισσίμ-Αρης Μιωνής και Αλ. Ματαθίας, αντίστοιχα. Από ένα σημείο και πέρα, εμφανίζονται η ίδια η CAPLAND και ο κ. Λαναράς να είναι διαχειριστές της RFC του Σ. Μιωνή.

Σε σχέση με τα παραπάνω, ο Σ. Μιωνής υποστηρίζει στο εξώδικό του τα εξής:

«Τα ανωτέρω, όπως παρουσιάζονται και διατυπώνονται, τα οποία αναφέρονται στο πρόσωπό μου, είναι στο σύνολό τους ψευδή, ανυπόστατα και συκοφαντικά, και έχουν μοναδικό σκοπό να με κηλιδώσουν και να δημιουργήσουν την εσφαλμένη εντύπωση στο αναγνωστικό κοινό για σκοτεινές και αμφιβόλου νομιμότητας δραστηριότητες για εμένα και τους συνεργάτες μου, τόσο οικονομικές, όσο και πολιτικές και κοινωνικές.

Προφανώς, συνεχίζετε την αδικαιολόγητη επίθεση εναντίον μου με την κατ’ εξακολούθηση δημοσίευση ψευδών, ανυπόστατων και συκοφαντικών εναντίον μου άρθρων, όπως είναι και το ανωτέρω, εκδικητικά, διότι μεταξύ υμών και εμού υφίστανται αστικές δικαστικές υποθέσεις τόσο στο Ηνωμένο Βασίλειο, όσο και στην Ελλάδα.

Τέλος, είναι πρόδηλος ο σκοπός σας να αμφισβητηθεί η αξιοπιστία μου ως μάρτυρα στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής, στα πλαίσια της γενικότερης εμπάθειας εναντίον μου και της ανηλεούς κατασυκοφάντησής μου που επιδεικνύει η εφημερίδα σας, καθώς και ο εκδότης αυτής, η οποία εκκινεί από τα μαθητικά μας χρόνια όταν φοιτούσαμε στο ίδιο σχολείο και εσείς ήσασταν ηγετικό στέλεχος μαθητικής νεοναζιστικής οργάνωσης, με γνωστές αντισημιτικές θέσεις.

Και ενώ για προηγούμενα άρθρα σας, έχουν κοινοποιηθεί αντίστοιχες εξώδικες δηλώσεις μου, εσείς συνεχίζετε να με συκοφαντείτε, και χαρακτηριστική απόδειξη προς τούτο αποτελεί η εμμονή σας να με χαρακτηρίζετε ως δήθεν πρωταγωνιστή της λίστας Λαγκάρντ, ενώ γνωρίζετε καλύτερα από τον καθέναν ότι έχω ελεγχθεί από τις αρμόδιες αρχές για το θέμα αυτό και δεν βρέθηκε καμία παράβασή μου σε σχέση με τη λίστα Λαγκάρντ, ούτε έχει υπάρξει εναντίον μου καταδίκη από καμία φορολογική ή δικαστική αρχή καμίας χώρας οπουδήποτε στον κόσμο, ούτε έχω καταδικασθεί για οποιοδήποτε οικονομικό έγκλημα, ούτε βέβαια έχω κατηγορηθεί για οποιοδήποτε αδίκημα πουθενά στον κόσμο. Για τούτο, μάλιστα, η δική σας εφημερίδα έχει δημοσιεύσει στο παρελθόν, αφού αναγκάσθηκα να προσφύγω στη δικαιοσύνη, και σχετικό άρθρο αποκατάστασης της 25.11.2013, στο οποίο αναφέρεται ξεκάθαρα ότι ούτε εγώ, ούτε οι συνεργάτες και οι οικείοι μου έχουμε οποιαδήποτε εμπλοκή με τη λίστα Λαγκάρντ.

Για την εν λόγω εμμονή σας και τον κατ’ εξακολούθηση ως άνω ψευδή ισχυρισμό σας ότι είμαι δήθεν πρωταγωνιστής της λίστας Λαγκάρντ σας έχω οχλήσει με πρόσφατες εξώδικες δηλώσεις μου, και παρ’ όλα αυτά εσείς συνεχίζετε να εμμένετε στον εν λόγω ψευδή, ανυπόστατο και συκοφαντικό εις βάρος μου ισχυρισμό σας, όπως και σε όλους τους άνω ψευδείς, ανυπόστατους και συκοφαντικούς ισχυρισμούς σας. Είναι, επομένως, πασιφανής ο άμεσος δόλος σας και η εκδικητική σας μανία εναντίον μου και σκοτεινές και μη νόμιμες δικές σας σκοπιμότητες γι’ αυτήν την νέα εις βάρος μου επίθεση».

Στο εξώδικό του, ο Σ. Μιωνής ζητεί αποκατάσταση, επειδή όλα τα ανωτέρω είναι ψευδή και συκοφαντικά και βλάπτουν την τιμή και την υπόληψή του.

Η απάντηση της «δημοκρατίας»
1 Οπως προαναφέραμε, περιττεύουν οι πολλές απαντήσεις στον Σ. Μιωνή, επειδή -μετά τις ψευδείς μαρτυρικές καταθέσεις του- αποδεικνύεται πως και τα εξώδικά του είναι ψευδή. Απαιτούσε αποκατάσταση ότι δεν βάζει «κοριούς» και μόλις δύο μέρες μετά παρουσίασε υπερηφάνως ηχογραφημένη συνομιλία με υπουργό!

2 Ολα τα στοιχεία του άρθρου μας είναι ακριβέστατα και προέρχονται από την έκθεση της ΕΛ.ΑΣ., που (ακριβώς επειδή είναι τόσο αποκαλυπτική και τεκμηριωμένη) ο πρόεδρος της Προανακριτικής Ι. Μπούγας επιχείρησε να την αποκρύψει. Αν ο Σ. Μιωνής διαφωνεί με το περιεχόμενο της έκθεσης, ας στραφεί κατά της ΕΛ.ΑΣ., που την έχει κατηγορήσει ότι ακολουθεί ναζιστικές πρακτικές, όπως κατηγορεί και τον εκδότη της «δ»!

3 Είναι εντυπωσιακό ότι ο Σ. Μιωνής χαρακτηρίζει αφενός τα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ. που τον συνδέουν με τους λογαριασμούς του κ. Χαΐτογλου και αφετέρου τη γνωστή σχέση του Θεσσαλονικιού επιχειρηματία με τον κ. Σαμαρά «ψευδή, ανυπόστατα και συκοφαντικά» γεγονότα. Προσθέτει ότι «έχουν μοναδικό σκοπό να με κηλιδώσουν και να δημιουργήσουν την εσφαλμένη εντύπωση για σκοτεινές και αμφιβόλου νομιμότητας δραστηριότητες για εμένα και τους συνεργάτες μου, τόσο οικονομικές όσο και πολιτικές και κοινωνικές». Η «δ» δεν κατηγόρησε για κάτι τον κ. Χαΐτογλου, απλώς αποκάλυψε ότι η έκθεση της ΕΛ.ΑΣ. αναφέρεται σε λογαριασμούς του στην Ελβετία. Ο Σ. Μιωνής τι (και πώς) γνωρίζει, ώστε να χαρακτηρίζει, εμμέσως πλην σαφέστατα, σαν «σκοτεινές και αμφιβόλου νομιμότητας» τις οικονομικές δραστηριότητες του κ. Χαΐτογλου, καθώς και τις πολιτικές και κοινωνικές σχέσεις του με τον κ. Σαμαρά; Τόσος φόβος εκ μέρους του Σ. Μιωνή; Και τόση αχαριστία απέναντι στον κ. Σαμαρά που τον προστάτευσε, με αποτέλεσμα η πρωθυπουργική του θητεία να έχει ταυτιστεί, δυστυχώς, με τη συγκάλυψη της «λίστας Λαγκάρντ», ενώ η υστεροφημία του βρίσκεται στα τάρταρα λόγω του ιδίου θέματος;

4 Για τον πρωταγωνιστικό ρόλο του Σ. Μιωνή στη «λίστα Λαγκάρντ» μιλούν το άθροισμα των ποσών σε αυτήν και η έκθεση της ΕΛ.ΑΣ. Το άρθρο της «δ» του 2013, που είχε δημοσιευτεί βάσει εξωδικαστικού συμβιβασμού της με τον Σ. Μιωνή, έχει ξεπεραστεί από τα νεότερα, ακλόνητα στοιχεία σε βάρος του ιδίου. Τότε γνωρίζαμε πολύ λίγα για τον Σ. Μιωνή. Τώρα, η ΕΛ.ΑΣ. και η κοινή γνώμη ξέρουν πολλά και θα πληροφορηθούν ακόμα περισσότερα.

{{-PCOUNT-}}22{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα