Το σχέδιο για το άνοιγμα των σχολείων στις 14 Σεπτεμβρίου

Σε περίπτωση κρούσματος η τάξη θα κλείνει και τα μαθήματα θα συνεχίζονται με τηλεκπαίδευση.

Στις 14 Σεπτεμβρίου θα χτυπήσει τελικά το πρώτο κουδούνι στα σχολεία, όπως ανακοίνωσε χθες η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, διευκρινίζοντας ότι σημαντικός παράγοντας για να ληφθεί η απόφαση ήταν να δοθεί ικανό χρονικό διάστημα από την επιστροφή των εκδρομέων, ώστε να περιοριστούν οι μετακινήσεις των ασυμπτωματικών. Ωστόσο, τα στοιχεία δείχνουν ότι ένα σημαντικό τμήμα του πληθυσμού δεν έχει επιστρέψει ακόμα και η υπουργός απηύθυνε ακόμη μία φορά παράκληση προς τους εκδρομείς να επιστρέψουν άμεσα.

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε μαζί με τον υπουργό Εσωτερικών Τ. Θεοδωρικάκο, τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Σ. Πέτσα, τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ Δ. Παπαστεργίου και την καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ Β. Παπαευαγγέλου, η κυρία Κεραμέως επανέλαβε ότι τα σχολεία θα ανοίξουν με όλους τους μαθητές και αυξημένα μέτρα προστασίας, τα οποία είναι ήδη γνωστά από την περασμένη εβδομάδα, αλλά ενδέχεται να αλλάξουν ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας.

Στην εκτενή αναφορά της στα μέτρα που θα ισχύσουν στα σχολεία, το κυριότερο είναι η χρήση μάσκας, η οποία είναι υποχρεωτική σε όλους τους εσωτερικούς χώρους και στα μέσα μεταφοράς μαθητών. Οι μάσκες θα δοθούν δωρεάν τόσο στους μαθητές όσο και στους εκπαιδευτικούς, ενώ στα σχολεία θα γίνει ενημέρωση για τη σωστή χρήση τους από τον ΕΟΔΥ και γιατρούς του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου.

Εξαιρούνται

Από τη χρήση της μάσκας εξαιρούνται τα παιδιά με γνωσιακή αναπτυξιακή ή ψυχική διαταραχή ή διαταραχή συμπεριφοράς, όσα έχουν σοβαρό νευρολογικό, μυϊκό ή άλλο νόσημα που τα εμποδίζει να χειριστούν τη μάσκα τους, ενώ στα σχολεία Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης προβλέπεται η χρήση μάσκας μόνο εφόσον είναι εφικτό. Τα υπόλοιπα μέτρα για τα σχολεία περιλαμβάνουν την ύπαρξη αντισηπτικών που θα διανεμηθούν από τους δήμους, τον σχολαστικό καθαρισμό κατά τη διάρκεια λειτουργίας τους και μετά το πέρας της, τα διαφορετικά διαλείμματα για να αποφεύγεται ο συγχρωτισμός, τους δειγματοληπτικούς ελέγχους του ΕΟΔΥ και τη λειτουργία των κυλικείων με βάση τις νέες συνθήκες του υπουργείου Εσωτερικών.

Παράλληλα, ακυρώνονται μέχρι νεωτέρας οι σχολικές εκδρομές, οι επισκέψεις και οι περίπατοι θα γίνονται ανά τμήμα, οι σχολικοί εορτασμοί και οι μαθητικοί διαγωνισμοί θα γίνονται με μέτρα, δεν θα διεξαχθούν τα σχολικά πρωταθλήματα και τα αθλήματα θα γίνονται σε μικρές σταθερές ομάδες. Τέλος, το ολοήμερο σχολείο ενισχύεται, ώστε τα παιδιά να παραμένουν σε αυτό και να μην έρχονται σε επαφή με τις ευάλωτες ομάδες.

Η Νίκη Κεραμέως αναφέρθηκε και στα ζητήματα απουσιών, οι οποίες θα δικαιολογούνται αν νοσεί από τον ιό ο ίδιος ο μαθητής/εκπαιδευτικός ή κάποιος που κατοικεί στο σπίτι του και αν ο μαθητής ή ο εκπαιδευτικός ανήκει σε ομάδα αυξημένου κινδύνου. Η υπουργός διευκρίνισε ποιες ακριβώς είναι οι ομάδες μαθητών αυξημένου κινδύνου, οι οποίες περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, μαθητές που λαμβάνουν χημειοθεραπεία, που έχουν κάνει μεταμόσχευση συμπαγούς οργάνου ή που πάσχουν από χρόνια νεφρική νόσο.
Τέλος, όπως είπε, σε περίπτωση κρούσματος του ιού θα κλείνει η τάξη και θα ακολουθείται το πρωτόκολλο, ενώ τα μαθήματα θα συνεχίζονται με τηλεκπαίδευση.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα