«Μαχαίρι με 2 όψεις η μάσκα»

Ο Τσιόδρας εμφανίστηκε εκτάκτως αλλά θα «εξαφανιστεί» το επόμενο διάστημα! 207 τα νέα κρούσματα.

Γ ια ακόμα μία φορά έσπασαν το ψυχολογικό «φράγμα» των 200 τα κρούσματα του κορονοϊού που ανακοινώθηκαν χθες. Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας, ο οποίος επέστρεψε έπειτα από απουσία μίας εβδομάδας στην ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας μαζί με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά, ανακοίνωσε 207 νέα περιστατικά του ιού. Από αυτά τα περισσότερα (97) καταγράφονται στην Αττική και 29 στη Θεσσαλονίκη. Παράλληλα, καταγράφηκαν πέντε νέοι θάνατοι.

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε στην επιστροφή των μαθητών στα σχολεία, η οποία θα γίνει τελικά στις 14 Σεπτεμβρίου. Ο λοιμωξιολόγος επανέλαβε έρευνες που δείχνουν πως τα μικρά παιδιά δεν μεταδίδουν ούτε κολλούν με τον ίδιο ρυθμό τον κορονοϊό. Ωστόσο, μιλώντας για τη χρήση της μάσκας, παραδέχτηκε πως μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στα νήπια και τα παιδιά των πρώτων τάξεων του Δημοτικού. Στο πλαίσιο αυτό, οι εκπαιδευτικοί θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν το παιχνίδι, ώστε τα μικρά παιδιά να κατανοήσουν τον σκοπό της μάσκας και να την αντιμετωπίσουν σαν μια ευχάριστη δραστηριότητα. Παράλληλα, τόνισε τη σημασία του παραδείγματος από τους γονείς.
«Αν οι γονείς φορούν τη μάσκα εκεί που απαιτείται, τότε περνούν το μήνυμα ότι είναι απαραίτητη» είπε χαρακτηριστικά ο καθηγητής.

Σε μια γενική αναφορά για τη μάσκα, τη χαρακτήρισε «αναγκαίο κακό» και «μαχαίρι με δύο όψεις», και είπε ότι λειτουργεί πάντα υποστηρικτικά στα υπόλοιπα μέτρα προστασίας. Πάντως, διευκρίνισε πως, αν δεν φοράμε μάσκα, «τα μικροσταγονίδια που φεύγουν από το στόμα όταν μιλάμε μπορεί να φτάσουν σε απόσταση οκτώ μέτρων».

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας ανακοίνωσε ότι από την Πέμπτη θα επιτρέπεται η λειτουργία λαϊκών αγορών σε Ηράκλειο, Χανιά, Χαλκιδική, Μύκονο, Πάρο, Αντίπαρο, Ζάκυνθο και Λέσβο. Ωστόσο, για τη λειτουργία τους θα ισχύσουν μέτρα, όπως η υποχρεωτική χρήση μάσκας, η παρουσία μόνο του 50% των πωλητών και η απόσταση των πέντε μέτρων μεταξύ των πάγκων. Ακόμη είπε πως αυτή τη στιγμή υπάρχουν 3.386 ενεργά κρούσματα σε όλη τη χώρα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Τσιόδρας επανεμφανίστηκε έπειτα από μία εβδομάδα αλλά πιθανότατα θα εξαφανιστεί το επόμενο διάστημα. Οπως ο ίδιος είπε, η ενημέρωση για την πανδημία θα γίνεται κάθε Τρίτη και Παρασκευή στις 18.00, αλλά σε περίπτωση απουσίας του θα τον αντικαθιστά ο Γκίκας Μαγιορκίνης. Σύμφωνα, πάντως, με πληροφορίες, ο κ. Τσιόδρας σκοπεύει να αποσυρθεί από την ενημέρωση και να αφοσιωθεί στο επιστημονικό έργο του.

Συνωστισμός στον… πηγαιμό για την Ιθάκη

Την ώρα που τα κρούσματα και οι θάνατοι από κορονοϊό στη χώρα μας αυξάνονται και επιβάλλονται τοπικά lockdown σε περιοχές με υψηλό επιδημιολογικό φορτίο, κάποιοι πολίτες φαίνεται πως δεν έχουν ακόμη πειστεί για τη σοβαρότητα της κατάστασης. Ενδεικτικές είναι οι εικόνες συνωστισμού μέσα στο πλοίο που εκτελούσε προχθές δρομολόγιο από Κεφαλλονιά για Ιθάκη και Πάτρα.

Η συντριπτική πλειονότητα των επιβατών δεν τηρούσε τις απαιτούμενες αποστάσεις, ενώ η μάσκα, τόσο στο κατάστρωμα όσο και στον εσωτερικό χώρο του πλοίου, χρησίμευε περισσότερο ως… αξεσουάρ, παρά ως μέτρο προστασίας ενάντια στον ιό!

Εκτός από την ατομική υπευθυνότητα, πολλοί είναι εκείνοι που ρίχνουν το φταίξιμο στις ακτοπλοϊκές εταιρίες, καταγγέλλοντας ότι τα πλοία αναχωρούν από τα λιμάνια με πληρότητα 100%, και όχι 80%, όπως προβλέπεται.

Σε κάθε περίπτωση, τέτοιες εικόνες συνωστισμού και ελλιπούς τήρησης των ατομικών μέτρων προστασίας οδηγούν σε περαιτέρω έξαρση του ιού και σε ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη δημόσια υγεία.

Είκοσι οι νεκροί από το γηροκομείο στο Ασβεστοχώρι

Μεγάλωσε ακόμα περισσότερο χθες η μακάβρια λίστα των νεκρών από κορονοϊό που προέρχονται από το γηροκομείο «Αγία Κυριακή» στο Ασβεστοχώρι Θεσσαλονίκης. Τα θύματα έφτασαν ήδη τα 20, καθώς μόλις μέσα σε μία ημέρα έφυγαν από τη ζωή ακόμα δύο ηλικιωμένοι που φιλοξενούνταν στη δομή.

Χθες τα ξημερώματα άφησε την τελευταία του πνοή στο Νοσοκομείο «Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης ένας 79χρονος, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, έπασχε από υποκείμενο νόσημα. Λίγο αργότερα εξέπνευσε και ένας 80χρονος που νοσηλευόταν στο Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης και έγινε το 20ό, μέχρι στιγμής, θύμα από το συγκεκριμένο γηροκομείο. Υπενθυμίζεται πως τη Δευτέρα είχαν χάσει τη ζωή τους από τον θανατηφόρο ιό ένας 66χρονος και μια 88χρονη, που επίσης φιλοξενούνταν στο γηροκομείο στο Ασβεστοχώρι. Δεκάδες θετικά κρούσματα του ιού είχαν εντοπιστεί λίγες μέρες πριν από τον Δεκαπενταύγουστο στο «Αγία Κυριακή», όταν είχε διαπιστωθεί ότι ένας εργαζόμενος νοσούσε από τον ιό. Στο μεταξύ, οι αρμόδιες Αρχές έχουν θορυβηθεί από τα κρούσματα που εντοπίστηκαν στο γηροκομείο στο Ασβεστοχώρι, σε έναν ακόμα οίκο ευγηρίας στη Θεσσαλονίκη, την Εστία «Παπαγεωργίου» αλλά και άλλες παρόμοιες δομές και τις τραγικές συνέπειες με τις συνεχείς απώλειες ηλικιωμένων. Από τη Δευτέρα έχουν αρχίσει μαζικούς εντατικούς ελέγχους στους οίκους ευγηρίας, ώστε να μη μετατραπούν σε εστίες υπερμετάδοσης του ιού.

Μάλιστα, το απόγευμα της Δευτέρας «έπεσε» και το πρώτο τσουχτερό πρόστιμο των 10.000 ευρώ για τη μη τήρηση των μέτρων προστασίας σε δομή ηλικιωμένων στον Κορυδαλλό, έπειτα από έλεγχο που πραγματοποίησε κλιμάκιο της Διυπηρεσιακής Μονάδας Ελέγχου Αγοράς (ΔΙΜΕΑ), με εντολή του γενικού γραμματέα Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή Παναγιώτη Σταμπουλίδη. Συγκεκριμένα, διαπιστώθηκε ότι στο γηροκομείο, που, σύμφωνα με πληροφορίες, είχε δυνατότητα φιλοξενίας περισσότερων από 40 ηλικιωμένους, δεν τηρούνταν αρχείο με την καθημερινή θερμομέτρηση του προσωπικού και δεν υπήρχε αντισηπτικό στην είσοδο του χώρου.

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα