Τι συζήτησαν οι γονείς με τους ψυχολόγους: Άγχος και προβληματισμός για τα νέα δεδομένα

Το άγχος και τον προβληματισμό τους για τις νέες ιδιαίτερες συνθήκες που διαμορφώνονται στο σχολικό περιβάλλον και πως θα μπορέσουν τα παιδιά τους να ανταπεξέλθουν σε αυτές μεταφέρουν φέτος μέσω των κλήσεων τους στη Γραμμή 115 25 της Ένωσης «Μαζί για το Παιδί» οι γονείς.

  • Από τη Γιώτα Φλώρου

«Φέτος, τα παιδιά καλούνται να διαχειριστούν τον νέο τρόπο με τον οποίο θα χαιρετήσουν τον συμμαθητή τους, τον νέο τρόπο με τον οποίο θα συμμετέχουν στις αθλητικές τους δραστηριότητες, την απόσταση που θα πρέπει να κρατήσουν στο διάλειμμα, καθώς επίσης και το γεγονός ότι όλα τα παραπάνω μπορεί να αλλάξουν εν μια νυκτί. Ο γονιός, όπως είναι φυσικό, δυσκολεύεται αρκετά στο πως θα επικοινωνήσει αυτές τις αλλαγές στο παιδί του. Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν είναι εύκολο. Πώς να εξηγήσεις σε ένα παιδί ότι το φυσιολογικό που είχε μάθει, πλέον είναι μη φυσιολογικό ή ότι ελλοχεύει κίνδυνος αν δεν ακολουθήσει τη συγκεκριμένη διαδικασία προφύλαξης; Πώς να εξηγήσεις σε ένα παιδί, χωρίς να το ενοχοποιήσεις και χωρίς να το πανικοβάλεις, ότι αν δε προσέξει μπορεί να βλάψει τον εαυτό του ή τους σημαντικούς του ανθρώπους;», αναφέρει στην «δημοκρατία» η επιστημονική ομάδα της Γραμμής 115 25, που αποτελείται από ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς και συμβούλους ψυχικής υγείας.

Αλλαγή συνηθειών

Εκτός, όμως, από την προσαρμογή στις νέες συνθήκες, ένα ακόμα ζήτημα που απασχόλησε τους γονείς ήταν η ομαλή έναρξη της σχολικής χρονιάς και των υποχρεώσεων που την συνοδεύουν, καθώς τα παιδιά κατά τη διάρκεια της καραντίνας απέκτησαν άλλες συνήθειες. «Στο διάστημα του lockdown παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση στην ενασχόληση των παιδιών με το διαδίκτυο και τα ηλεκτρονικά παιχνίδια. Από τη μια θα έλεγε κανείς ότι είναι λογικό, μιας και δεν είχαν σχολείο ή δε μπορούσαν να συνεχίσουν τις εξωσχολικές τους δραστηριότητες ή να βρεθούν με τους φίλους τους. Από την άλλη όμως οι υπερβολικές ώρες δημιούργησαν δυσκολία στην επικοινωνία με τους γονείς, δυσκολία στο κομμάτι των ορίων, καθώς και επιθετικότητα. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα οι γονείς να δυσκολευτούν αρκετά στην έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς και των υποχρεώσεων αυτής», λένε τα μέλη της επιστημονικής ομάδας.

Οι ειδικοί της Γραμμής 115 25 υποστηρίζουν πως η πανδημία έχει επηρεάσει το οικογενειακό περιβάλλον. Για παράδειγμα, όπως επισημαίνουν, ένα στοιχείο που μπορεί να άλλαξε είναι οι μηχανισμοί που η κάθε οικογένεια είχε στην κατοχή της για να ανταπεξέρχεται και να διαχειρίζεται δυσκολίες. «Οικογένειες που δυσκολευόντουσαν αρκετά στην επικοινωνία και στις μεταξύ τους σχέσεις προ κορωνοϊού, είναι πιθανό να βιώνουν πιο έντονη και τη συγκεκριμένη συνθήκη, η οποία έρχεται να προστεθεί στο ήδη επιβαρυμένο φορτίο», δηλώνουν χαρακτηριστικά.

Αν και υποστηρίζουν πως δεν υπάρχουν «μαγικές» συμβουλές καθώς κάθε γονιός, κάθε παιδί και κάθε οικογένεια αποτελούν ξεχωριστές περιπτώσεις, μια συμβουλή που δίνουν στους γονείς είναι ότι η επικοινωνία και η έκφραση των συναισθημάτων ανάμεσα στα μέλη μιας οικογένειας είναι πολύ σημαντική. «Να διευκολυνθεί η ροή και η έκφραση του συναισθήματος. Να μην παρεμποδίζονται ή επικρίνονται δύσκολα συναισθήματα όπως άγχος και φόβος, τα οποία είναι πιθανό να υπάρχουν μέσα σε όλο αυτό το ανοίκειο και ρευστό πλαίσιο», τονίζουν.

Λίγα λόγια για την Γραμμή 115 25 του «Μαζί για το Παιδί»

Πρόκειται για μια τηλεφωνική γραμμή βοήθειας που απευθύνεται σε παιδιά, εφήβους, γονείς και εκπαιδευτικούς. Έχει συμβουλευτικό και παραπεμπτικό χαρακτήρα και προσφέρει δωρεάν υπηρεσίες όπως συμβουλευτική για οποιοδήποτε πρόβλημα αντιμετωπίζει ένα παιδί ή ένας έφηβος έως 18 ετών, λήψη ανώνυμων & επώνυμων καταγγελιών για περιστατικά κακοποίησης ανηλίκων, παραπομπές & ενημέρωση για υπηρεσίες που προσφέρουν άλλοι φορείς για το παιδί και την οικογένεια σε πανελλαδικό επίπεδο, πληροφορίες για τις υπηρεσίες της Ένωσης και των μελών της. Η Γραμμή 115 25 λειτουργεί, από Δευτέρα έως Παρασκευή από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ. Οι κλήσεις είναι εμπιστευτικές και δεν ηχογραφούνται, ενώ το επιστημονικό της προσωπικό δεσμεύονται από κώδικα δεοντολογίας για την τήρηση απορρήτου.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα