Πολιτικοί αρχηγοί: «Μια ιστορική μέρα για τη δημοκρατία»

Πώς σχολιάστηκε από την ηγεσία του τόπου η καταδίκη της Χρυσής Αυγής

Η καταδικαστική απόφαση για τη Χρυσή Αυγή σχολιάστηκε με θετικό τρόπο από την πολιτειακή και την πολιτική ηγεσία όλων των πτερύγων. Από την πλευρά της η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου δήλωσε: «Η σημερινή ημέρα είναι σημαντική για τη δημοκρατία. Στη μακρά δημοκρατική παράδοση της χώρας μας φαινόμενα ακραίας πολιτικής βίας ήταν πάντοτε ξένα. Η σημερινή απόφαση αποτελεί επιβεβαίωση ότι η δημοκρατία και οι θεσμοί της έχουν πάντα τη δυνατότητα να ανατρέψουν οποιαδήποτε προσπάθεια υπονόμευσής τους».

Ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος δήλωσε: «Με την ιστορική απόφασή της για το ναζιστικό μόρφωμα της Χρυσής Αυγής, η ελληνική Δικαιοσύνη, αιρόμενη στο ύψος των περιστάσεων, όρθωσε με τη δίκαιη ετυμηγορία της στιβαρό τείχος υπεράσπισης του ανθρώπου, της δημοκρατίας μας και του πολιτισμού μας».

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε: «Με τη σημερινή (σ.σ.: χθεσινή) απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων για τη δράση της Χρυσής Αυγής κλείνει ένας τραυματικός κύκλος της δημόσιας ζωής της χώρας. Η πολιτική του διάσταση έχει, ευτυχώς, κριθεί με τη νίκη της δημοκρατίας, που εξόρισε απ’ τη Βουλή το ναζιστικό μόρφωμα. Τώρα η ανεξάρτητη Δικαιοσύνη δίνει και αυτή τη δική της απάντηση».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας: «Η ελληνική Δικαιοσύνη έπραξε σήμερα το χρέος της, ανεπηρέαστη, πειστικά και εμπεριστατωμένα. Για να φτάσουμε όμως εδώ, κάποιοι είτε έχασαν τη ζωή τους ή κυνηγήθηκαν και κάποιοι, ελάχιστοι, ξεκίνησαν την κατά νόμο δίωξη, εργαζόμενοι επίμονα, τεκμηριωμένα και αθόρυβα, ενώ η εγκληματική οργάνωση τότε δεν ήταν το σημερινό καθημαγμένο από τις εκλογές του 2019 κόμμα. Σήμερα η δημοκρατία απεδείχθη περίτρανα πως ξέρει να είναι και μαχόμενη! Μια ιδιότητά της που πρέπει να τη διαφυλάσσουμε παντοτινά».

Για «μια απόφαση που θα μείνει στην Ιστορία» έκανε λόγο ο Αλέξης Τσίπρας και συνέχισε: «Είναι μια μεγάλη μέρα για τη δημοκρατία μας. Μέρα δικαίωσης και υπερηφάνειας. Όλοι μας οφείλουμε ευγνωμοσύνη στους ανθρώπους που δεν έσκυψαν και αγωνίστηκαν για να φτάσουμε εδώ. Στους μάρτυρες κατηγορίας, στους συνηγόρους και σε κάθε πολίτη που ένωσε τον βηματισμό του με το αντιφασιστικό κίνημα. Το πιο μεγάλο ευχαριστώ, όμως, το χρωστάμε στη Μάγδα Φύσσα». Ο Κυριάκος Βελόπουλος δήλωσε: «Μέσα από τους καπνούς των δακρυγόνων, τη μυρωδιά της φωτιάς και τη δυσωδία που προκάλεσαν τα κόμματα εξουσίας με την εμπλοκή τους σε μια ποινική υπόθεση για κομματική εκμετάλλευση, αναδύθηκε η απόφαση της ανεξάρτητης ελληνικής Δικαιοσύνης, η οποία για ακόμα μια φορά στάθηκε στο ύψος της, δικαιώνοντας τους νεκρούς. Εύγε στους δικαστές, αιδώς για το πολιτικό σύστημα».

Την παραδειγματική τιμωρία των ενόχων ζητά σε δήλωσή του ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ενώ ο Γ. Βαρουφάκης σημείωσε: «Ας κρατήσουμε (για τώρα) τη στιγμή αυτή. Και αμέσως μετά να ξαναρχίσουμε τον αγώνα εναντίον του ναζισμού που καιροφυλακτεί».

«Παύλο, τα κατάφερες, γιε μου! Γιε μου»!

«Παύλο, τα κατάφερες, γιε μου! Γιε μου! Γιε μου»! Ρίγη συγκίνησης προκάλεσε στους παρευρισκομένους στον αύλειο χώρο του Εφετείου η εικόνα της μαυροφορεμένης Μάγδας Φύσσας να στέκεται ανακουφισμένη με τις γροθιές υψωμένες και να απευθύνεται προς τον αδικοχαμένο γιο της, κοιτάζοντας προς τον ουρανό. Λίγα λεπτά πριν, η πρόεδρος του δικαστηρίου Μαρία Λεπενιώτη είχε ανακοινώσει την ετυμηγορία-καταπέλτη για τη Χρυσή Αυγή και την ηγετική ομάδα της.

Το πονεμένο πρόσωπο της χαροκαμένης μητέρας που η μοίρα έταξε να φιλήσει το παγωμένο κορμί του γιου της θα μείνει χαραγμένo στις μνήμες και τις καρδιές όλων. Η Μάγδα Φύσσα κέρδισε τον σεβασμό ολόκληρης της ελληνικής κοινωνίας, στη διάρκεια των πεντέμισι χρόνων που κράτησε ο εξαντλητικός αγώνας για τη δικαίωση του γιου της και την τιμωρία εκείνων που τη βύθισαν στο πένθος.

Από τότε που άρχισε η δίκη, ήταν λίγες οι φορές που μίλησε η Μάγδα Φύσσα και όταν το έκανε, έβγαλε λόγια σκληρά, γεμάτα οργή, ποτισμένα από την παγωμάρα της νύχτας που ο Παύλος της έπεσε νεκρός από τις μαχαιριές του Γιώργου Ρουπακιά. Τι θα μπορούσε, άλλωστε, να πει μια μητέρα που «είδε» τον γιο της να θυσιάζεται εν καιρώ ειρήνης; Μήπως να αποδεχθεί την πρόταση που της έγινε για την Προεδρία της Δημοκρατίας; Οπως απέδειξε η ίδια η ζωή, η Μάγδα Φύσσα δεν ενδιαφέρθηκε ποτέ για κρατικά οφίτσια, περιγέλασε τους κομματικούς ανταγωνισμούς και τα συγκαταβατικά χτυπήματα στην πλάτη.

Σχεδόν επτά ολόκληρα χρόνια μετά την απώλεια του παιδιού της, η Μάγδα Φύσσα σήκωσε ξανά το κεφάλι της ψηλά στον ουρανό το μεσημέρι της Τρίτης και για πρώτη φορά είπε: «Παύλο, τα κατάφερες, γιε μου! Γιε μου! Γιε μου».

Μιχαλολιάκος: στο twitter: Δεν αυτοκτόνησα

Διέψευσε τις φήμες που κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο περί απόπειρας αυτοκτονίας του ο γενικός γραμματέας της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος, μέσω twitter, ενώ ταυτόχρονα διαβεβαίωσε τους ακολούθους του ότι θα συνεχίζει να αγωνίζεται για τα δίκια του.

Στην πρώτη «επίσημη» αντίδραση μετά την απόφαση του δικαστηρίου, ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής σημείωσε ότι η καταδίκη όλων των βουλευτών της Χρυσής Αυγής αποδεικνύει ότι η δίωξη εναντίον τους ήταν ιδεολογική και πολιτική. Αυτό παρότι, όπως προσθέτει, οι δικαστές κατά τη διάρκεια της δίκης ισχυρίζονταν ότι οι κατηγορούμενοι δεν δικάζονταν για τις ιδέες τους.

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα