Έρχονται πρόστιμα για μη χρήση μάσκας και συνωστισμούς

Αυστηρότερο πλαίσιο για τον έλεγχο του Covid-19 αποφάσισε η κυβέρνηση σε σύσκεψη χωρίς… τον υπ. Υγείας

H εντατικοποίηση των ελέγχων και η αυστηρή εφαρμογή των υφιστάμενων μέτρων για την αντιμετώπιση του κορονοϊού συζητήθηκαν χθες στη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου. Εντύπωση, ωστόσο, προκάλεσε το γεγονός ότι από τη διευρυμένη σύσκεψη απουσίαζε ο πλέον αρμόδιος υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας!

«Το πλαίσιο είναι επαρκές. Υπάρχουν ζητήματα εφαρμογής του» τόνισε ο πρωθυπουργός ανοίγοντας τη σύσκεψη και ζήτησε «αυστηροποίηση στους ελέγχους χωρίς εκπτώσεις». Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι επιστρέφει η μάσκα όπου προβλέπεται και θα πρέπει να αποτρέπεται ο συνωστισμός στα καταστήματα, καθώς οι έλεγχοι θα φέρουν πρόστιμα!

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε δύο τομείς στους οποίους πρέπει να δοθεί έμφαση και αφορούν την προστασία της υγείας των εργαζομένων, ιδιαίτερα στις τουριστικές περιοχές και στην αποφυγή του συγχρωτισμού και των συναθροίσεων, ειδικά στους κλειστούς χώρους. Επίσης, τόνισε την ανάγκη μεγαλύτερης ενεργοποίησης των δήμων και των περιφερειών για την εφαρμογή των μέτρων.

«Ο σκοπός της συνάντησης είναι πολύ συγκεκριμένος: Να κάνουμε μια εξέταση του τρόπου λειτουργίας και εφαρμογής των σχετικών διατάξεων και των συστάσεων που έχουν γίνει ως προς την εφαρμογή των μέτρων σχετικά με τον Covid. Είμαστε μαζί, όλοι οι προϊστάμενοι των ελεγκτικών σωμάτων» ανέφερε ο πρωθυπουργός και τόνισε ότι δίνει έμφαση στον τουρισμό και στην εστίαση.

«Το πρώτο έχει να κάνει με την τήρηση όλων των κανόνων και του πλαισίου υγιεινής από τους εργαζομένους, ειδικά στον κλάδο του τουρισμού και της εστίασης. Υποχρεωτική χρήση μάσκας και όλα τα σχετικά, τα οποία έχουν προβλεφθεί από τις κανονιστικές πράξεις. Και το δεύτερο, προφανώς, η αποφυγή των συναθροίσεων και του συγχρωτισμού, ειδικά σε κλειστούς χώρους» τόνισε και επισήμανε τα μεγάλα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στα πάρτι και τα πανηγύρια.

«Στέλνουμε σε όλους ένα μήνυμα, ότι έλεγχοι γίνονται και, όπου χρειάζεται, επιβάλλονται οι διοικητικές κυρώσεις και τα πρόστιμα» ξεκαθάρισε. Στη σύσκεψη ο πρωθυπουργός ζήτησε προτεραιότητα στους ελέγχους στους χώρους όπου παρατηρούνται μεγάλος συνωστισμός και εντατικοποίηση των ελέγχων στα λεωφορεία των ΚΤΕΛ.

Στη σύσκεψη μετείχαν οι υπουργοί Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης, Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, οι υφυπουργοί Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης, Προστασίας του Πολίτη αρμόδιος για την Πολιτική Προστασία και τη Διαχείριση Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, παρά τω Πρωθυπουργώ αρμόδιος για τον Συντονισμό του Κυβερνητικού Εργου Ακης Σκέρτσος, παρά τω Πρωθυπουργώ και o κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, οι γενικοί γραμματείς του πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης, Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή Παναγιώτης Σταμπουλίδης, Συντονισμού Εσωτερικών Πολιτικών Θανάσης Κοντογεώργης, ο διοικητής της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας Αγγελος Μπίνης, ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Μιχάλης Καραμαλάκης και ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος Θεόδωρος Κλιάρης.

27 κρούσματα χθες, και όλοι περιμένουν «έκρηξη»

Σε «κόκκινο συναγερμό» παραμένουν οι υγειονομικές Αρχές, καθώς ο αριθμός των νέων κρουσμάτων παραμένει υψηλός τις τελευταίες εβδομάδες. Χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 27 νέα κρούσματα, εκ των οποίων τα εννέα είναι εισαγόμενα. Μάλιστα, οι αριθμοί αναμένεται να αυξηθούν περαιτέρω τις επόμενες ώρες, καθώς υποβάλλονται σε εξέταση για τον ιό οι επιβάτες των πτήσεων από το Ηνωμένο Βασίλειο στο σύνολό τους.

Σύμφωνα με την επιδημιολογική έκθεση, από τα 27 νέα κρούσματα, τα τέσσερα εντοπίστηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας, πέντε προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο, οκτώ εντοπίστηκαν στην Αττική, πέντε στη Θεσσαλονίκη, δύο στα Γρεβενά και από ένα σε Ξάνθη, Καστοριά και Πάρο. Αργά χθες βράδυ ανακοινώθηκε κρούσμα και στη Μύκονο.

Το ευχάριστο είναι ότι για όγδοη ημέρα δεν έχει καταγράφει νεκρός, συνεπώς τα θύματα του Covid-19 παραμένουν 193. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 3.910, εκ των οποίων το 54,7% αφορά άνδρες. Από αυτά, 1.051 (26,9%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.024 (51,8%) σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. Επίσης, 13 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.

Η διάμεση ηλικία τους είναι τα 58 έτη, ενώ τo 76,9% έχει υποκείμενο νόσημα. Στο μεταξύ, τα διάσπαρτα κρούσματα σε περιοχές της χώρας που ως χθες ήταν «καθαρές» από Covid-19 προκαλούν ανησυχία στους λοιμωξιολόγους. Ενδεικτική είναι η περίπτωση της Πάρου, όπου εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα κορονοϊού, όπως ανακοίνωσε το Κέντρο Υγείας το βράδυ της Τρίτης. Πρόκειται για μια Ελληνίδα με ιδιόκτητη κατοικία στο νησί. Αμέσως ενημερώθηκαν οι αρμόδιοι φορείς και το αστυνομικό τμήμα, ενώ χθες έκαναν τεστ οι υγειονομικοί του Κ.Υ. που δυνητικά εκτέθηκαν στον ιό.

Ρίτα Μελά

{{-PCOUNT-}}15{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα