Από τη μία μάσκες, από την άλλη… κρουαζιέρες

Επεκτείνεται το μέτρο ατομικής προστασίας σε περισσότερους δημόσιους κλειστούς χώρους

Να τρελάνει τους Ελληνες φαίνεται ότι έβαλε σκοπό η κυβέρνηση, καθώς από τη μία αφήνει ελεύθερες ακόμα και τις κρουαζιέρες, αλλά από την άλλη υποχρεώνει, με την απειλή προστίμου, τους πολίτες να έχουν από σήμερα ως αναπόσπαστο αξεσουάρ τους τη μάσκα, ακόμα κι όταν μπαίνουν στα πιο μικρά μαγαζιά!

Η απόφαση συμπληρώνει το σκηνικό του παραλογισμού, που άρχισε με τις αφίξεις ταξιδιωτών από χώρες με «ρεκόρ» στα κρούσματα κορονοϊού, όπως οι ΗΠΑ, που εξακολουθούν να φτάνουν στην Ελλάδα μέσω άλλων χωρών.

Την απόλυτη παράνοια στην επιβολή μέτρων ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, επικαλούμενος την εξάπλωση των κρουσμάτων του κορονοϊού και τις αγωνιώδεις εκκλήσεις των επιστημόνων που επιβάλλουν -λέει- την υποχρεωτική χρήση μάσκας σχεδόν στο σύνολο της λιανικής αγοράς, του εμπορίου και της παροχής υπηρεσιών. Συγκεκριμένα, θα φορούν μάσκα εργαζόμενοι και συναλλασσόμενοι σε καταστήματα λιανικής, γραφεία και υπηρεσίες που έχουν επαφή με το κοινό, ΔΕΚΟ, τράπεζες, ιατρεία, δημοτικά καταστήματα, καταστήματα τροφίμων, κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής. Υπενθυμίζεται ότι η μάσκα ήταν ήδη υποχρεωτική σε μέσα μαζικής μεταφοράς, ταξί, σούπερ μάρκετ, ασανσέρ και στους εργαζομένους στα καταστήματα εστίασης.

Η διευρυμένη χρήση της μάσκας «εφαρμόζεται για το συνολικό καλό και όχι για τιμωρητικούς λόγους» υποστήριξε ο κ. Χαρδαλιάς, ξεκαθαρίζοντας ότι «θα χρειαστεί να μάθουμε να ζούμε με τη μάσκα».

Μάλιστα, η μη χρήση της επισύρει πρόστιμο 150 ευρώ. Κι αυτό επιβάλλεται ακόμα και στα μικρομάγαζα, που όλον αυτόν τον καιρό «βαράνε μύγες» και κυνηγούν τους πελάτες με το τουφέκι!

Προς το παρόν πάντως, όπως εξήγησε ο κ. Χαρδαλιάς, παραμένουν εκτός μέτρου οι ναοί, καθώς στη συντριπτική πλειονότητά τους τηρούν τα μέτρα. Τόνισε, ωστόσο, ότι η κυβέρνηση είναι σε επικοινωνία με την Εκκλησία της Ελλάδος. Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης, ο κ. Χαρδαλιάς τοποθετήθηκε και για τα πανηγύρια, λέγοντας ότι οι σχετικές αποφάσεις θα ληφθούν στο τέλος της εβδομάδας. Σημείωσε, όμως, πως «πρέπει να απέχουμε από κάθε είδους πανηγύρια, ο καθένας μας να απέχει από συναθροίσεις και συνωστισμούς, είναι θέμα συλλογικής και ατομικής ευθύνης».

52 νέα κρούσματα και μόνο επτά στις πύλες εισόδου της χώρας!

Νέα άνοδο παρουσίασαν χθες τα κρούσματα του κορονοϊού στη χώρα μας, με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας να ανακοινώνει 52 νέα περιστατικά. Από αυτά, επτά εντοπίστηκαν από ελέγχους στις πύλες εισόδου της χώρας, 14 στην Αττική και τα υπόλοιπα σε Θεσσαλονίκη, Καβάλα, Εύβοια, Χαλκιδική, Μαγνησία, Ημαθία και Αχαΐα.

Την ίδια ώρα, οι θάνατοι στη χώρα μας από τον Covid-19 έφτασαν στους 203, με τον τελευταίο να καταγράφεται χθες το απόγευμα. Πρόκειται για έναν 63χρονο ιερέα με υποκείμενο νόσημα, ο οποίος κατέληξε στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης έπειτα από πολύμηνη μάχη.

Στο μεταξύ, έντονη ανησυχία επικρατεί στις υγειονομικές Αρχές από τη νοσηλεία δύο μικρών παιδιών με σοβαρά συμπτώματα της νόσου στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία». Πρόκειται για ένα αγόρι 11 ετών από τη Χαλκίδα κι ένα 9χρονο κοριτσάκι από την Αθήνα. Τα παιδιά προσήλθαν στο νοσοκομείο τις προηγούμενες ημέρες με υψηλό πυρετό και, αφού υποβλήθηκαν σε εργαστηριακό έλεγχο, διαπιστώθηκε πως ήταν θετικά στον ιό. Παρ’ όλο που η κατάστασή τους κρίνεται καλή σε γενικές γραμμές, οι ειδικοί εμφανίζονται ιδιαίτερα ανήσυχοι από την επιβεβαίωση ότι ο ιός δεν κάνει ηλικιακές διακρίσεις.

Αναστάτωση επικρατεί τις τελευταίες ώρες και στο Πλωμάρι της Λέσβου, μετά τη γνωστοποίηση πως μια τετραμελής οικογένεια βρέθηκε θετική στον Covid-19. Οι γονείς με τα δύο παιδιά τους επέστρεψαν πρόσφατα από ταξίδι στη Γεωργία και λίγες ημέρες μετά εντοπίστηκαν θετικοί στον κορονοϊό. Η οικογένεια βρίσκεται σε καραντίνα, ενώ κλιμάκιο του ΕΟΔΥ ιχνηλατεί τις επαφές της. Το Κέντρο Υγείας Πλωμαρίου παραμένει κλειστό για απολύμανση, ενώ για τον ίδιο λόγο έβαλε «λουκέτο» και η καφετέρια στην οποία εργάζεται ένα μέλος της οικογένειας.

Οι λοιμωξιολόγοι από την πλευρά τους κάνουν λόγο για χαλάρωση των προφυλάξεων σε ατομικό επίπεδο και δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο ενός δεύτερου κύματος της πανδημίας στη χώρα μας μέσα στο καλοκαίρι, αν δεν τηρηθούν στο ακέραιο τα μέτρα προστασίας.

Την ίδια ώρα ανοίγει ο τουρισμός, μέσα από έξι μεγάλα λιμάνια

Από τα λιμάνια του Πειραιά, της Ρόδου, του Ηρακλείου, του Βόλου, της Κέρκυρας και του Κατάκολου θα κάνει ποδαρικό η κρουαζιέρα στη χώρα μας, καθώς η φετινή περίοδος ξεκινά επιτέλους την 1η Αυγούστου. Το άνοιγμα της Ελλάδας στην κρουαζιέρα επιβεβαίωσε ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης με ενημερωτική επιστολή του προς τη Διεθνή Ένωση Κρουαζιέρας (CLIA) και τις τρεις μεγαλύτερες εταιρίες του κλάδου οι οποίες δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα.

Ο υπουργός ανακοίνωσε επίσημα ότι από 1ης Αυγούστου επιτρέπεται στα κρουαζιερόπλοια να επισκέπτονται τα έξι λιμάνια όταν εισέρχονται στην Ελλάδα. Μετά τον πρώτο ελλιμενισμό τους τα κρουαζιερόπλοια θα έχουν τη δυνατότητα να προσεγγίσουν οποιοδήποτε άλλο ελληνικό λιμάνι περιλαμβάνεται στο δρομολόγιό τους. Ο κ. Θεοχάρης διευκρίνισε ότι το καθεστώς αυτό θα αλλάξει μόνο σε περίπτωση που υπάρξουν νέες επιδημιολογικές συνθήκες.

«Όλα τα κρουαζιερόπλοια είναι ευπρόσδεκτα στην Ελλάδα, ώστε να προσφέρουν μια μοναδική εμπειρία σε όλους τους επιβάτες τους» αναφέρει στην επιστολή του ο υπουργός Τουρισμού, τονίζοντας παράλληλα: «Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα που ανταποκρίνεται στον κλάδο της κρουαζιέρας και εισάγει πρωτόκολλα υγείας ειδικά για αυτή τη μορφή τουρισμού. Οι υγειονομικές διαδικασίες οι οποίες θα εφαρμόζονται υπό την επίβλεψη των ελληνικών Αρχών στα κρουαζιερόπλοια βασίζονται στα δημοσιευμένα πρότυπα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EU Healthy Gateways), ενώ έχουν προσαρμοστεί στην ελληνική νομοθεσία και τα εγχώρια δεδομένα». Επίσης, ο κ. Θεοχάρης ζητεί από τα μεγάλα διεθνή γραφεία κρουαζιέρας να συστήνουν στους πελάτες τους το ταξίδι στην Ελλάδα και πέραν της θερινής περιόδου. «Η τρέχουσα σεζόν επεκτείνεται ως το τέλος του έτους» υπογραμμίζει χαρακτηριστικά.

{{-PCOUNT-}}16{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα