Επιχείρηση ανέλκυσης για το «Εξπρές Σάμινα»

20 χρόνια έπειτα από την τραγωδία με τα 81 θύματα, άρχισαν τα πρώτα βήματα για τη μεγάλη επιχείρηση

Ήταν 26 Σεπτεμβρίου του 2000 όταν ολόκληρη η Ελλάδα ντύθηκε στα μαύρα, θρηνώντας τους 81 ανθρώπους που πνίγηκαν εξαιτίας της βύθισης του πλοίου μέσα σε μόλις 25 λεπτά στα ανοιχτά της Πάρου.

Για 20 ολόκληρα χρόνια το κουφάρι του «Εξπρές Σάμινα» παραμένει στον βυθό, αλλά -όπως όλα δείχνουν- έφθασε πλέον η ώρα να ξαναδεί το φως του ήλιου.

Χθες, πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη στην Πάρο, υπό την προεδρία του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννη Πλακιωτάκη και με τη συμμετοχή του δημάρχου Πάρου Μάρκου Κωβαίου, του αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων Γιώργου Λεονταρίτη, του αντιπεριφερειάρχη της Π.Ε. Πάρου Κωνσταντίνου Μπίζα και άλλων τοπικών παραγόντων, στη διάρκεια της οποίας συζητήθηκε το θέμα της ανέλκυσης του ναυαγίου.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν, επίσης, ο βουλευτής Κυκλάδων της Ν.Δ. Φίλιππος Φόρτωμας, ο γενικός γραμματέας Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής Ευάγγελος Κυριαζόπουλος, η γενική γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Χριστιάνα Καλογήρου και ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος, αντιναύαρχος Θεόδωρος Κλιάρης.

Ο κ. Πλακιωτάκης μετά το πέρα της σύσκεψης δήλωσε: «Ηδη έπειτα από την άμεση κινητοποίηση του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και του Δήμου Πάρου βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία απάντλησης των εναπομείναντων πετρελαιοειδών στο ναυάγιο του “Εξπρές Σάμινα”. Ταυτόχρονα, δρομολογούμε τις διαδικασίες που προβλέπει ο Ν. 2881 για την ανέλκυση του ναυαγίου».

Το «Εξπρές Σάμινα» είχε αναχωρήσει από το λιμάνι του Πειραιά με προορισμό τα νησιά Πάρο, Νάξο, Ικαρία, Σάμο, Πάτμο και Λειψούς, με 533 ανθρώπους: 472 επιβάτες και 61 άτομα πλήρωμα. Λίγο μετά τις 10 το βράδυ, προσέγγιζε το λιμάνι της Παροικιάς στην Πάρο, με ανέμους που έφταναν τα 8 μποφόρ.

Λίγο προτού φτάσει στο νησί, προσέκρουσε στις νησίδες Πόρτες, με ταχύτητα 18 κόμβων. Η σύγκρουση πλημμύρισε το μηχανοστάσιο, με αποτέλεσμα το πλοίο να πάρει αμέσως κλίση προς τα δεξιά και έπειτα από 25 λεπτά να βυθιστεί…

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα