Εγκαίνια το Σάββατο στην Αλόννησο για το πρώτο υποβρύχιο μουσείο της χώρας

Το πρώτο υποβρύχιο μουσείο στη χώρα μας θα ανοίξει τις πύλες του το Σάββατο 1 Αυγούστου στην Αλόννησο, βάζοντας την Ελλάδα στον χάρτη του παγκόσμιου καταδυτικού τουρισμού. Οι επισκέπτες του θα έχουν τη δυνατότητα να θαυμάσουν στον βυθό εκθέματα από το περίφημο ναυάγιο του 5ου π.Χ. αιώνα και οι καταδύσεις θα γίνονται με τη συνοδεία ερασιτεχνών και επαγγελματιών δυτών.

Την πρώτη κατάδυση θα κάνουν την ημέρα των εγκαινίων ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός και ο τραγουδιστής Σάκης Ρουβάς, παρουσία της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη. Το περίφημο ναυάγιο, που θεωρείται από τα σημαντικότερα της κλασικής αρχαιότητας λόγω του μεγάλου αριθμού των ανέπαφων ευρημάτων, ανακάλυψε το 1985 ένας ψαράς από την Αλόννησο, σε βάθος 28 μέτρων, κοντά στη δυτική βραχώδη ακτή της Περιστέρας.

Επρόκειτο για ένα μεγάλο, μάλλον αθηναϊκό, εμπορικό πλοίο εκείνης της εποχής, το οποίο εκτιμάται ότι έπεσε σε σφοδρή κακοκαιρία και βυθίστηκε εκεί περίπου το 425 π.Χ. Το πλοίο φαίνεται πως ήταν φορτωμένο με χιλιάδες αμφορείς κρασιού από την Πεπάρηθο, τη σημερινή Σκόπελο, και την αρχαία πόλη της Χαλκιδικής Μένδη, δύο περιοχές πολύ γνωστές για το εξαιρετικής ποιότητας κρασί τους. Σύμφωνα με τους ειδικούς εξερευνητές, ο σωρός των αμφορέων δίνει την αίσθηση του περιγράμματος και των μεγάλων διαστάσεων του πλοίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρόσβαση στον υπέροχο, θαυμαστό και μυστηριώδη κόσμο του βυθού δεν θα αφορά μόνο τους φίλους της κατάδυσης, αλλά θα απευθύνεται σε όλους τους επισκέπτες της Αλοννήσου, οι οποίοι εναλλακτικά θα μπορούν να δουν τα εκθέματα του ναυαγίου χωρίς να μπουν στη θάλασσα.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα