Αυτόφωρο και πρόστιμο για τους αρνητές της μάσκας

Με εγκύκλιο ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ζητάει διώξεις για όσους αντιδρούν στα μέτρα κατά του Covid-19.

Με συλλήψεις, διώξεις και Αυτόφωρο απειλούνται οι αρνητές της μάσκας σε ολόκληρη τη χώρα, οι οποίοι μάλιστα προτρέπουν και άλλους να μην τις φορούν, ακόμα και μέσω του διαδικτύου. Τα κινήματα κατά της μάσκας μπήκαν στο στόχαστρο του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ο οποίος ζήτησε με εγκύκλιό του από τους εισαγγελείς ολόκληρης της χώρας να ελέγχουν αν τα μέτρα εφαρμόζονται και να σχηματίζουν δικογραφίες για τους λεγόμενους αρνητές.

Ο κ. Πλιώτας αναφέρεται στα μέτρα τα οποία έχουν ληφθεί για την αντιμετώπιση της πανδημίας και επισημαίνει στους εισαγγελείς το αδίκημα της παραβίασης, το οποίο ξεκινά από πλημμέλημα, αλλά μπορεί να αποδοθεί και ως κακούργημα με πολυετή κάθειρξη. Για τους αρνητές της μάσκας, οι οποίοι επιχειρούν με οποιοδήποτε μέσο να συμπαρασύρουν και άλλους, ο ανώτατος εισαγγελέας ζητά από τους εισαγγελείς να σχηματίζουν δικογραφίες και να ασκούν διώξεις για πρόκληση και διέγερση σε ανυπακοή, αδίκημα το οποίο τιμωρείται με φυλάκιση ως έναν χρόνο και χρηματική ποινή.

«Η διάρκεια της πανδημίας με τις οδυνηρές της συνέπειες επέβαλαν κυριολεκτικά και στην ελληνική έννομη τάξη ένα ιδιόμορφο Δίκαιο της Ανάγκης για προστασία από τους άμεσους κινδύνους από την πανδημία του κορονοϊού Covid-19, με απώτερο σκοπό τη διαφύλαξη των υπέρτερων εννόμων αγαθών της ανθρώπινης ζωής και της υγείας» αναφέρει χαρακτηριστικά ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου.

Δικογραφία

Στην εγκύκλιο γίνεται ειδική αναφορά στη χρήση μάσκας από μαθητές και, σύμφωνα με πληροφορίες, στην Εισαγγελία Πρωτοδικών φτάνουν πολλές καταγγελίες για καταλήψεις σχολείων, από γονείς οι οποίοι διαμαρτύρονται ότι τα παιδιά τους δεν μπορούν να κάνουν μάθημα.

Για κάθε καταγγελία η Εισαγγελία σχηματίζει δικογραφία. Ωστόσο διευκρινίζει ότι δεν υπάρχει περίπτωση να οδηγηθούν στο Αυτόφωρο οι μαθητές, κάτι που άλλωστε δεν επιτρέπει ο νέος Ποινικός Κώδικας. Όμως επισημαίνει ότι, αν υπάρχουν κλοπές ή διατάραξη λειτουργίας του σχολείου, τότε αυτή είναι μία κατηγορία για να ανοίξει δικογραφία. Εισαγγελικές πηγές αναφέρουν ότι «όπου υπάρχουν αξιόποινες πράξεις θα σχηματίζεται δικογραφία. Προσπαθούμε με ήπια μέσα να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα».

«Συναγερμός» στην Εκπαίδευση λόγω των κρουσμάτων

Ολοένα και αυξάνονται τα κρούσματα κορονοϊού στα σχολεία της χώρας, προκαλώντας έντονη ανησυχία σε γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς. Η πιο πρόσφατη επιβεβαιωμένη περίπτωση κρούσματος του ιού εντοπίστηκε σε μαθητή που πηγαίνει στο 4ο Γυμνάσιο Ξάνθης, το οποίο τελεί υπό κατάληψη από το πρωί της Δευτέρας, με τους μαθητές να αντιδρούν στην υποχρεωτική χρήση μάσκας, αλλά και στα ελλιπή μέτρα που έχουν ληφθεί για την προστασία από τον ιό. Άμεσα έγινε απολύμανση του τμήματος στο οποίο ανήκει ο μαθητής, ενώ αναμένεται να αποφασιστεί αν θα κατεβάσει ρολά όλο το σχολείο ή μόνο το συγκεκριμένο τμήμα.

Παράλληλα, θετικός στον ιό βρέθηκε και ακόμα ένας μαθητής, που πηγαίνει στην τρίτη τάξη του 6ου Δημοτικού Σχολείου Βριλησσίων. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Δήμος Βριλησσίων, ακολουθήθηκαν όλες οι προβλεπόμενες οδηγίες που αναφέρει το σχετικό πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ. Η λειτουργία του τμήματος στο οποίο πηγαίνει ο μαθητής ανεστάλη ως τις 5 Οκτωβρίου οι συμμαθητές του καθώς και η εκπαιδευτικός του τμήματος θα παραμείνουν σε περιορισμό στα σπίτια τους. Παράλληλα, σε όλους τους χώρους του σχολείου έγινε απολύμανση, ενώ έχει αρχίσει η διαδικασία αναγνώρισης και ιχνηλάτησης των στενών επαφών του παιδιού στον σχολικό, οικογενειακό και κοινωνικό περίγυρο, καθώς και στις εξωσχολικές του δραστηριότητες.

Στο μεταξύ, χθες το πρωί σήμανε συναγερμός στο υπουργείο Εργασίας, όταν διαπιστώθηκε ότι ένας εργαζόμενος είναι επιβεβαιωμένο κρούσμα του ιού. Σύμφωνα με την ΕΡΤ, o υπάλληλος εργαζόταν σε γραφείο μόνος του στον πρώτο όροφο του κτιρίου της οδού Σταδίου 29 και οι πληροφορίες αναφέρουν πως δεν ερχόταν σε επαφή με το κοινό, ωστόσο στον ίδιο όροφο υπάρχουν υπηρεσίες στις οποίες κυκλοφορεί κοινό. Στο πλαίσιο εφαρμογής του πρωτοκόλλου του ΕΟΔΥ, ο όροφος έκλεισε και θα προγραμματιστεί απολύμανσή του, όπως και ολόκληρου του κτιρίου. Άλλες πηγές αναφέρουν πως ο ασθενής είναι άνδρας, περίπου 50 ετών και ανήκει σε ευπαθή ομάδα.

Χανιά: Εκπαιδευτικός φέρεται να χτύπησε καταληψίες με σίδερο

Εκτός εαυτού βγήκε το πρωί της Τρίτης ο διευθυντής ενός σχολείου στα Χανιά, εξαιτίας της κατάληψης της σχολικής μονάδας από τους μαθητές, οι οποίοι εναντιώνονται στην απόφαση της κυβέρνησης για υποχρεωτική χρήση μάσκας κατά τη διάρκεια του μαθήματος. Μάλιστα, ο εκπαιδευτικός φέρεται ότι χρησιμοποίησε σιδερένιο εργαλείο, με σκοπό να σπάσει τις αλυσίδες που είχαν τοποθετηθεί στην είσοδο και, μεταξύ άλλων, φέρεται ότι χτύπησε και τα χέρια μαθητών που κρατούσαν τα κάγκελα!

Ο διευθυντής σήκωσε με τα χέρια του το ποδήλατο ενός μαθητή και το πέταξε μακριά, ενώ, σύμφωνα με τις μαρτυρίες των μαθητών, απευθυνόταν προς αυτούς με υβριστικές εκφράσεις και απειλές μπροστά στα μάτια των συναδέλφων του και των γονέων των παιδιών, οι οποίοι παρακολουθούσαν έκπληκτοι την οργισμένη αντίδρασή του! Όπως είπαν οι μαθητές, τη Δευτέρα ο διευθυντής δεν δίστασε να πηδήξει τα κάγκελα προκειμένου να πάει στο γραφείο του, παρά το γεγονός ότι το σχολείο τελούσε ήδη υπό κατάληψη.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα