«Καραμπινάτη» προβοκάτσια ο εμπρησμός στη δομή της Μόριας

Ασύμμετρος πόλεμος από την Άγκυρα. Επανδρωμένο τουρκικό UAV επιτηρούσε την καταστροφή μέσα στη νύχτα

Καραμπινάτη» προβοκάτσια βλέπουν οι Αρχές πίσω από την πυρκαγιά που κατέστρεψε ολοσχερώς τη δομή της Μόριας, με τους φιλοξενούμενους μετανάστες να την… αποχαιρετούν τραγουδώντας προκλητικά «bye bye Moria»!

Την ίδια ώρα, ένα μη επανδρωμένο τουρκικό UAV επιτηρούσε από αέρος την καταστροφή μέσα στη νύχτα μεταδίδοντας στη γείτονα την εικόνα της πυρκαγιάς, η οποία ξέσπασε την ώρα που το σύνολο των πυροσβεστικών δυνάμεων έδινε μάχη με άλλα δύο πύρινα μέτωπα, πολύ μακρύτερα από το ΚΥΤ! Χθες το βράδυ ομάδα μεταναστών πυρπόλησε για δεύτερη φορά τη Μόρια, βάζοντας φωτιές περιμετρικά του καταυλισμού και προκαλώντας νέες σκηνές αλλοφροσύνης. Επίσης, μετά τη νέα φωτιά 1.000 μετανάστες επιτέθηκαν σε αστυνομικούς.

Οι πληροφορίες αποδίδουν την πυρκαγιά σε Αφγανούς που βρέθηκαν θετικοί στο κορονοϊό αλλά δεν δέχτηκαν να μπουν σε απομόνωση. Όμως, πόσο τυχαίο είναι ότι αυτό συνέβη σε μια περίοδο μεγάλης έντασης με την Τουρκία κι ενώ την Τρίτη η εφημερίδα «Turkiye» αναφερόταν σε δημοσίευμά της σε μισθοφόρους από τη Συρία που συμμετείχαν στον εμφύλιο στο πλευρό των φανατικών της τζιχάντ και είναι έτοιμοι να πολεμήσουν εναντίον της Ελλάδας; Το ότι πρόκειται για προβοκάτσια, που απασχολεί έντονα την κυβέρνηση, επιβεβαίωσε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας μετά την ολοκλήρωση της κυβερνητικής σύσκεψης στο Μαξίμου, στην οποία συμμετείχε και ο διοικητής της ΕΥΠ, πράγμα ενδεικτικό της σοβαρότητας του θέματος.

Έντονη κινητικότητα καταγράφεται και στο αντιτρομοκρατικό επιτελείο της ΕΛ.ΑΣ., ενώ εξετάζεται και ο ρόλος κάποιων ΜΚΟ στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη Μόρια, μεταξύ των οποίων οι White Helmets και Solidarity Now.

Οι μέχρι στιγμής πληροφορίες προσανατολίζουν τις έρευνες στην εκδοχή του οργανωμένου εμπρησμού και το κλιμάκιο της ΕΥΠ στη Λέσβο πήρε εντολή να διερευνήσει την υποκίνησή του από εξωγενείς παράγοντες. Ο Στέλιος Πέτσας εκτίμησε ότι η φωτιά δεν ήταν τυχαία, σημειώνοντας πως υπήρξε ένα εκτεταμένο μέτωπο αντίδρασης από πρόσφυγες και μετανάστες στους οποίους ζητήθηκε να μπουν σε καραντίνα, καθώς βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό. Εκείνοι αρνήθηκαν και δεν δίστασαν να έρθουν στα χέρια με άλλους φιλοξενουμένους στο ΚΥΤ, που συνηγορούσαν στην απομάκρυνσή τους. Και ενώ το τοπικό κλιμάκιο της Πυροσβεστικής είχε αναλάβει την κατάσβεση πυρκαγιάς στην περιοχή Βατούσα, στο δυτικό κομμάτι της Λέσβου, περίπου 80 χιλιόμετρα μακριά από τη Μόρια, στο ΚΥΤ
άναψαν σχεδόν ταυτόχρονα πολλαπλές εστίες φωτιάς που κατέστρεψαν την εγκατάσταση, αλλά και τις διπλανές εκτάσεις με ελαιόδεντρα.

Αυτό δημιουργεί την αίσθηση ότι η διάσπαση των δυνάμεων της Πυροσβεστικής έγινε σκόπιμα με εμπρησμούς, σε μία ημέρα που οι ισχυροί άνεμοι καθιστούσαν δύσκολο το έργο της κατάσβεσης και σε βραδινή ώρα, όταν δεν επιχειρούν τα εναέρια μέσα!

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, που ανακοίνωσε ότι η Λέσβος έχει κηρυχτεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, επιβεβαίωσε σε συνεντεύξεις του ότι εξετάζεται το σενάριο του εμπρησμού.

Η εκδοχή αυτή επιβεβαιώνεται από το οπτικό υλικό που έχει αποτυπώσει τους διαβιούντες στη Μόρια να διασκεδάζουν με την καταστροφή και να τραγουδούν
παρακολουθώντας χωρίς ανησυχία το ΚΥΤ να παραδίδεται στις φλόγες, και ενισχύεται από τη νυχτερινή πτήση του τουρκικού UAV που «κατασκόπευε» την εξέλιξη της φωτιάς.

Η «δημοκρατία» αποκάλυψε πρώτη (4 Μαΐου) το σχέδιο αποσταθεροποίησης της ΜΙΤ

Στις 4 Μαΐου 2020 η εφημερίδα μας έγραφε για τα επεισόδια των λαθρομεταναστών που είχαν γίνει τον Φεβρουάριο στη Μόρια:

«Συμμετείχαν άνω των 2.000 λαθραίων, κυρίως νεαρής ηλικίας, αφγανικής καταγωγής, με διάταξη παρόμοια με αυτή που εφαρμόζουν οι τρομοκράτες τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία και κυρίως σε πυκνούς κατοικήσιμους ιστούς. Η στρατιωτικού τύπου επιχείρηση των λαθραίων περιελάμβανε τρομοκράτηση των κατοίκων, περικύκλωση της πόλης από διαφορετικές κατευθύνσεις, φραγμούς συγκοινωνιακών αρτηριών και αποκλεισμό του κέντρου από το υπόλοιπο νησί.

(…) Κεντρικό ρόλο διαδραμάτισαν περίπου 70 μαχητές του Ισλαμικού Κράτους, τους οποίους διηύθυναν από 9 έως 12 άτομα, εκ των οποίων ορισμένοι είχαν ακροβολιστεί σε επίκαιρα σημεία, απ’ όπου επόπτευαν και κατεύθυναν την όλη επιχείρηση, επικοινωνώντας με δορυφορικά κινητά. Από την πλευρά της ΜΙΤ οργανωτές του όλου ή τμήματος του σχεδίου (όχι μόνο στη Μόρια, αλλά και για όλα τα νησιά στα οποία φιλοξενούνται λαθραίοι) φέρεται ότι είναι ο διευθυντής των ειδικών επιχειρήσεων Ιλχάν Καγιά και ο Μπαϊράκ Σερχάτ, με εμπειρία στη Συρία. Ο δεύτερος επισκέπτεται τα νησιά στα οποία λειτουργούν κέντρα κράτησης. Μεταξύ των διευθυνόντων την επιχείρηση πρόκλησης και κλιμάκωσης των επεισοδίων έλαβαν μέρος και δύο Τσετσένοι τζιχαντιστές, οι οποίοι φέρεται ότι ανήκουν στην εξτρεμιστική, ισλαμική, τσετσενική οργάνωση Τάγμα Αναγνωρίσεων και Δολιοφθορών των Τσετσένων Μαρτύρων”. Οι ανωτέρω έχουν έρθει στη χώρα μέσω Βουλγαρίας εφοδιασμένοι με αλβανικά διαβατήρια».

«Ζήσαμε σκηνές πολέμου, όπως το 1974 με την εισβολή»

«Έγκλημα εις βάρος μας, αν φτιάξουν ξανά οικισμό για τους μετανάστες» λένε οι κάτοικοι της Μόριας

Πρωταγωνιστές σε μια ακόμη τραγωδία γίνονται οι κάτοικοι της Μόριας, που συμμετέχουν ακούσια την τελευταία πενταετία σε μια ανθρωπιστική κρίση με κόστος τούς κόπους μιας ζωής.

Η πυρκαγιά που κατέστρεψε το βράδυ της Τρίτης τον μεγαλύτερο καταυλισμό προσφύγων στη χώρα, εκτός από τους αλλοδαπούς διαμένοντες του ΚΥΤ, αφήνει ξεκρέμαστους και τους κατοίκους του χωριού προς τους οποίους η Πολιτεία έχει επιδείξει προκλητική αδιαφορία.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Κατοίκων Μόριας, Παναγιούδας και όμορων κοινοτήτων Θανάση Ψούνο, οι πρόσφυγες και οι μετανάστες μετακινούνται ανεξέλεγκτα στην περιοχή μετά την καταστροφική πυρκαγιά, ενώ ανάμεσά τους βρίσκονται και οι 35 που νοσούν από κορονοϊό.

Το γεγονός αυτό, όπως λέει, θέτει σε άμεσο κίνδυνο τη δημόσια υγεία, και ειδικά σε μια περίοδο που το νοσοκομείο του νησιού είναι επιβαρυμένο από τα πολλά κρούσματα ντόπιων. Αυτό, σε συνδυασμό με το ότι ανάμεσα στους διασκορπισμένους είναι και 150 παραβατικοί προς απέλαση, επιτείνει το αίσθημα ανασφάλειας των κατοίκων του πολύπαθου χωριού.

«Ζήσαμε σκηνές πολέμου, όπως το 1974 με την εισβολή. Χτυπούσαν καμπάνες, ακούγαμε φωνές και ο κόσμος πετάχτηκε από τον ύπνο του. Οι κάτοικοι δεν μπορούν να δεχθούν να γυρίσει ούτε μία σκηνή. Να βρεθεί λύση εκτός Μόριας για τους ανθρώπους αυτούς. Ο φόβος και η ανησυχία μας δεν ήταν κάτι που βγήκε τώρα, με αυτόν τον εμπρησμό, αλλά είχε συσσωρευτεί με όλα αυτά που γίνονται τόσα χρόνια τώρα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ψούνος.

Μέσα από ανακοίνωσή τους, οι Μοριανοί ξεκαθαρίζουν ότι δεν πρόκειται να δεχθούν ξανά οποιαδήποτε λειτουργία καταυλισμού μεταναστών στην ευρύτερη περιοχή και καλούν σε επαγρύπνηση όλον τον κόσμο της Λέσβου.

Μάλιστα, χθες το μεσημέρι συγκεντρώθηκαν έξω από τα παλιά στρατόπεδα στο Κλιτς και στη Λεμονού, αλλά και γύρω από το χωριό της Μόριας, προκειμένου να εκφράσουν την αγανάκτησή τους για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο τόπος τους. «Όσοι προωθούν την πρόταση να μπουν ξανά σκηνές στον χώρο του καταυλισμού εγκληματούν σε βάρος μας και σε βάρος του τόπου μας. Δυστυχώς, μαθαίνουμε ότι ανάμεσά τους υπάρχουν και κάποιοι αυτοδιοικητικοί και πολιτευτές, που θα αντιμετωπισθούν από μας ως ανεπιθύμητοι και εχθροί του τόπου» αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους και προειδοποιούν ότι, σε περίπτωση που δεν εισακουστεί το αίτημά τους, οι κινητοποιήσεις τους θα είναι διαρκείς.

«Αν συμβεί κάτι τέτοιο, θα αποδειχθεί περίτρανα πως στη συγκεκριμένη υπόθεση κρύβονται τεράστιες σκοπιμότητες και συμφέροντα, οικονομικά και πολιτικά» σημειώνουν και καλούν τον περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, τον δήμαρχο Μυτιλήνης και τους αιρετούς εκπροσώπους να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να υπερασπιστούν τον τόπο τους.

{{-PCOUNT-}}24{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα