Η Αττική μπήκε στην ασφυκτική «καραντίνα» της μάσκας

Μεγάλοι χαμένοι οι εργαζόμενοι στην εστίαση και στα κέντρα διασκέδασης. Έως τις 30 Σεπτεμβρίου τα μέτρα

Τα όρια υψηλού επιπέδου κινδύνου αγγίζει το επιδημιολογικό φορτίο στην Αττική, που παρουσιάζει καθημερινά τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων, με αποτέλεσμα να είναι αναπόφευκτο να τεθούν από σήμερα σε ισχύ νέα περιοριστικά μέτρα, που θα διαρκέσουν έως τις 30 Σεπτεμβρίου, με στόχο την αποφυγή της περαιτέρω διασποράς του ιού στο λεκανοπέδιο.

Τα νέα αυστηρά μέτρα αναμένεται να δώσουν ακόμη ένα χτύπημα στην εστίαση, στον κλάδο της διασκέδασης και στους καλλιτέχνες. Χιλιάδες εργαζόμενοι των κλάδων καλούνται πλέον και στην Αττική να λειτουργήσουν σε ένα ασφυκτικό περιβάλλον, που καθιστά αβέβαιη την επιβίωση επιχειρήσεων και θέσεων εργασίας. Μετά την εισήγηση της αρμόδιας επιτροπής του υπουργείου Υγείας, η κυβέρνηση αποφάσισε να λάβει επιπλέον μέτρα μόνο για την Αττική, όπου μόνο χθες τα επιβεβαιωμένα κρούσματα άγγιξαν τα διακόσια. Σύμφωνα με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά, υπάρχει αυξημένη επιβάρυνση και στις κλίνες των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας.

Έτσι από σήμερα σε όλες τις συναυλίες που διεξάγονται σε ανοιχτούς χώρους τίθεται όριο πληρότητας 50%, υποχρέωση για παρακολούθηση αποκλειστικά από καθημένους και γίνεται υποχρεωτική η χρήση μάσκας, ενώ απαγορεύονται το αλκοόλ και το κάπνισμα. Επιπλέον, αναστέλλεται η λειτουργία κέντρων διασκέδασης με ζωντανή μουσική για 14 ημέρες, ενώ τίθεται όριο πληρότητας 60% και επιβάλλεται η χρήση μάσκας σε θερινούς και χειμερινούς κινηματογράφους και θέατρα.

Η χρήση της μάσκας γίνεται υποχρεωτική σε όλους τους κλειστούς χώρους εργασίας, δημόσιους και ιδιωτικούς, όπως και σε όλους τους ανοιχτούς χώρους συναθροίσεων, όπως πλατείες, στάσεις λεωφορείων, ουρές σε καταστήματα, πορείες – διαδηλώσεις, εκδηλώσεις πολιτικών κομμάτων και όπου δεν μπορεί να τηρηθεί ο κανόνας του 1,5 μέτρου.

Καθορίζεται η λειτουργία των λαϊκών αγορών με υποχρεωτική χρήση μάσκας για παραγωγούς και καταναλωτές στο 50%, με απόσταση πάγκων τα τρία μέτρα και με δυνατότητα παράλληλης λειτουργίας της αγοράς στην ίδια περιοχή εντός της ίδιας εβδομάδας. Τέλος, ορίζεται όριο έξι ατόμων στα τραπεζοκαθίσματα των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, ενώ παραμένει σε ισχύ ο κανόνας των 50 ατόμων σε όλες τις συναθροίσεις, όπως και το άνοιγμα του λιανεμπορίου στις 10 το πρωί, με εξαίρεση τα σούπερ μάρκετ, τους φούρνους και τα καταστήματα τροφίμων.

«Η αυξητική τάση του αριθμού των κρουσμάτων που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στην Αττική δείχνει μια ανησυχητική αντοχή στα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας» επισήμανε στη χθεσινή ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στη χώρα ο επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας Γκίκας Μαγιορκίνης.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα