Κικίλιας: Τον Δεκέμβριο θα έχουμε 700.000 δόσεις εμβολίων

Κομισιόν: Δεν μπορούμε να δώσουμε ακριβή ημερομηνία! Νέα μέτρα προανήγγειλε ο υπουργός Υγείας

Μια νότα αισιοδοξίας σχετικά με τον κορονοϊό έδωσε χθες ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, ανακοινώνοντας ότι στα τέλη Δεκεμβρίου θα έρθει στην Ελλάδα το πολυπόθητο εμβόλιο. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, οι γνώμες των ειδικών διχάζονται, με άλλους να εμφανίζονται αισιόδοξοι και άλλους επιφυλακτικοί.

Ο υπουργός Υγείας έκανε τις ανακοινώσεις για το εμβόλιο που αναπτύσσει το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης σε συνεργασία με την AstraZeneca, μιλώντας σε εκπομπή τηλεοπτικού σταθμού.

«Υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ. Τέλος Δεκεμβρίου, Ιανουαρίου, Φεβρουαρίου, Μαρτίου, Μαΐου και Ιουνίου, αν όλα πάνε καλά, η Ελλάδα θα πάρει σε επτά τμηματικές παραδόσεις αυτό που της αναλογεί από το συμφωνηθέν εμβόλιο. Θα ξεκινήσουμε με 700.000 δόσεις τον Δεκέμβριο, που θα είναι μονή ή διπλή δόση, και γύρω στα τρία εκατομμύρια δόσεις συνολικά» ανέφερε.

Ωστόσο, η εκπρόσωπος της Κομισιόν, Βίβιαν Λουνέλα δήλωσε: «Δεν μπορούμε να δώσουμε ακριβή ημερομηνία για τα εμβόλια. Οι προετοιμασίες για το εμβόλιο δεν έχουν ολοκληρωθεί, όπως ακριβώς δεν έχει ολοκληρωθεί και το στάδιο των δοκιμών». Τέλος, ο κ. Κικίλιας επεσήμανε ότι υπάρχει ενδεχόμενο η κυβέρνηση να πάρει και άλλα μέτρα για τη μείωση της διασποράς του ιού σε δύο εβδομάδες, σε περίπτωση που η τωρινή αρνητική εξέλιξη συνεχίζεται.

Την αισιοδοξία του σχετικά με το εμβόλιο για τον Covid-19 εξέφρασε ο επίκουρος καθηγητής στο τμήμα Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Γκίκας Μαγιορκίνης.
«Αν ήθελα να απαντήσω κυριολεκτικά, ναι, το εμβόλιο το έχουμε βρει. Απλά δεν ξέρουμε ποιο κάνει καλύτερα τη δουλειά» είπε χθες σε πρωινή τηλεοπτική εκπομπή. Αναφερόμενος στο εμβόλιο το οποίο αδειοδότησε η Ρωσία την περασμένη εβδομάδα, είπε πως δεν έχει αξιολογηθεί όσον αφορά την αποτελεσματικότητά του και δεν μπορεί να αδειοδοτηθεί στην Ε.Ε. ή στην Αμερική, διότι δεν υπάρχουν δεδομένα από τη φάση 3. Ωστόσο, όπως ο υπουργός Υγείας, έτσι και ο καθηγητής είναι αισιόδοξος ότι το εμβόλιο θα είναι έτοιμο ως το τέλος της χρονιάς.

Μια διαφορετική άποψη για τα εμβόλια εξέφρασε σε εκπομπή του ραδιοφωνικού σταθμού ΘΕΜΑ 104,6 ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας, λέγοντας πως «είμαστε ακόμη σε μεγάλη αβεβαιότητα και για το εμβόλιο και για τα φάρμακα που υπάρχουν». Πρόσθεσε, ακόμη, ότι τα εμβόλια εγκρίνονται με αποτελεσματικότητα 50%, οπότε οι προσδοκίες είναι χαμηλές και πως, σε περίπτωση που βρεθεί ένα εμβόλιο, «οι πρώτοι που θα εμβολιαστούν είναι οι ευπαθείς ομάδες, οι υγειονομικοί, τα Σώματα Ασφαλείας και οι στρατιωτικοί». Τέλος, για ακόμη μια φορά, ο κ. Σύψας τόνισε τη μεγάλη σημασία των μέτρων προστασίας: τήρηση αποστάσεων, πλύσιμο χεριών, χρήση μάσκας και αποφυγή συνωστισμού.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα