Παρωδία! Ο «σουλτάνος» Ερντογάν θα αποφασίσει για το λίκνο της Ορθοδοξίας

«Πόντιος Πιλάτος» ο εισαγγελέας του τουρκικού ΣτΕ, ο οποίος έριξε το μπαλάκι στον Ερντογάν για τη μετατροπή της σε τζαμί

Στο τουρκικό Συμβούλιο της Επικρατείας εξετάστηκε χθες το αίτημα διάφορων ενώσεων της γείτονος για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, με την απόφαση να αναμένεται εντός των επόμενων 15 ημερών – κάτι που πρακτικά σημαίνει πως το ιερό σύμβολο της Ορθοδοξίας πέφτει πια στα «νύχια» του «σουλτάνου», καθώς εκείνος θα είναι τελικά αυτός που θα κρίνει τι θα συμβεί!

Κατά τη διάρκεια λοιπόν της σύντομης ακροαματικής διαδικασίας ο εισαγγελέας ένιψε τας χείρας του, ζητώντας την απόρριψη του αιτήματος, πετώντας όμως την ίδια στιγμή -εύσχημα αλλά κυρίως πολύ βολικά- το μπαλάκι στον Τούρκο πρόεδρο, που περιμένει πώς και πώς να «αρπάξει» τον εμβληματικό ναό.

Ο εισαγγελέας υποστήριξε πως «η απόφαση για τη μεταβολή του καθεστώτος της Αγίας Σοφίας αποτελεί αρμοδιότητα του υπουργικού συμβουλίου και της προεδρίας» και όχι του Συμβουλίου της Επικρατείας. Έδωσε έτσι το στίγμα, κάνοντας σαφές πως, ακόμη κι αν η γνωμοδότηση του οργάνου είναι αρνητική, η επιλογή παραμένει στα χέρια του νοσταλγού του οθωμανικού παρελθόντος και υπερσυντηρητικού ισλαμιστή Ταγίπ Ερντογάν. Και η Ιστορία ως τώρα έχει δείξει, πέραν αμφισβήτησης, πως ο Τούρκος πρόεδρος στρέφεται στη συσπείρωση των συντηρητικών και των εθνικιστών κάθε φορά που στριμώχνεται στην οικονομία ή στην εξωτερική πολιτική. Και στο παρόν μομέντουμ ο Ερντογάν έχει βρεθεί με την πλάτη στον τοίχο, κυρίως λόγω της νέας ύφεσης που αντιμετωπίζει η τουρκική οικονομία εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού. Κι αυτό, συμφωνούν οι πολιτικοί αναλυτές, συνδέεται και με το παραπάνω με το γεγονός πως τον τελευταίο καιρό τάσσεται με κάθε ευκαιρία υπέρ της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε μουσουλμανικό τέμενος.

Όπως εξήγησε ο Αντονι Σκίνερ, της εταιρίας συμβούλων Verisk Maplecroft, η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί θα επιτρέψει στον Ερντογάν να ικανοποιήσει την εκλογική του βάση, να ερεθίσει την Αθήνα και να επανασυνδεθεί με το οθωμανικό παρελθόν. «Ο Ερντογάν δεν θα μπορούσε να βρει σύμβολο τόσο ισχυρό όσο η Αγία Σοφία για να πετύχει όλους αυτούς τους στόχους διαμιάς» λέει. Η Ασλί Αϊντιντασμπάς, ερευνήτρια στο European Council on Foreign Relations, εκτίμησε πως η απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας «θα είναι προφανώς πολιτική, ως αποτέλεσμα διαβουλεύσεων στους κόλπους της κυβέρνησης». «Ωστόσο», τόνισε, «η κυβέρνηση πρέπει να ζυγίσει τα υπέρ και τα κατά, κυρίως μέσα από το πρίσμα των σχέσεων με την Ελλάδα, με την Ευρώπη και με την αμερικανική κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ», για τον οποίο «η θρησκεία είναι σημαντικό θέμα».

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα